,

Αρκτούρος: «Τεράστια ευκαιρία για την επανάκαμψη του οικοσυστήματος η εμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα»

Ο Αρκτούρος τονίζει ότι σε όποια οικοσυστήματα επανεντάσσονται ή επανεμφανίζονται οι λύκοι, παρατηρούμε την ευεργετική συνεισφορά τους στην επανάκαμψη αυτών των οικοσυστημάτων!

Αρκτούρος: «Τεράστια ευκαιρία για την επανάκαμψη του οικοσυστήματος η εμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα»

Με αφορμή το πρόσφατο ατυχές περιστατικό όπου λύκος επιτέθηκε στο 4 μηνών σκυλί οικογένειας που επέστρεφε στο αυτοκίνητό της μετά από περίπατο κοντά στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα, η οργάνωση Αρκτούρος σε ανακοίνωσή της ανέφερε τα εξής:

«Χρειάζεται να συγκεντρώσουμε όλες τις επιστημονικές πληροφορίες για τη νέα κατάσταση στην Πάρνηθα, μετά την επανεμφάνιση λύκων. Στη συνέχεια, να σχεδιάσουμε από κοινού με την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς δράσεις αρμονικής συνύπαρξης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, τέλος, πόσο πολύτιμη, απαραίτητη για την επιβίωση του πλανήτη και μοναδική είναι η βιοποικιλότητα».

Advertisment

Ο Αρκτούρος εκτιμά ότι το πρόσφατο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα της εξοικείωσης του τοπικού πληθυσμού των λύκων με την ανθρώπινη παρουσία και χαρακτηρίζει σαν «τεράστια ευκαιρία» την επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα ενώ, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επίθεση μας δείχνει την πρόκληση που υπάρχει για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή.

Ο Αρκτούρος τονίζει ότι, σε όποια οικοσυστήματα επανεντάσσονται ή επανεμφανίζονται οι λύκοι, «παρατηρούμε την ευεργετική συνεισφορά τους στην επανάκαμψη αυτών των οικοσυστημάτων και στην επαναφορά των δασών σε υγιή πρότυπα τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι, παράλληλα, ζωτικό μέρος του πολιτισμού μας, της ιστορίας μας, των ηθών μας».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η οργάνωση, εμείς οι άνθρωποι θα πρέπει να σεβόμαστε τα όρια της άγριας ζωής, τόσο για την ασφάλεια τη δική μας όσο και για την ασφάλεια των ζώων και τονίζει ότι προκειμένου να συνυπάρξουμε αρμονικά με τα άγρια ζώα, απαιτείται να έχουμε μια υπεύθυνη στάση όλοι μας. Οι πολίτες, σύμφωνα με τον Αρκτούρο, θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για να εξοικειωθούν με την συνύπαρξή τους με τα άγρια ζώα, είναι δε χρέος της πολιτείας, να φροντίσει για αυτή την ενημέρωση και όχι να περιορίζεται απλά, στην τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης.

Advertisment

Η οργάνωση επισημαίνει ότι για να μην παρουσιάζουν τα άγρια ζώα απρόβλεπτες και επικίνδυνες συμπεριφορές εξαιτίας της εξοικείωσής τους με τον άνθρωπο, «δεν ταΐζουμε ποτέ και για κανένα λόγο τα άγρια ζώα. Παρομοίως, κατά την επίσκεψή μας σε περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δεν αφήνουμε σκουπίδια ή τροφικά υπολείμματα μετά την αποχώρησή μας» και προσθέτει ότι η απαγόρευση της παρουσίας των οικόσιτων ζώων στους εθνικούς δρυμούς θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, για την προστασία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

«Η άγρια ζωή δεν είναι θέαμα. Είναι απαράδεκτο και παράνομο να γίνεται χρήση τροφής για την προσέλκυση άγριων ζώων με σκοπό τη φωτογράφισή τους είτε πρόκειται για λύκους είτε για ελάφια» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, ο Αρκτούρος βρίσκεται σε επικοινωνία με το καταφύγιο Μπάφι, έχοντας προτείνει δράσεις για την παρακολούθηση του πληθυσμού των λύκων στην Πάρνηθα, για να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προταθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος της εξοικείωσης του πληθυσμού αυτού με τον άνθρωπο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ξεκινά στην Χίο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 οχήματα
Γιβραλτάρ: Μια ολόκληρη τεκτονική πλάκα έχει αναποδογυρίσει εντελώς
Ανακύκλωση: Παραγωγή βιοκαυσίμων από παλιά ρούχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση