,

Ελπίδες από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο!

«Ήταν ή να πεθάνω ή να κάνω αυτή τη μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά είναι η τελευταία μου

Ελπίδες από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο!

Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα ώστε να μεταμοσχευθούν καρδιές ζώων σε ανθρώπους. Όλες όμως απέτυχαν, κυρίως γιατί το σώμα των ασθενών απέρριπτε πολύ γρήγορα το όργανο του ζώου. Πολλοί ίσως να θυμούνται τη μικρή Baby Fae, ένα ετοιμοθάνατο βρέφος που έζησε για 21 ημέρες, με μια καρδιά μπαμπουίνου.

Ο λόγος που οι επιστήμονες ωθούνται σε εξεύρεση τέτοιων εναλλακτικών μεθόδων είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση. Τον προηγούμενο χρόνο, έγιναν περισσότερες από 3.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στις ΗΠΑ και ο αριθμός θεωρείται ρεκόρ, σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing, που επιβλέπει το σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας.

Advertisment

Το διαφορετικό που έκαναν οι χειρουργοί του Μέριλαντ αυτή τη φορά ήταν ότι χρησιμοποίησαν την καρδιά ενός χοίρου αφού πρώτα είχε υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία προκειμένου να αφαιρεθεί ένα σάκχαρο από τα κύτταρά του, το οποίο ευθύνεται για την υπερβολικά γρήγορη απόρριψη οργάνων.

Αν και δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι το πείραμα θα πετύχαινε, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τον 57χρονο ασθενή Ντέιβιντ Μπένετ από το Μέριλαντ. Οι χειρουργοί έκαναν την ύστατη προσπάθεια για να σώσουν τη ζωή του.

«Ήταν ή να πεθάνω ή να κάνω αυτή τη μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή», είπε ο Μπένετ μια μέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με δήλωση της Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Advertisment

Ελπίδες από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο!
Ντέιβιντ Μπένετ | Source: University of Maryland

Έχουν περάσει τρεις μέρες από αυτή την πειραματική χειρουργική επέμβαση και ο ασθενής είναι καλά αν και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν η επέμβαση ήταν τελικά επιτυχημένη. Ωστόσο, ο οργανισμός του ασθενή δεν έχει απορρίψει το ζωικό όργανο και αυτό είναι θετικό.

Οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη μεταμόσχευση έδειξε ότι η καρδιά από ένα γενετικά τροποποιημένο ζώο μπορεί να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς να απορριφθεί άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης από ζώο σε άνθρωπο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ Δρ. Muhammad Mohiuddin είπε πως «εάν αυτό λειτουργήσει, θα υπάρξει ατελείωτη παροχή αυτών των οργάνων για ασθενείς που υποφέρουν».

Ο Ντέιβιντ Μπένετ αναπνέει από χθες μόνος του αν και με μάσκα οξυγόνου για να βοηθήσει τη νέα του καρδιά, καθώς αναρρώνει από το χειρουργείο. Οι γιατροί του παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία της καρδιάς του δεδομένου ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση