5 χαμένες πολιτείες βυθισμένες στο νερό που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την Ατλαντίδα

Αυτές οι βυθισμένες πόλεις είναι τόσο όμορφες όσο και απόκοσμες.

5 χαμένες πολιτείες βυθισμένες στο νερό που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την Ατλαντίδα

Επί χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι ψιθύριζαν και αναρωτιόντουσαν για το ενδεχόμενο να έχου βυθιστεί ολόκληρες πόλεις στο νερό. Μια από τις πιο διάσημες από αυτές τις χαμένες μητροπόλεις, η Ατλαντίδα, εμφανίστηκε στη συζήτηση χάρη στον Πλάτωνα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η πόλη είχε βυθιστεί στα κύματα χιλιετίες πριν καν γράψει γι’ αυτήν.

Ενώ οι συζητήσεις για το αν η Ατλαντίδα είναι πραγματική συνεχίζονται από τότε που εμφανίστηκε αυτή η ιδέα, υποβρύχια κτίρια, δρόμοι και οικοδομήματα άλλων αρχαίων πόλεων έχουν αποκαλυφθεί. Αυτές οι βυθισμένες πόλεις είναι τόσο όμορφες όσο και απόκοσμες: Αποδεικνύουν ότι το μέγεθος και η ανάπτυξη δεν αρκούν για να κρατήσουν μια ακμάζουσα κοινότητα πάνω από το νερό.

Advertisment

Shicheng, Κίνα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jim Enderle (@enderlejim)

Advertisment

Κάτω από τα νερά της λίμνης Qiandao στην Κίνα, υπάρχουν ερείπια πόλεων και κωμοπόλεων που ανήκαν σε δύο περιοχές που ονομάζονται Chun’an και Sui’an. Οι πόλεις βυθίστηκαν το 1957, όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει έναν υδροηλεκτρικό σταθμό στην περιοχή, σύμφωνα με το National Geographic.

Σήμερα το μέρος έχει σταματήσει να παράγει ενέργεια και αποτελεί περισσότερο τουριστικό προορισμό. Γνωστή και ως Λίμνη των Χιλίων Νησιών, αυτά που τώρα μοιάζουν με ατελείωτες συστάδες νησίδων είναι στην πραγματικότητα οι κορυφές των βουνών που βυθίστηκαν μαζί με την υπόλοιπη περιοχή. «Αν χαμηλώναμε τη στάθμη του νερού κατά περίπου 30 μέτρα, δεν θα μπορούσατε απλώς να δείτε τη βυθισμένη πόλη – η Shicheng θα ήταν το ισοδύναμο ενός νέου Machu Picchu», δήλωσε στο National Geographic ένας εκ των ερευνητών που εργάζονται στην περιοχή.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται μεταξύ περίπου 10 και 20 βαθμών Κελσίου και έχει διατηρήσει τις βυθισμένες περιοχές σε αξιοσημείωτη κατάσταση. Κάτω από το νερό, μπορεί κανείς να δει την πύλη της πόλης με φιγούρες μυθολογικών πλασμάτων σκαλισμένες σε κτίρια και εντυπωσιακές αψίδες από τη δυναστεία Τσινγκ. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι η πόλη πιθανότατα είχε 5 διαφορετικές εισόδους, ενώ πιστεύεται ότι στους δρόμους της υπήρχαν συνολικά 265 αψίδες, διακοσμημένες με τεράστια πέτρινα λιοντάρια, δράκους, πουλιά καθώς και ιστορικές επιγραφές. Τα τείχη της πόλης χρονολογούνται πίσω στον 16ο αιώνα.

Παυλοπέτρι, Ελλάδα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anticae Viae (@anticaeviae)

Το 1967, ο Nic Flemming, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, συνάντησε αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονταν αρκετά μέτρα κάτω από το νερό στα ανοικτά των ακτών της νότιας Ελλάδας. Τα ευρήματα έμελλε να αποκαλύψουν ότι εκεί βρισκόταν η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη που είχε βρεθεί μέχρι σήμερα. Δρόμοι, αυλές, κτίρια και ταφόπλακες οδηγούν μέχρι το κοντινό νησί Παυλοπέτρι, όπου σαφώς κάποτε βρισκόταν ο οικισμός: Αρχαία τείχη εξακολουθούν να περιβάλλουν τη γη. Τα κτίρια, πιστεύουν οι ερευνητές, χρονολογούνται από τους Μυκηναίους – που ευημερούσαν στο τέλος της Εποχής του Χαλκού από το 1650 έως το 1180 π.Χ. περίπου.

Μετά τις αρχικές εργασίες στη δεκαετία του 1960, η περιοχή έμεινε σχετικά ανεξερεύνητη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η ομάδα του Υποβρύχιου Αρχαιολογικού Προγράμματος «Παυλοπέτρι» βούτηξε στο νερό για να δει τι άλλο θα μπορούσε να μάθει. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, οι τάφοι είχαν υποστεί ζημιές, με αποτέλεσμα η περιοχή να χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιος Χώρος Παρακολούθησης Μνημείων το 2016. Ιδανικά, η σήμανση θα πρέπει να βοηθήσει στην προστασία της αρχαίας πόλης από τα πλοία, τις άγκυρες, τη ρύπανση και την οικοδόμηση.

Ηράκλειον, Αίγυπτος

Το Ηράκλειοn ή η Thonis – ανάλογα με το αν χρησιμοποιήσουμε το ελληνικό ή το αιγυπτιακό όνομα – ήταν κάποτε ένα σημαντικό λιμάνι που υποδεχόταν τα πλοία που εισέρχονταν στο δέλτα του Νείλου και υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε στο σημείο όπου ο Ηρακλής πάτησε για πρώτη φορά αιγυπτιακή γη. Το σημείο όπου περπάτησε ο ήρωας έχει χαθεί προ πολλού, καθώς οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πόλη βρίσκεται κάτω από το νερό από τον 8ο αιώνα.

Οι ερευνητές που χρησιμοποιούν σόναρ για να ανιχνεύσουν τι βρίσκεται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας έχουν εντοπίσει δεκάδες βάρκες και εκατοντάδες άγκυρες και κατάφεραν να ανασύρουν λιβανιστήρια, κοσμήματα και προμήθειες που χρειάζονταν για τη λατρεία του ναού. Ακόμη και γρανιτένια αγάλματα αιγυπτιακών θεών ύψους 18 ποδών έχουν αναδυθεί από το νερό.

Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν περισσότερα για το τι έκρυβε το Ηράκλειον και η γειτονική πόλη Κανόπους, οι αρχαιολόγοι και οι γεωλόγοι έχουν μια ιδέα για το γιατί τα δύο πολυσύχναστα κέντρα βυθίστηκαν. Το έδαφος πάνω στο οποίο ήταν χτισμένα και τα δύο περιείχε πολύ πηλό και οι παλιρροϊκές πλημμύρες ή οι σεισμοί – και τα δύο συνέβησαν στην περιοχή – θα μπορούσαν να συμπιέσουν το έδαφος και να το μετατοπίσουν γρήγορα, επιτρέποντας στα βαριά πέτρινα κτίρια να γλιστρήσουν αργά στο νερό.

Baiae, Ιταλία

Το Baiae προσέλκυε τους πλουσιότερους επισκέπτες της εποχής εκείνης για τα 2.000 χρόνια που λειτουργούσε η πόλη. Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα δυτικά της Νάπολης, σήμερα στο βυθό του Τυρρηνικού Πελάγους. Αρκετοί αυτοκράτορες πρόσθεσαν παλάτια και πισίνες, ενώ τουλάχιστον ένας Ρωμαίος φιλόσοφος προειδοποιούσε τους άλλους για έντονες φημολογίες, μεθυσμένους περιπλανώμενους στην παραλία και ακραία πάρτι με τα οποία ερχόταν αντιμέτωπος ένας ταξιδιώτης.

Το γιγαντιαίο αυτό πάρτι έφτασε τελικά στο τέλος του: Η δραστηριότητα κάτω από τον φλοιό της γης στην περιοχή μετακινεί τη γη και οι κυματισμοί οδήγησαν τελικά μέρος της Baiae κάτω από το νερό. Τα απομεινάρια που απέφυγαν την υδάτινη μοίρα καθώς και εκείνα που «κολυμπούν» στον κόλπο της Νάπολης είναι ανοιχτά για τους τουρίστες. Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών στην Ιταλία για τη διατήρηση της υποβρύχιας αρχαιολογίας και το άνοιγμα ενός εικονικού μουσείου για την υποβρύχια αρχαιολογία, οι ερευνητές εργάζονται σε τρισδιάστατες έρευνες δύο τμημάτων του Baiae, ώστε οι επισκέπτες της ξηράς να έχουν μια αίσθηση της χλιδής που απολάμβαναν οι πρώην κάτοικοι.

Port Royale, Τζαμάικα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Loco Flags (@locoflags)

Αποτελούμενο από 4 οχυρά και 2000 κτίρια, τον 17ο αιώνα το Port Royale ήταν ένα από τα βασικότερα κέντρα πειρατικής δραστηριότητας. Οι διάσημοι πειρατές, όπως ο Μαυρογένης, έκαναν συχνά το Port Royale βάση τους για να κάνουν επιδρομές σε πλοία με θησαυρούς. Στα τέλη του 17ου αιώνα το Port Royale θεωρούταν ένα αληθινά σκοτεινό μέρος όπου κανείς δεν ήταν πραγματικά ασφαλής,

Στις 7 Ιουνίου 1692, ένας τεράστιος σεισμός καταστρέφει την πόλη της Τζαμάικα, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Οι ισχυρές δονήσεις, η ρευστοποίηση του εδάφους και το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός συνδυάστηκαν για να καταστρέψουν ολόκληρη την πόλη. Τώρα βρίσκεται βυθισμένη στα νερά της Καραϊβικής.

Από τη δεκαετία του ’50 και μετά άρχισαν να γίνονται υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή. Μάλιστα, το 1969 ο ερευνητής Edwin Link αντίκρυσε το πιο εντυπωσιακό και διάσημο εύρημα που έχει εντοπιστεί, μέχρι σήμερα, εκεί. Ένα ρολόι τσέπης, το οποίο χρονολογείται πίσω στο 1686, και το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί την ημέρα του σεισμού στις 11:43 το πρωί ακριβώς.

Πηγή:

www.discovermagazine.com/planet-earth/forget-atlantis-heres-4-real-ancient-underwater-cities

Κεντρική φωτογραφία: Pomona Pictures

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)
Χρήσιμα τρικ που θα κάνουν το παρκάρισμα πιο εύκολο (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση