, ,

Κατανοώντας το φόβο δέσμευσης: Από που πηγάζει και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε

Για να καταλάβετε αν πρόκειται για φοβία δέσμευσης ή για κάτι άλλο σας δυσκολεύει, δοκιμάστε τα ακόλουθα βήματα.

Κατανοώντας το φόβο δέσμευσης: Από που πηγάζει και πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε

Αν εσείς ή κάποιος άλλος στη ζωή σας εκφράζει προβλήματα δέσμευσης, ήρθε η ώρα να ψάξετε βαθύτερα. Είναι μια πραγματική «φοβία της δέσμευσης» το πρόβλημα ή μήπως κάτι άλλο – όπως η κρυφή υποψία ότι δεν έχετε βρει τον κατάλληλο σύντροφο – που οδηγεί σε αυτό το φόβο;

Η αλήθεια για το φόβο της δέσμευσης

Η αρχή και διατήρηση μιας ερωτικής δέσμευσης είναι, για τους σοβαρά σκεπτόμενους, ένα σημαντικό βήμα ζωής. Εκείνοι που παίρνουν τη δέσμευση στα σοβαρά έχουν συχνά έναν φυσικό και δικαιολογημένο φόβο δέσμευσης, επειδή παίρνουν τις ευθύνες τους στα σοβαρά.

Advertisment

Είτε ένα άτομο ενδιαφέρεται να συνάψει μια μακροχρόνια σχέση, να παντρευτεί ή να αποκτήσει παιδιά μαζί, η λέξη δέσμευση είναι μεγάλη γιατί συμβολίζει και μεγάλη ευθύνη. Για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να επιδιώξουν μια σχέση από καρδιάς, η δέσμευση φέρνει στο νου εικόνες από το να μοιραζόμαστε όλη τη ζωή, την καλή και την όχι και τόσο καλή, «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος».

Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα, ιδίως αν εμπλέκονται τα οικονομικά, οι συνθήκες διαβίωσης και οι ζωές των άλλων (π.χ. παιδιά, φίλοι, οικογένεια και κατοικίδια). Η βαθιά αγάπη, η ευαλωτότητα και η προσωπική ευθύνη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αληθινής δέσμευσης.

Από την άλλη πλευρά, αν ένα άτομο είναι αρκετά ανεύθυνο και συνάπτει σχέσεις ελαφρά τη καρδία, ο φόβος της δέσμευσης μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ. Όταν η ανευθυνότητα των σχέσεων είναι υψηλή και η αυθεντική αίσθηση δέσμευσης χαμηλή, οι ρομαντικές σχέσεις τείνουν να θεωρούνται αναλώσιμες. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα αυτής της κατηγορίας συχνά προσεγγίζουν τις σχέσεις και τη δέσμευση με τόση επιπολαιότητα που ο φόβος δεν προκύπτει ποτέ. Εν ολίγοις, αν δεν είστε πραγματικά αφοσιωμένοι, συνειδητά ή ασυνείδητα έχετε πει στον εαυτό σας ότι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε, επειδή δεν έχετε «ρισκάρει» την καρδιά σας.

Advertisment

Πώς να κατανοήσουμε τους φόβους μας

Για να καταλάβετε αν πρόκειται για φοβία δέσμευσης ή για κάτι άλλο σας δυσκολεύει, δοκιμάστε τα ακόλουθα βήματα. Θα ανακαλύψετε πολλά σχετικά με το επίπεδο δέσμευσής σας – και γιατί μπορεί να υπάρχει μια φοβία.

1. Αναρωτηθείτε αν πραγματικά φοβάστε τη δέσμευση

Εξ ορισμού, η φοβία είναι ένας επίμονος υπερβολικός ή παράλογος φόβος. Μια φοβία, η οποία είναι μια μορφή άγχους, μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο με σημαντικούς τρόπους. Στην πραγματικότητα, ορισμένες φοβίες μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή ενός ατόμου – είτε πρόκειται για σχέσεις, είτε για εργασία, είτε για κοινωνικές καταστάσεις. Όταν μια φοβία είναι σημαντική, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή.

