Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι

Είμαστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους συνδεόμαστε περισσότερο.

Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι

Πόσες φορές έχουμε νιώσει ότι βρισκόμαστε σε τοξικά περιβάλλοντα κι όμως δεν φεύγουμε; Πόσες φορές ξέρουμε ότι δεν ταιριάζουμε πια με ανθρώπους αλλά παραμένουν στην καθημερινότητα και στη ζωή μας λόγω συναισθηματικών δεσμών εμπειριών και αναμνήσεων; Και πόσες φορές βλέπουμε πως πραγματικά έχουμε ακόμα κοινά με αυτούς τους ανθρώπους;

«Είμαστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους συνδεόμαστε περισσότερο». Πολύ εύστοχα τοποθετεί μια αλήθεια ο Jim Rohn. Όπως επίσης λέει «δείξε μου τους φίλους σου και θα σου δείξω το μέλλον σου», κάτι που μας θυμίζει ασφαλώς και τη δική μας ρήση «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι».

Advertisment

Κοινωνικές έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα πως αυτό όχι μόνο ισχύει, αλλά είναι και υποτιμημένη διαπίστωση του ότι επηρεαζόμαστε όχι μόνο από τους 5 πιο κοντινούς μας, αλλά ακόμα και από ανθρώπους που σχετίζονται ενεργά με αυτούς, και πολύ παραπέρα με ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζουμε (James H. Fowler and Nicholas Christakis 2008).

Όπως ένα χαλασμένο φρούτο χαλάει και τα υπόλοιπα, όπως ένας κρυωμένος τις περισσότερες φορές θα κολλήσει τον διπλανό του, όπως τα χρώματα που εισέρχονται στο ίδιο ποτήρι αναμειγνύονται, έτσι ακριβώς και όλοι μας επηρεάζουμε ο ένας τον άλλο άλλοτε με τρόπους εμφανείς κι άλλοτε με υποσυνείδητους. Όλα έχουν να κάνουν με το ποιοι είμαστε. Ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να είμαστε. Που είμαστε και που θέλουμε να πάμε, ή προς τα πού θέλουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής.

Σίγουρα αν θέλουμε να πάμε μακριά, θα χρειαστούμε και παρέα. Η ομάδα πάντα έχει εκθετικά μεγαλύτερη δυναμική από το κάθε ξεχωριστό άτομο. Το θέμα είναι πως αυτή η δυναμική ανάλογα με το συνολικό πρόσημο των ατόμων, αξιών, δράσεων, σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών τους, θα καθορίσει και την ποιότητα αυτής της δυναμικής.

Advertisment

Μια ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης καλύπτει όλες αυτές τις ανάγκες και αποτελεί ένα ισχυρό σημείο αναφοράς τόσο στο κομμάτι της αλληλοστήριξης όσο και στο κομμάτι της Προσωπικής Ανάπτυξης.

Ο Αθανάσιος Στεργίου διοργανώνει Ομάδες Αυτογνωσίας & Προσωπικής Ανάπτυξης. Δείτε περισσότερα εδώ

Δημιουργία ή καταστροφή, εξέλιξη ή στασιμότητα, επέκταση ή συρρίκνωση; Η ομάδα θα εξυψώσει, θα διατηρήσει ή θα ευτελίσει τα μέλη της. Η ομάδα είναι μια οντότητα από μόνη της. Ξεκινώντας λοιπόν πάντα αυτογνωσιακά με την ανακάλυψη του εαυτού, στην πορεία καλό θα είναι να στοχεύσουμε στην απόκτηση διάκρισης και δύναμης και αποφασιστικότητας και θελήματος, ώστε να επιλέγουμε με ηθικά και σωστά κριτήρια τους συνταξιδιώτες μας σε αυτό το ταξίδι.

Όλοι έχουμε παρελθόν, και δίχως αυτό δεν θα «είμασταν». Όμως το παρελθόν αν δεν έχει τη δυνατότητα να μετουσιωθεί σε παρόν και μέλλον, τότε θα πρέπει να παραμένει στον τόπο του. Ας μην γινόμαστε η παλιά ανάμνηση, ας μη ζούμε μέσα από τις αναμνήσεις του καθενός. Ας σπάσουμε επιτέλους αυτή την επανάληψη ταινιών σειρών και έργων που τα ‘χουμε δει και ζήσει ξανά και ξανά, που πια δεν μας εκφράζουν. Κι ας δημιουργήσουμε νέες διαδρομές εμπειρίες κι αναμνήσεις. Καλά τα λιμάνια (και οι ζώνες ασφαλείας), αλλά τα πλοία είναι φτιαγμένα για να ταξιδεύουν (John A. Shedd). Αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε.

Δεν αρκεί μόνο το συναίσθημα, αλλά χρειάζεται και η διαίσθηση κι ο νους. Η ουσία είναι απολαμβάνοντας κατά το δυνατόν το κάθε τώρα, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον να προχωράει παραπέρα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Για περισσότερα δες και το βίντεο που ακολουθεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση