,

Τα 6 βήματα που οδηγούν στη συγχώρεση

Πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε για να επεξεργαστείτε τι συνέβη και ύστερα συγχωρείτε.

Τα 6 βήματα που οδηγούν στη συγχώρεση

Όταν κάποιος μας πληγώνει βαθιά, νιώθουμε το θυμό και τη σύγχυση να συσσωρεύονται στο νου και στην καρδιά μας. Θυμώνουμε μαζί του, αλλά και με τον εαυτό μας, επειδή δεν προβλέψαμε την κατάσταση. Θα προτιμούσαμε να είχαμε αποφύγει το σοκ. Δυστυχώς όμως είναι εδώ και η καρδιά μας ματώνει. Οι σκέψεις μας εναλλάσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και ξαναπαίζουμε στο νου μας τις σκηνές σαν ταινία.

Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως το λόγο που συνέβη. Λένε ότι οι άνθρωποι που μας ξέρουν καλύτερα μπορούν και να μας πληγώσουν περισσότερο και αυτό ισχύει. Η καρδιά μας πονά και η εμπιστοσύνη χάθηκε. Αρχίζουμε να αμφισβητούμε τους πάντες γύρω μας. Ύστερα, σκαρφιζόμαστε μια ριζική λύση: να απομονωθούμε. Κι όμως ο πόνος συνεχίζει να υφίσταται έντονα, να μας βασανίζει. Κι έτσι αρχίζουμε να αυτοτιμωρούμαστε – λέμε ότι είμαστε ανάξιοι, ότι το αξίζαμε. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στις σκοτεινότερες σκέψεις.

Advertisment

Γιατί δεν δοκιμάζετε όμως κάτι άλλο; Να αφήσετε τον πόνο να απλωθεί σε όλο σας το σώμα και το νου; Πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε για να επεξεργαστείτε τι συνέβη και ύστερα συγχωρείτε. Πώς, θα ρωτήσετε. Επιτρέποντας στον εαυτό σας να περάσει μέσα από τη διαδικασία των 6 σταδίων της συγχώρεσης.

Τα 6 βήματα που οδηγούν στη συγχώρεση

1. Είστε θυμωμένοι και νιώθετε μόνοι (και κλαίτε πολύ)

Διαγράφετε μηνύματα και τηλέφωνα από το κινητό σας και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θέλετε να τους ξαναμιλήσετε ποτέ. Απόλυτα λογικό.

2. Μετά από πολλές σκέψεις, ανακαλύπτετε το λόγο που συνέβησαν όλα

Καταγράψτε όλα όσα νιώθετε σε ένα γράμμα, ακόμα κι αν δεν είστε βέβαιοι ότι θα το στείλετε. Απλά κάντε το, θα σας απελευθερώσει.

Advertisment

3. Αρχίζετε να νιώθετε πιο ήρεμοι

Αυτό οφείλεται στο 2ο βήμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω θα γίνουν άμεσα. Ο χρόνος κυλά διαφορετικά για τον καθένα.

4. Ο εγκέφαλος αρχίζει να συγκεντρώνεται σε εσάς ξανά αντί για τους άλλους

Κανένας, μα κανένας άλλος δεν είναι κυριολεκτικά τόσο σημαντικός όσο ο εαυτός σας. Αρχίζετε επιτέλους να σκέφτεστε τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Δεν επιτρέπεται σε καμία αρνητική ενέργεια να σας ενοχλήσει.

5. Συνειδητοποιείτε πως ό,τι συνέβη δεν είχε να κάνει με εσάς προσωπικά

Ήταν περισσότερο μια αντανάκλαση των δικών τους προβλημάτων του πραγματικού του εαυτού. Έτσι, νιώθετε ξανά άξιοι, ανεξάρτητοι, θαρραλέοι και δυνατότεροι. Υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι δεν θα αφήσετε ποτέ κανέναν να αποφασίζει για εσάς.

6. Αποφασίζετε να συγχωρήσετε και να προχωρήσετε αργά

Στο τέλος της ημέρας, δεν έχει να κάνει με το πώς νιώθουν ή πόσο άσχημα σας συμπεριφέρονται. Σχετίζεται με το πώς θέλετε να συμπεριφερθείτε εσείς στον εαυτό σας και σε ποιο τρόπο σκέψης επιλέγετε να παραμείνετε.

Θέλετε να βρίσκεστε σ’ έναν αρνητικό δηλητηριώδη τρόπο σκέψης; Ή είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε και να θυσιάσετε χρόνο και κόπο για να διατηρήσετε έναν θετικό νέο τρόπο σκέψης; Θέλετε να έρχεστε αντιμέτωποι συνεχώς με τους ίδιους ανθρώπους που σας επαναλαμβάνουν τα ίδια ψέματα ή θέλετε να αρχίσετε να ζείτε τη ζωή σας για τον εαυτό σας και να νιώθετε ελεύθεροι;

Naïma Bouteruche

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση