, ,

Έρευνα: Το 48% των ανθρώπων παγκοσμίως τρώνε πάρα πολύ ή ελάχιστα!

Οι αποφευκτέοι θάνατοι που οφείλονται σε κακή διατροφή έχουν αυξηθεί κατά 15% από το 2010.

Έρευνα: Το 48% των ανθρώπων παγκοσμίως τρώνε πάρα πολύ ή ελάχιστα

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός υποφέρει από κακή διατροφή που συνδέεται με την υπερβολική ποσότητα ή την ανεπάρκεια τροφίμων, σύμφωνα με μια παγκόσμια αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, με εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία και τον πλανήτη.

Η Παγκόσμια Έκθεση για τη Διατροφή (GNR), μια ετήσια έρευνα και ανάλυση των πιο πρόσφατων δεδομένων για τη διατροφή και τα συναφή θέματα υγείας, διαπίστωσε ότι το 48% των ανθρώπων τρώει σήμερα είτε πολύ λίγο είτε πολύ – με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή λιποβαρείς.

Advertisment

Με τους σημερινούς ρυθμούς, διαπιστώνει η έκθεση, ο κόσμος θα αποτύχει να επιτύχει οκτώ από τους εννέα διατροφικούς στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2025. Αυτοί περιλαμβάνουν τη μείωση της παιδικής ισχνότητας (όταν τα παιδιά είναι πολύ αδύνατα για το ύψος τους) και τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις (όταν είναι πολύ μικρά για την ηλικία τους), καθώς και της παχυσαρκίας των ενηλίκων.

Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν 150 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών εμφανίζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους, περισσότερα από 45 εκατομμύρια είναι ισχνά και σχεδόν 40 εκατομμύρια είναι υπέρβαρα. Διαπιστώνει επίσης ότι πάνω από το 40% των ενηλίκων (2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Οι αποφευκτέοι θάνατοι που οφείλονται σε κακή διατροφή έχουν αυξηθεί κατά 15% από το 2010 και η κακή διατροφή ευθύνεται πλέον για το ένα τέταρτο όλων των θανάτων ενηλίκων», δήλωσε στο AFP η πρόεδρος της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων του GNR Renata Micha. «Τα παγκόσμια ευρήματά μας δείχνουν ότι η διατροφή μας δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αποτελεί πλέον μια σημαντική απειλή για την υγεία των ανθρώπων και για τον πλανήτη».

Advertisment

Οι τροφές έχουν σημασία

Το φετινό GNR είναι το πρώτο που εξετάζει τις παγκόσμιες διατροφές και τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα που προάγουν την υγεία, όπως φρούτα και λαχανικά, ιδίως στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων με επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ζαχαρούχα ποτά. Η κατανάλωση επιβλαβών τροφίμων αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση, με το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας να είναι ήδη σχεδόν πενταπλάσιο από τη μέγιστη σύσταση της μίας μερίδας την εβδομάδα.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι τρέχοντες παγκόσμιοι στόχοι για τη διατροφή δεν αναφέρουν την ποιότητά της, με εξαίρεση τον περιορισμό του νατρίου, και συνιστά νέους, πιο ολιστικούς στόχους. «Η επιστήμη υποστηρίζει μια προσέγγιση με βάση τα τρόφιμα ή μια προσέγγιση με βάση το πρότυπο διατροφής στην αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον», δήλωσε ο Δρ Micha.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, το GNR υπολόγισε ότι η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων παρήγαγε περίπου το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2018. «Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν γενικά υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά προϊόν από ό,τι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης», αναφέρει η έκθεση.

«Κατά συνέπεια, ήταν υπεύθυνα για την πλειονότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της χρήσης γης που σχετίζονται με τα τρόφιμα, με ιδιαίτερα μεγάλες επιπτώσεις από το βόειο κρέας, το αρνί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Η έκθεση απευθύνει κάλεσμα για επείγουσα χρηματοδότηση για τη βελτίωση της διατροφής σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα καθώς ο Covid-19 έχει εξωθήσει επιπλέον 155 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια.

Πηγή:

www.rte.ie/news/world/2021/1123/1262568-global-nutrition-report

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση