,

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας κατέγραψε το ρεκόρ των 38°C σε πόλη της Αρκτικής

Οι μέσες θερμοκρασίες στην Αρκτική Σιβηρία έφτασαν τους 10°C πάνω από το κανονικό για μεγάλο μέρος του περασμένου καλοκαιριού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας κατέγραψε το ρεκόρ των 38℃ σε πόλη της Αρκτικής

Είναι ανησυχητικό ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας που ελήφθη τον περασμένο Ιούνιο στην πόλη Verkhoyansk της Σιβηρίας – η οποία βρίσκεται 115 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και είναι «μόνο μία από μια σειρά» πιθανών παρατηρήσεων ρεκόρ από όλο τον πλανήτη το 2020, τις οποίες ο οργανισμός επιδιώκει να επαληθεύσει. Μια τέτοια είδηση μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το μεταβαλλόμενο κλίμα του πλανήτη μας.

«Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναγνώρισε σήμερα το πρωί τη θερμοκρασία των 38 βαθμών Κελσίου στη ρωσική πόλη Verkhoyansk», δήλωσε η εκπρόσωπος του WMO Clare Nullis στους δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Καταγράφηκε πέρυσι στις 20 Ιουνίου 2020 και την αναγνωρίσαμε ως νέο ρεκόρ Αρκτικής». Μετρήθηκε σε μετεωρολογικό σταθμό παρατήρησης, κατά τη διάρκεια εκτεταμένου και παρατεταμένου καύσωνα.

Advertisment

Περιγράφοντας τη θερμοκρασία ως πιο ταιριαστή στη Μεσόγειο παρά στην Αρκτική, ο WMO εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι οι μέσες θερμοκρασίες στην Αρκτική Σιβηρία έφτασαν τους 10°C πάνω από το κανονικό για μεγάλο μέρος του περασμένου καλοκαιριού.

Ενώ ο WMO συχνά προειδοποιεί ότι η Αρκτική είναι ένα από τα ταχύτερα θερμαινόμενα μέρη του κόσμου, με τη διαδικασία αυτή να συμβαίνει περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η κ. Nullis υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τις θερμοκρασίες και αλλού.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένα νέο ρεκόρ στην Ανταρκτική ήπειρο των 18,3 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στην αργεντίνικη βάση Εσπεράνζα. Οι ερευνητές του WMO επιδιώκουν επίσης να επαληθεύσουν τις μετρήσεις θερμοκρασίας 54,4C που καταγράφηκαν τόσο το 2020 όσο και το 2021 στο θερμότερο μέρος του κόσμου, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια.

Advertisment

Επιπλέον, αξιολογούν ένα νέο αναφερόμενο ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας 48,8C στο ιταλικό νησί της Σικελίας αυτό το καλοκαίρι. «Το Αρχείο του WMO για τις ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες δεν είχε ποτέ τόσες πολλές συνεχιζόμενες ταυτόχρονες έρευνες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Petteri Taalas, σε συνέντευξή του.

Πηγή:

news.un.org/en/story/2021/12/1107872

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση