, ,

«Είναι εδώ η Άντζελα;»: Η κωδική φράση που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στα Αγγλικά μπαρ για να δηλώσουν ότι κινδυνεύουν

Η εκστρατεία «Ask for Angela» παροτρύνει επίσης τους εργαζόμενους στα μπαρ να εξοικειωθούν με την πρωτοβουλία.

«Είναι εδώ η Άντζελα;»: Η κωδική φράση που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στα Αγγλικά μπαρ για να δηλώσουν ότι κινδυνεύουν

Τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στην Ευρώπη, καταγγέλλουν περιστατικά, κατά τα οποία δράστες τις ναρκώνουν εγχύοντας ουσίες στα ποτά τους, και στη συνέχεια σε πολλές περιπτώσεις, τις κακοποιούν.

Το ζήτημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκεί όπου μάλιστα εμφανίστηκε και η καμπάνια «Girls Night In», η οποία καλούσε κορίτσια και γυναίκες να μποϊκοτάρουν μαγαζιά, στα οποία συνέβαιναν συχνά τέτοια περιστατικά. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες απατούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τα νυχτερινά κέντρα.

Advertisment

Επιπροσθέτως, εδώ και κάποιους μήνες, ένα δημοφιλές hashtag έχει κάνει την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το hashtag #BalanceTonBar (μτφ.: κατάγγειλε το μπαρ) χρησιμοποιείται ουσιαστικά για ανάλογες μαρτυρίες, προειδοποιώντας και για τα επικίνδυνα σημεία των πόλεων που χρειάζεται να αποφεύγονται. Η αρχή έγινε από τις Βρυξέλλες αυτή τη φορά, όπου δεκάδες γυναίκες ανέφεραν παρόμοιες τρομακτικές εμπειρίες, κατά τις οποίες ξυπνούσαν κακοποιημένες και χωρίς μνήμη για το τι συνέβη.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας, και ειδικότερα στο Λίβερπουλ, έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται μια κωδική φράση, που θεωρείται ότι έχει ήδη σώσει ζωές γυναικών. «Είναι εδώ η Άντζελα;», είναι η ερώτηση που μια κοπέλα μπορεί να κάνει πλησιάζοντας τον υπεύθυνο ενός μαγαζιού, έναν πορτιέρη, έναν σερβιτόρο ή έναν μπάρμαν, σε περίπτωση που κάποιος την ακολουθεί, την παρενοχλεί ή την πλησιάζει χωρίς τη θέλησή της.

Στη συνέχεια, η γυναίκα απομακρύνεται με ασφάλεια, οι υπεύθυνοι καλούν ταξί και σε πολλές περιπτώσεις την αστυνομία. Άλλες φορές, αναλαμβάνει το ίδιο το μπαρ απομακρύνοντας τους επικίνδυνους πελάτες. Άλλες φορές, απλώς οι κοπέλες επιθυμούν οι πορτιέρηδες ή οι υπεύθυνοι να έχουν το νου τους σε συγκεκριμένα, ύποπτα άτομα που κινούνται στο χώρο.

Advertisment

Η εκστρατεία «Ask for Angela» παροτρύνει επίσης τους εργαζόμενους στα μπαρ να εξοικειωθούν με την πρωτοβουλία ώστε να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς τα βράδια και κυρίως ότι εκείνο που προέχει είναι η άμεση ασφάλεια των γυναικών. Αστυνομικοί, αλλά και εργαζόμενοι σε διάφορα μπαρ της χώρας δηλώνουν πως ήδη τα βράδια έχουν βιώσει τέτοιες περιπτώσεις, κάποιες φορές και πάνω από μία φορές στο ίδιο μπαρ, κατά τις οποίες, γυναίκες τους πλησιάζουν αναφέροντας την κωδική αυτή φράση, ζητώντας βοήθεια.

Με τις κυβερνήσεις να μην έχουν ακόμη προβεί σε παρεμβάσεις για το εγκληματικό φαινόμενο, γυναίκες, ιδιοκτήτες μπαρ και τοπικοί φορείς ανά την Ευρώπη, δημιουργούν κωδικούς και τακτικές για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο όπως μπορούν.

Πηγή:

Με πληροφορίες από ampa.lifo.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση