Μικρά βήματα, μεγάλες αλλαγές: Πώς να ξεφύγουμε από μη παραγωγικές λούπες και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας

Όλοι μας λοιπόν λίγο ή πολύ έχουμε κάποια μοτίβα μέσα στην ημέρα μας, που αναπαράγουν μια κατάσταση ύπαρξης η οποία ενδεχομένως δεν μας ωφελεί.

Μικρά βήματα, μεγάλες αλλαγές: Πώς να ξεφύγουμε από μη παραγωγικές λούπες και να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας

Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν έχουμε ενέργεια ή θα θέλαμε παραπάνω για να φέρουμε εις πέρας την ημέρα μας. Αρκετές φορές, η απουσία ενέργειας είναι και η βασική αιτία της μειωμένης κινητοποίησής μας. Αλλά και ευρύτερα, ο ψυχισμός μας επηρεάζεται από παράγοντες που ίσως δεν είναι τόσο αντιληπτοί με αποτέλεσμα είτε να χάνουμε τη διάθεσή μας είτε να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα θέλαμε. Ο χρόνος ποτέ δεν μας φτάνει.

Αν παρατηρήσουμε την κάθε μέρα μας λίγο πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν συνήθειες και μοτίβα τα οποία ενδεχομένως είναι υπεύθυνα για τις παραπάνω μη βέλτιστες καταστάσεις.

Advertisment

Λένε λοιπόν ότι:

• Το τι θα φάμε και πως θα το φάμε επηρεάζει σε ένα βαθμό το πώς θα νιώθουμε λίγες ώρες μετά
• Το τι θα σκεφτούμε θα επηρεάσει ως και ακαριαία τον τρόπο που αισθανόμαστε
• Το πώς κοιμόμαστε και ποιες ώρες θα επηρεάσει την επόμενη ημέρα μας
• Το πως επιλέγουμε να δρούμε στην κάθε μέρα μας, σταδιακά δημιουργεί το πεπρωμένο μας

Και ου το καθ’ εξής.

Advertisment

Όλοι μας λοιπόν λίγο ή πολύ έχουμε κάποια μοτίβα μέσα σε κάθε ημέρα μας, τα οποία αναπαράγουν μια κατάσταση ύπαρξης η οποία ενδεχομένως δεν μας ωφελεί. Ή τουλάχιστον μας στερεί μια καλύτερη. Επαναλαμβανόμενες λούπες οι οποίες μας φέρνουν και εγκλωβίζουν σε ένα φαύλο κύκλο καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να περνούν οι μέρες, εβδομάδες και μήνες και να μη μπορούμε να ξεφύγουμε από μια –τελικά και φαινομενικά- παγιωμένη διάθεση.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι μπορούμε να επέμβουμε πάνω σε αυτά τα μοτίβα με συγκεκριμένα βήματα.

Το πρώτο είναι να αναγνωρίσουμε τα μη λειτουργικά μοτίβα. Συμπεριφορές και συνήθειες που δεν μας προσθέτουν ενέργεια και διάθεση αλλά αντιθέτως μας την μειώνουν. Σαν ραγισμένες σανίδες με τρύπες σε μια βάρκα όπου αντί να τις κλείσουμε ή να τις αντικαταστήσουμε, εμείς προσπαθούμε να αδειάσουμε το νερό. Το οποίο ασφαλώς και όλο γεμίζει, κι εμείς προσθέτουμε ενισχυτικά στον εαυτό μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της βάρκας μας η οποία κάποια στιγμή θα βυθιστεί.

Αφού δούμε γιατί δεν μας εξυπηρετούν και έτσι είτε να τις σταματήσουμε, είτε να τις αλλάξουμε με πιο ωφέλιμες ακολουθεί το δεύτερο βήμα.. Αμέσως μετά δηλαδή, αφού έχουμε ολοκληρώσει την προηγούμενη χαρτογράφηση, μένει να δημιουργήσουμε μια νέα –έστω φανταστική πλην εφικτή- καθημερινότητα, με μικρές αλλαγές που σταδιακά να θα μας οδηγήσουν σε μια όλο και καλύτερη καθημερινότητα.

Έχοντας εδραιώσει και τα γιατί μας, και έχοντας κατασκευάσει μια νέα καθημερινότητα το μόνο που μένει είναι να εισέλθουμε σε αυτήν, αρχικά με αυτές τις μικρές αλλαγές στο κάθε σήμερα, που θα οδηγήσουν στις μεγάλες αλλαγές σε κάποιο αύριο. Σημασία έχει η πρόοδος.

Όπως λέει και ο Reinhold Niebuhr:

«Θεέ μου χάρισέ μου την ηρεμία για να δεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ ν’ αλλάξω, το κουράγιο για ν’ αλλάξω τα πράγματα που μπορώ και τη σοφία για να μπορώ να διακρίνω τη διαφορά»

Το χρέος που έχουμε στον εαυτό μας, είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε την εκάστοτε δεδομένη στιγμή, με ό,τι έχουμε διαθέσιμο. Κι ο εαυτός μας, γνωρίζει και πάντα θα μας ευχαριστεί αναγνωρίζοντας τα βήματα που κάνουμε.

Κάνοντάς το αυτό, το μόνο σίγουρο είναι πως λίγο ή πολύ, θα δούμε πρακτικές βελτιώσεις στην κάθε μέρα μας. Και η κάθε μικρή νίκη, οδηγεί σιγά σιγά στην όλο και μεγαλύτερη. Πρώτα για εμάς, και αμέσως μετά για τους κοντινούς αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας.

Δες και το βίντεο που ακολουθεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί η αποφυγή του άγχους οδηγεί σε μεγαλύτερο πόνο και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό
22 τρόποι για να μη σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε
Αυτό είναι το «κρυφό εμπόδιο» που σαμποτάρει κάθε απόφαση που παίρνουμε
Συζητήσεις για ενσυναίσθηση: Αναπτύξτε την κατανόηση του παιδιού σας για τους άλλους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση