Αν και τα χταπόδια είναι εξαιρετικά ευφυή όντα, υπάρχει ακόμη μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αισθανόμενα ή όχι. Αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συζήτηση διευθετήθηκε και επίσημα. Τα χταπόδια, τα καλαμάρια, οι σουπιές και άλλοι οργανισμοί που ταξινομούνται ως κεφαλόποδα μαλάκια χαρακτηρίστηκαν επισήμως ως αισθανόμενα όντα βάσει μιας νέας τροποποίησης της βρετανικής νομοθεσίας. Επίσης, με τη νέα αυτή ταξινόμηση εντάσσονται και τα δεκάποδα μαλακόστρακα, στα οποία περιλαμβάνονται ζώα όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι καραβίδες.
Το αίσθημα αναφέρεται γενικά στην ικανότητα ενός οργανισμού να αντιλαμβάνεται ή να βιώνει συνειδητά συναισθήματα και αισθήσεις όπως ο πόνος, και είναι κάτι που συζητείται εδώ και αιώνες. Λόγω της έλλειψης σπονδυλικής στήλης, τα χταπόδια και άλλα παρόμοια ασπόνδυλα ζώα παλαιότερα δεν αναγωρίζονταν ως αισθανόμενα, παρά τα πολύπλοκα κεντρικά νευρικά τους συστήματα. Τα σπονδυλωτά, από την άλλη πλευρά, θεωρούνται συνήθως αισθανόμενα και καλύπτονταν ήδη από το νόμο.
Advertisment
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμπεριλάβει τα δεκάποδα μαλακόστρακα και τα κεφαλόποδα μαλάκια στο νομοσχέδιο για την ευημερία των ζώων και έτσι να τα προστατέψει είναι αποτέλεσμα πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα ζώα αυτά έχουν την ικανότητα να βιώνουν πόνο ή αγωνία. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από μια ανεξάρτητη επανεξέταση που ανέθεσε η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Μπιρτς από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Λογικής και Επιστημονικής Μεθόδου του London School of Economics. Η επανεξέταση βασίστηκε στην κρίσιμη έρευνα πάνω από 300 υφιστάμενων επιστημονικών μελετών για να αξιολογήσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα πλάσματα αυτά αισθάνονται και να βγάλει ένα συμπέρασμα.
«Η τροπολογία θα βοηθήσει στην άρση μιας μεγάλης ασυνέπειας: τα χταπόδια και τα άλλα κεφαλόποδα προστατεύονται εδώ και χρόνια στην επιστήμη, αλλά δεν έχουν λάβει καμία προστασία εκτός της επιστήμης μέχρι τώρα», λέει ο Δρ Birch. «Ένας τρόπος με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πρωτοστατήσει στην ευημερία των ζώων είναι η προστασία αυτών των ασπόνδυλων ζώων που οι άνθρωποι συχνά αγνοούν εντελώς».
Η ανασκόπηση συνιστά εμφατικά την αποφυγή ορισμένων κοινών εμπορικών πρακτικών που αφορούν αυτά τα ζώα. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν το ζωντανό βράσιμο χωρίς να τα αναισθητοποιήσουν πρώτα, τη μεταφορά τους σε παγωμένο νερό, τη χρήση ακραίων και απάνθρωπων μεθόδων σφαγής και την πώληση ζωντανών δεκάποδων μαλακόστρακων σε ανεκπαίδευτους χειριστές.
Advertisment
Στην πράξη, ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει άμεσα καμία υφιστάμενη πρακτική του κλάδου, αλλά θα διασφαλίσει ότι η καλή μεταχείριση των ζώων θα λαμβάνεται υπόψη κατά τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων. Όταν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα συσταθεί μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες του τομέα, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την έκδοση εκθέσεων σχετικά με το πόσο καλά η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της την καλή μεταχείριση των ζώων στις αποφάσεις της.
«Το νομοσχέδιο για την ευημερία των ζώων παρέχει μια κρίσιμη διαβεβαίωση ότι η ευημερία των ζώων λαμβάνεται ορθά υπόψη κατά την ανάπτυξη νέων νόμων», λέει ο υπουργός για την ευημερία των ζώων λόρδος Zac Goldsmith. «Η επιστήμη είναι πλέον ξεκάθαρη ότι τα δεκάποδα και τα κεφαλόποδα μπορούν να αισθάνονται πόνο και επομένως είναι σωστό να καλύπτονται από αυτό το ζωτικής σημασίας κομμάτι της νομοθεσίας».
Πηγή:
mymodernmet.com/octopus-lobster-squid-crab-sentient-beings-uk