Μερικές φορές μια «φοβία δέσμευσης» είναι στην πραγματικότητα μία ή περισσότερες βάσιμες ανησυχίες σχετικά με την υγεία ή την καταλληλόλητα μιας σχέσης. Τώρα κάντε στον εαυτό σας μια απλή, άμεση ερώτηση: Φοβάμαι πραγματικά τη δέσμευση ή υπάρχει κάποιο άλλο υποκείμενο ζήτημα;

Μην κρίνετε τον εαυτό σας καθώς σκέφτεστε την απάντησή σας. Απλώς προσπαθήστε να αναλογιστείτε τη διάκριση μεταξύ των δύο θεμάτων – μιας φοβίας της δέσμευσης και οποιουδήποτε άλλου αριθμού έγκυρων ανησυχιών σχετικά με τη σχέση – που μπορεί να έχουν έρθει στην επιφάνεια ως αποτέλεσμα της αυτοκριτικής σας. Αφιερώστε χρόνο για να γράψετε μερικές παραγράφους για ό,τι σας έρχεται στο νου.

2. Εξετάζουμε με προσοχή τις ανησυχίες που προκύπτουν

Η δέσμευση – και όλα όσα αυτή περιλαμβάνει – είναι ένα πολύ προσωπικό ζήτημα. Καθώς εξερευνάτε τις σημειώσεις σας με αυτοσυμπόνια, να είστε περίεργοι για τις αντιδράσεις σας. Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις. Αν πραγματικά φοβάστε τη δέσμευση, ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί. Έχετε ανασφαλές στυλ προσκόλλησης; Μήπως κάποιος πρώην εραστής σας πρόδωσε; Είστε από τη φύση σας αργοί στο να εμπιστευτείτε και να δεσμευτείτε;

Ωστόσο, αν συνειδητοποιήσετε ότι στην πραγματικότητα δεν φοβάστε τη δέσμευση, αλλά έχετε άλλες ανησυχίες – όπως ένα σωρό κόκκινες σημαίες για τον σύντροφό σας – εμβαθύνετε στις ανησυχίες σας αντί να τις αποφεύγετε.

3. Χρησιμοποιούμε ημερολόγιο και καταγραφή

Η τήρηση ημερολογίου είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ασχοληθείτε με τον προσεκτικό αυτο-αναστοχασμό. Χρησιμοποιήστε τον τρόπο αυτό για να εξερευνήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με ένα είδος ελεύθερης σκέψης. Μην φιλτράρετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σας, αφήστε στον συναισθηματικό σας κόσμο άφθονο χώρο να περάσει στο χαρτί. Με αυτό τον τρόπο και εν καιρώ το ασυνείδητό σας θα σας δώσει σημαντικά μηνύματα.

4. Μιλάμε στο/στη σύντροφό μας με αγάπη

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της ημερολογιακής σας καταγραφής και επεξεργασίας – είτε αποφασίσετε ότι εμφανίζετε πραγματική φοβία δέσμευσης, είτε έχετε άλλα ζωτικά ζητήματα να διερευνήσετε – το επόμενο βήμα είναι να μιλήσετε με τον/τη σύντροφό σας. Ορίστε λίγο χρόνο που τόσο εσείς όσο και ο/η σύντροφός σας μπορείτε να επικεντρωθείτε στο σημαντικό θέμα της δέσμευσης. Ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι τα θέματα, είναι σημαντικό να τα μοιραστείτε με τον σύντροφό σας με αγάπη και σεβασμό.

Για παράδειγμα, αν υποφέρετε από ένα τραύμα που σας κάνει να φοβάστε τη δέσμευση, ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι χρειάζεστε θεραπευτική εργασία γύρω από αυτό το θέμα. Ως άλλο παράδειγμα, αν ο φόβος σας για τη δέσμευση πηγάζει από την κατανοητή ανησυχία ότι η ζωή σας θα αλλάξει σημαντικά μόλις δεσμευτείτε, είναι ζωτικής σημασίας να μοιραστείτε τους φόβους σας με τον σύντροφό σας.

Από την άλλη πλευρά, αν συνειδητοποιήσετε ότι η σχέση σας δεν μπορεί να προχωρήσει ή ότι έχετε βάσιμες ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπίσετε πριν δεσμευτείτε, είναι σημαντικό να μοιραστείτε αυτά τα ζητήματα με ειλικρίνεια και ανοιχτά.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/fear-of-commitment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 2 "μυστικές γλώσσες" με τις οποίες επικοινωνούμε όταν βρισκόμαστε σε μία στενή σχέση
Πώς να απαλύνετε το άγχος του παιδιού για την επιστροφή στο σχολείο
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση