, , ,

Αλτσχάιμερ: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Μια μικρή αλλά σημαντική κλινική δοκιμή έδειξε ότι ένα πειραματικό φάρμακο κατάφερε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Μια μικρή αλλά σημαντική κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ έδειξε ότι ένα πειραματικό φάρμακο κατάφερε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου Αλτσχάιμερ. Το φάρμακο αποτελείται από το μονοκλωνικό αντίσωμα donanemab της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly. Πώς λειτουργεί όμως αυτό το αντίσωμα;

Φαίνεται ότι προσδένεται στις πλάκες της τοξικής πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και τις εξαφανίζει. Η νέα αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 272 ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα και κάποιοι από αυτούς λάμβαναν το φάρμακο κάθε 4 εβδομάδες. Όσοι εκ των ασθενών έλαβαν τη θεραπεία, παρουσίασαν επιβράδυνση στην επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά 32% συγκριτικά με όσους είχαν λάβει ψευδοφάρμακο, αλλά δεν το γνώριζαν.

Advertisment

Ο επικεφαλής ερευνητής της εταιρείας δρ Ντάνιελ Σκοβρόνσκι δήλωσε συγκεκριμένα πως σε διάστημα 6-12 μήνες οι πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών της ομάδας με τη θεραπεία είχαν εξαφανιστεί και δεν εμφανίστηκαν ξανά. Αυτά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και αν αποδειχθούν ακριβή μέσω της επιβεβαίωσης από μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες, θα είναι η πρώτη φορά που φάρμακο θα έχει τέτοια θετικά αποτελέσματα στη φάση 2 των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσοι επιστήμονες ανά τον κόσμο ασχολούνται με την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ δηλώνουν ότι πρόκειται για σημαντικά νέα που προσφέρουν ελπίδα στους ασθενείς αλλά και στις οικογένειές τους. Όμως όλοι παράλληλα τονίζουν πόσο αναγκαίο είναι η κλινική αυτή δοκιμή να επαναληφθεί και από άλλους επιστήμονες ώστε να έχουμε πιο βέβαια δεδομένα στα χέρια μας.

Η ίδια η εταιρεία (Eli Lilly) διαβεβαιώνει ότι θα παράσχει περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη νέα πειραματική θεραπεία και τη διαδικασία δοκιμής της, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει σχετική επιστημονική δημοσίευση. Κι άλλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά τους να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του β-αμυλοειδούς, το οποίο ενοχοποιείται για την ίδια τη νόσο. Οι προσπάθειές τους όμως ήταν άκαρπες με αποτέλεσμα πολλοί να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο αυτή η πρωτεΐνη είναι τελικά ένοχη.

Advertisment

Η βασική παρενέργεια της θεραπείας ήταν η συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο, που συνέβη στο 30% των ασθενών. Καινούρια αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή αναμένονται το 2023 και όλοι ευχόμαστε να είναι ακόμα πιο θετικά.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση