,

Ο ύπνος με ανοιχτή τηλεόραση συνδέεται με την ανάπτυξη παχυσαρκίας

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όχι μόνο για την ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και για τη συνολική μας υγεία.

Ο ύπνος με ανοιχτή τηλεόραση συνδέεται με την ανάπτυξη παχυσαρκίας

Η συνήθεια της παρακολούθησης τηλεόρασης για να αποκοιμηθούμε είναι πολύ διαδεδομένη. Αποτελεί μια εύκολη λύση για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αϋπνίας. Οι περισσότεροι θα σχολιάσουν πως ο ήχος της τηλεόρασης τους νανουρίζει.

Όμως, αυτή η συνήθεια γίνεται σταδιακά αναγκαία συνθήκη για να αποκοιμηθούμε. Σε σημείο που αν τύχει να βρεθούμε κάπου χωρίς τηλεόραση, πανικοβαλλόμαστε για το πώς θα κοιμηθούμε. Και αυτό διότι η τηλεόραση μπαίνει στην καθημερινή μας ρουτίνα και προετοιμάζει τον οργανισμό για την έλευση του ύπνου (όπως όταν βάζουμε τις πυτζάμες μας ή πίνουμε το χαλαρωτικό μας τσάι).

Advertisment

Οι ειδικοί όμως, εκτός από τον άτυπο «εθισμό» που μας προκαλεί η συνήθεια αυτή, εφιστούν την προσοχή όχι μόνο για την ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και για τη συνολική μας υγεία. Η τηλεόραση και συγκεκριμένα το φως της έχουν συνδεθεί με κακή ποιότητα ύπνου, αίσθηση κόπωσης την επόμενη μέρα, ακόμα και ανάπτυξη παχυσαρκίας. Και αυτό διότι το τεχνητό φως που εκπέμπει η τηλεόραση διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι μα συγκεκριμένα τον κιρκάδιο ρυθμό.

Η παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης καταστέλλεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο μεταβολισμός και έτσι να αυξάνεται το βάρος μας. Κανονικά η μελατονίνη εκκρίνεται ακριβώς την ώρα του ύπνου. Όταν πάμε για ύπνο, αρχίζει να εκκρίνεται και η έκκρισή της κορυφώνεται μόλις κοιμηθούμε. Γι’ αυτό αν σε εκείνο το χρονικό διάστημα προσπαθήσουμε να αποκοιμηθούμε με φως, η παραγωγή της ορμόνης θα ανασταλεί, ακόμα κι αν εμείς τελικά καταφέρουμε να αποκοιμηθούμε.

Οι μελέτες του Χάρβαρντ ήταν από τις πρώτες που ομαδοποίησαν το φως από τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές ως «μπλε φως». Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ακόμα και το λιγοστό, χαμηλό φως μας εμποδίζει να κοιμηθούμε βαθιά και έτσι να επιτύχουμε τα σωστά επίπεδα ξεκούρασης. Ο ιδανικός ύπνος επιτυγχάνεται με το απόλυτο σκοτάδι, επιβεβαιώνουν οι ειδικοί. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεσυνηθίσουμε, αλλά είναι δυνατό.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση