, ,

Το πρώτο «υγρό δέντρο» που καταπολεμά την ατμοσφαιρική ρύπανση εμφανίστηκε στο Βελιγράδι!

Η Σερβία είχε το χειρότερο κατά κεφαλήν ρεκόρ στην Ευρώπη σε θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση: 175 ανά 100.000 κατοίκους.

Το πρώτο «υγρό δέντρο» που καταπολεμά την ατμοσφαιρική ρύπανση εμφανίστηκε στο Βελιγράδι

Το Βελιγράδι διαθέτει πια ένα καινοτόμο εργαλείο για την καταπολέμηση του μολυσμένου αέρα – το λεγόμενο «υγρό δέντρο». Πρόκειται για τον πρώτο αστικό βιοαντιδραστήρα της Σερβίας, μια λύση για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Περιέχει 600 λίτρα νερού και χρησιμοποιεί μικροφύκη για να δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα και να παράγει καθαρό οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης. «Τα μικροφύκη (άλγη) αντικαθιστούν δύο 10ετή δέντρα ή 200 τετραγωνικά μέτρα γκαζόν», δήλωσε ο δρ Ιβάν Σπασόγεβιτς, ένας από τους υπεύθυνους του έργου από το Ινστιτούτο Διεπιστημονικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Advertisment

«Το σύστημα είναι το ίδιο, διότι τόσο τα δέντρα όσο και το γρασίδι εκτελούν φωτοσύνθεση και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα. Το πλεονέκτημα των μικροφυκών είναι ότι είναι 10 έως 50 φορές πιο αποτελεσματικά από τα δέντρα. Στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τα δάση αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα για να γεμίσουμε τους αστικούς θύλακες όπου δεν υπάρχει χώρος για τη φύτευση δέντρων».

Το Βελιγράδι είναι η τέταρτη πιο μολυσμένη πόλη της Σερβίας, λόγω των δύο μεγάλων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Τα δύο εργοστάσια συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πιο μολυσματικών εργοστασίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ΜΚΟ Health and Environment Alliance (HEAL).

Το 2019, η Σερβία κατατάσσεται ως η πέμπτη πιο μολυσμένη χώρα της Ευρώπης με μέσο όρο ατμοσφαιρικής ρύπανσης PM 2,5, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα της IQAir. Μια άλλη έκθεση τον Δεκέμβριο του 2019 έθεσε επίσης τη χώρα υπό αυξημένο έλεγχο, καθώς οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η Σερβία είχε το χειρότερο κατά κεφαλήν ρεκόρ στην Ευρώπη σε θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση: 175 ανά 100.000 κατοίκους.

Advertisment

Ακτιβιστές υποστήριξαν επίσης ότι η ρύπανση στη Σερβία και σε άλλα μέρη της βαλκανικής χερσονήσου είναι τόσο άσχημη που μπορεί κανείς να τη δει, να τη μυρίσει ή ακόμη και να τη γευτεί, ιδίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Πηγή:

www.euronews.com/2021/12/07/this-liquid-tree-in-belgrade-is-fighting-back-against-air-pollution

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)
Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που γιγαντώνει η κλιματική κρίση
Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση