Κολοκυθόσπορος: Η “υποτιμημένη” υπερτροφή και τα πλούσια οφέλη του

Οι κολοκυθόσποροι είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων μας.

Οι κολοκυθόσποροι ειναι η εποχιακή υπερτροφή που συχνά υποτιμάμε

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και τα τελευταία χρόνια, αντλώντας και από την παράδοση των Αμερικάνων, το Halloween, καταναλώνουμε όλο και περισσότερο την γλυκιά κολοκύθα. Οι πιο δημοφιλείς συνταγές είναι η κολοκυθόσουπα, τα μπισκότα που περιέχουν και τζίτζερ, αλλά και την πιο ελληνική κολοκυθόπιτα. Αν όμως, κόβοντάς τη, πετάτε τους σπόρους της, χάνετε μια πολύτιμη υπερτροφή.

Από την άποψη της βιωσιμότητας, το να καταναλώσουμε τους σπόρους από την κολοκύθα που φέραμε στο σπίτι είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το να αγοράσουμε μια σακούλα έτοιμους. Αλλά και συμφέρον για την τσέπη μας. Οι ΗΠΑ παράγουν ένα δισεκατομμύριο κιλά κολοκύθες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Penn State University, και οι περισσότεροι από τους σπόρους μέσα στις πορτοκαλί κολοκύθες απλά αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια. Όταν κρατάτε τα έξτρα από την κολοκύθα σας μακριά από τη χωματερή, συμβάλλετε στη μείωση των εκπομπών μεθανίου και αποφεύγετε τη σπατάλη πόρων που πήγαν εξαρχής στην καλλιέργεια της κολοκύθας και των σπόρων της, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Επίσης, αποφεύγετε το υπερβολικό πλαστικό στο οποίο είναι συσκευασμένοι οι περισσότεροι κολοκυθόσποροι που αγοράζονται έτοιμοι.

Advertisment

Η ενσωμάτωση των σπόρων κολοκύθας στο μαγείρεμα είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προσθέσουμε επιπλέον θρεπτικά συστατικά στα γεύματα και τα σνακ μας. Οι κολοκυθόσποροι είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων μας, εξηγεί η διαιτολόγος Rhyan Geiger στο everydayhealth. 28 γραμμάρια κολοκυθόσποροι με το τσόφλι έχουν περισσότερα από 5 γραμμάρια (g) φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών για να μας κρατά χορτάτους, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αν προτιμάτε να φάτε μόνο τους πράσινους αποφλοιωμένους πυρήνες, θα πάρετε ελαφρώς λιγότερες φυτικές ίνες αλλά περισσότερα από 8 γρ πρωτεΐνης. Οι κολοκυθόσποροι αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, μιας θρεπτικής ουσίας που βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μαγνησίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Η προετοιμασία των σπόρων είναι αρκετά απλή. Και μόλις ετοιμάσουμε μια παρτίδα, είναι κατάλληλοι για πολύ περισσότερα από το να τους τρώμε μόνο με τη χούφτα.

Advertisment

Πώς να προετοιμάσουμε τους κολοκθόσπορους

Είναι καλύτερο να στεγνώσουμε και να ψήσουμε τους σπόρους κολοκύθας πριν τους καταναλώσουμε. Επειδή οι κολοκύθες έχουν χαμηλή οξύτητα, το εσωτερικό τους μπορεί δυνητικά να φιλοξενεί βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, ειδικά αν οι κολοκύθες έχουν παραμείνει έξω.

Για να ξεκινήσετε, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή ένα κουτάλι για να βγάλετε τους σπόρους. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά τους σπόρους για να αφαιρέσετε τυχόν σάρκα κολοκύθας ή ίνες που παραμένουν.

Στη συνέχεια, βράστε τους σπόρους σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Αυτό μαλακώνει την εξωτερική λευκή φλούδα, η οποία μπορεί να είναι αρκετά ινώδης. Τα τσόφλια είναι απολύτως βρώσιμα, αλλά αν προτιμάτε να τα ξεφορτωθείτε, συνεχίστε να βράζετε τους σπόρους για αρκετά λεπτά μέχρι τα τσόφλια να αρχίσουν να ξεκολλούν.

Αφού βράσετε, σουρώστε τους σπόρους και στεγνώστε τους με μια πετσέτα κουζίνας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους σε ένα ταψί, ανακατέψτε τους με ελαιόλαδο καθώς και με καρυκεύματα που επιθυμείτε (όπως αλάτι, κύμινο, πάπρικα ή κανέλα) και ψήστε τους στους 325 βαθμούς για 10 λεπτά ή μέχρι να αρωματιστούν και να πάρουν χρώμα.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/diet-nutrition/the-seasonal-superfood-youre-probably-throwing-out

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση