«Κάθε άνθρωπος πιστεύει πως τα όρια του πεδίου όρασής του είναι τα όρια του κόσμου» – Άρθουρ Σοπενχάουερ

Οι επιστήμονες μας λένε πως το ανθρώπινο μάτι είναι ικανό να δει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, 0,0035%, της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και το οποίο ονομάζουν ορατό φως. Γνωρίζοντας αυτό, μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο περιορισμένη και παραμορφωμένη είναι η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Χτίζουμε την ταυτότητα και την πραγματικότητά μας σε μία ψευδαίσθηση, βασιζόμενοι σ’ ένα απειροελάχιστο ποσοστό πληροφοριών που λαμβάνουμε από τη θάλασσα των πληροφοριών που μας περιβάλλει.

Χρειάζεται λοιπόν να βρούμε τρόπο να βγούμε από την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου κόσμου, μέσα στα όρια του χωροχρόνου, που είμαστε εγκλωβισμένοι και να διαπεράσουμε τα πέπλα της, δημιουργημένης από τις 5 αισθήσεις μας, περιοριστικής μας αντίληψης.

Είναι σημαντικό να ξυπνήσουμε από το συλλογικό όνειρο που ονομάζουμε «πραγματικότητα» και να αφυπνιστούμε στην εσωτερική μας εμπειρία που θα μας επιτρέψει να επανακτήσουμε τη θέση μας στη Δημιουργία. Είναι ένα ταξίδι δύσκολο και επίπονο αρχικά, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να ζήσουμε πραγματικά πριν πεθάνουμε…

Αφύπνιση σημαίνει πνευματική ανέλιξη, αποταύτιση από τις σκέψεις μας (δε μας χρησιμοποιεί η σκέψη, εμείς την χρησιμοποιούμε) και μεταμόρφωση της συνειδητότητάς μας.

Υπάρχουν τουλάχιστον 3 στάδια για την αφύπνιση και μπορούν να είναι ένας χάρτης για το πνευματικό μονοπάτι, το λιγότερο ταξιδεμένο, του ταξιδιού της ζωής:

1. Είμαστε θύματα. Όταν γεννιόμαστε νιώθουμε ανίσχυροι. Οι περισσότεροι μένουμε σ’ αυτό το στάδιο. Πιστεύουμε πως ο κόσμος είναι εναντίον μας. Νιώθουμε πως δεν έχουμε καμία δύναμη κι επιρροή. Νιώθουμε πως ο κόσμος είναι η αιτία κι εμείς το αποτέλεσμα.

2. Έχουμε τον έλεγχο. Κάποια στιγμή, ένα ερέθισμα, ένα βιβλίο, μία ταινία, μία εμπειρία, μας αφυπνίζουν και αντιλαμβανόμαστε τη δύναμή μας. Αναγνωρίζουμε τη δύναμη της πρόθεσης, του οραματισμού, της ανάληψης δράσης, της επίτευξης στόχων, της αμφισβήτησης. Βιώνουμε κάποια «μαγικά» αποτελέσματα.

3. Αφυπνιζόμαστε. Συνειδητοποιούμε τα κίνητρα και τους περιορισμούς μας. Αναγνωρίζουμε πως, παρόλη τη δύναμή μας, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα.

Συνειδητοποιούμε πως η αποδοχή και η «παράδοση» σε μία δύναμη ανώτερη από μας, δημιουργεί θαύματα στη ζωή μας. Αρχίζουμε να αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη.

Συγγραφέας Βιολέττα Ψωφάκη

Πιστεύω πως ο σκοπός μας, σαν ανθρώπινα πλάσματα, σ' αυτή τη γη είναι κοινός για όλους και είναι το να εκδηλώσουμε ολόκληρη τη δυναμική μας και να γίνουμε το καλύτερο που μπορούμε, να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Το Transformational Coaching είναι η τέχνη της εξερεύνησης του εαυτού και αυτό με ενέπνευσε ώστε να γίνω Associate Certified Coach (ACC), Certified Professional Coach (CPC).
Έχω συγγράψει το βιβλίο «Μία σκάλα στο άπειρο».

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε