, ,

Έρευνα: Tο τραγούδι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον

Τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση συμπτωμάτων, αλλά τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Έρευνα: Tο τραγούδι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Και καθώς επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και ο παγκόσμιος πληθυσμός τους αυξάνεται, αυξάνεται και το ποσοστό της νόσου.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο και δυσκολία συντονισμού των κινήσεων. Επίσης, εμφανίζονται μεταπτώσεις της διάθεσης, με συχνά συμπτώματα το άγχος και την κατάθλιψη.

Advertisment

Τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση συμπτωμάτων, αλλά τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά καθώς η νόσος εξελίσσεται και οι παρενέργειες μπορεί επίσης να επιδεινώνονται. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν μη φαρμακευτικοί τρόποι διαχείρισης της νόσου και μία λύση που διαδίδεται όλο και περισσότερο είναι το τραγούδι.

Το τραγούδι ως θεραπεία

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ames έτρεξαν μια πιλοτική έρευνα για να μελετήσουν την επίδραση του τραγουδιού σε μια μικρή ομάδα ασθενών με νόσο Πάρκινσον. Η κύρια ερευνήτρια ήταν η Elizabeth Stegemöller, καθηγήτρια κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η Stegemöller, μελετώντας εδώ και καιρό τη θεραπεία αυτή, έχει ήδη αποδείξει πως το τραγούδι μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της αναπνοής. Έχει επίσης δείξει ότι το τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει και ως λογοθεραπεία. Τέλος, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των ασθενών να καταπίνουν.

Advertisment

Επειδή το τραγούδι απαιτεί αυστηρότερο έλεγχο των μυών του στόματος και του λαιμού, αυτά τα ευρήματα έχουν νόημα. Όμως, τα πιο πρόσφατα ευρήματα εντοπίζουν επιπλέον οφέλη.

Η έρευνα εστίασε σε μια θεραπευτική ομάδα τραγουδιού, που αποτελείτο από 17 άτομα. Οι ερευνητές μέτρησαν τον καρδιακό τους παλμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης πριν και μετά τις συναντήσεις. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τα επίπεδα του άγχους, της θλίψης, του θυμού και της ευτυχίας.

Διαβάστε επίσης – Νόσος του Πάρκινσον: Γιατί τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν; και Η μουσική βελτιώνει τη μνήμη και την απόδοση του εγκεφάλου

Αν και ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης έπεσαν, σε αυτό το μικρό δείγμα, οι αλλαγές δεν ήταν σημαντικές. Σημειώθηκε πτώση στα επίπεδα του άγχους και της θλίψης μετά τις συναντήσεις.

Όσον αφορά σε συγκεκριμένα συμπτώματα, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές βελτιώσεις σε κάποια κινητικά συμπτώματα που δεν επηρεάζονται από τα φάρμακα. Συγκεκριμένα, η βραδυκινησία, το τρέμουλο και το περπάτημα ήταν αυτά που βελτιώθηκαν σημαντικά.

Πώς εξηγούνται όμως τα οφέλη του τραγουδιού;

Οι ερευνητές κάνουν διάφορες υποθέσεις. Για παράδειγμα, η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο. Η αγάπη της ορμόνης απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του δεσίματος, της οικειότητας με άλλους ανθρώπους.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει πως μέρος της πτώσης των επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το τραγούδι μας κάνει να νιώθουμε πιο θετικά, ειδικά όταν τραγουδάμε σε χορωδία. Που σημαίνει ότι και πάλι ευθύνεται η ωκυτοκίνη.

Εκτός από την ωκυτοκίνη, οι επιστήμονες επίσης μελετούν τα επίπεδα των φλεγμονών (δείκτης της εξέλιξης της νόσου) και την νευροπλαστικότητα (πόσο καλά μπορεί ο εγκέφαλος να προσαρμοστεί και να αντιστρέψει οποιαδήποτε βλάβη).

Αναζητούν επίσης απαντήσεις στην καρδιά, για να εξηγήσουν την επίδραση στον καρδιακό παλμό. Το πιθανότερο είναι όμως πως σύντομα το τραγούδι θα συμπεριλαμβάνεται στις οδηγίες αντιμετώπισης της νόσου του Πάρκινσον.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK293715/

https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/4649/presentation/39439

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση