40 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί και σχεδόν 300 εκατομμύρια πάσχουν από προβλήματα όρασης. Η αποφυγή των εμποδίων, η εύρεση σημαντικών αντικειμένων και η εξερεύνηση νέων τόπων αναφέρονται συχνά ως τα μεγαλύτερα προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης. Αυτό δημιουργεί αγχωτικές καταστάσεις και μπορεί να περιορίσει την ανεξαρτησία τους.
Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η ελβετική startup biped κατασκευάζει τον πρώτο στον κόσμο συμπιλότο τεχνητής νοημοσύνης για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης. Η συσκευή είναι ένας μικρός ιμάντας που φοριέται στους ώμους και προσομοιάζει στην τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων, αλλά για ανθρώπους. Η τεχνολογία καταγράφει το περιβάλλον χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες κάμερες – αναγνωρίζει και προβλέπει την πορεία όλων των γύρω αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να εστιάζει μόνο σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία – τέλος, καθοδηγεί τον χρήστη χρησιμοποιώντας 3D ήχους.
Advertisment
Η συσκευή αναπτύχθηκε με τη συνεργασία ιδρυμάτων, νοσοκομείων και τελικών χρηστών από την αρχή. Το biped είναι το αποτέλεσμα πέντε κύκλων δοκιμών με περισσότερους από 65 χρήστες να συμμετέχουν σε αυτούς. Οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι το biped θα φέρει περιβαλλοντική επίγνωση στους τυφλούς και τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και θα γίνει το τέλειο συμπλήρωμα των λευκών μπαστουνιών και των σκύλων-οδηγών.
Το ανεξάρτητο βάδισμα για ένα τυφλό άτομο ή άτομο με προβλήματα όρασης συνεπάγεται πολλές προκλήσεις. Η αποφυγή εμποδίων που δεν γίνονται αντιληπτά με το λευκό μπαστούνι, η εύρεση διαβάσεων είναι δύσκολη και ακόμη και ένας απλός περίπατος σε ένα πάρκο μπορεί να είναι αγχωτικός.
– Επικίνδυνα εμπόδια: Το περπάτημα με λευκό μπαστούνι εκθέτει τους χρήστες σε κίνδυνο σύγκρουσης με το περιβάλλον τους.
Advertisment
– Αγχωτικές καταστάσεις: Παραμένει πολύ δύσκολο να βρει κανείς διαβάσεις πεζών ή να περπατήσει σε ένα πολυσύχναστο μέρος.
– Έλλειψη ανεξαρτησίας: Η ανακάλυψη νέων περιβαλλόντων απαιτεί συχνά εξωτερική βοήθεια ή ειδική εκπαίδευση.
Το biped είναι μια συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρει δυνατότητες αυτόνομης πλοήγησης στον άνθρωπο. Ο χρήστης μπορεί να το φορέσει στους ώμους και θα αρχίσει να ακούει μέσω ακουστικών οστικής αγωγιμότητας. Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες κάμερες, το biped αναγνωρίζει και προβλέπει τις τροχιές των γύρω στοιχείων για να φιλτράρει τις πιο σημαντικές πληροφορίες, μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα.
Το biped χρησιμοποιεί τους ήχους του χώρου για να επιτρέπει στον χρήστη να αισθανθεί τη θέση των σημαντικών στοιχείων γύρω του. Αποτελούμενο από ένα άνετο και ελαφρύ κολάρο εξοπλισμένο με τρισδιάστατες κάμερες, το biped παρακολουθεί συνεχώς ένα οπτικό πεδίο 170° για τον χρήστη. Στη συνέχεια φιλτράρει τις σχετικές πληροφορίες και προειδοποιεί τον χρήστη μέσω 3D ήχων.
Ο ξεχωριστός αυτός ιμάντας θα προειδοποιήσει, για παράδειγμα, έναν χρήστη για ένα ποδήλατο 12 μέτρα μπροστά στην πορεία του χρήστη, αλλά θα αγνοήσει ένα αντικείμενο που βρίσκεται πιο κοντά αλλά χωρίς κίνδυνο σύγκρουσης. Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και τη νύχτα, χάρη στη χρήση υπέρυθρων καμερών. Τέλος, σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να φτάσει σε έναν νέο προορισμό, μπορεί να συνδέσει τον ιμάντα με το GPS του κινητού του.
Πηγή:
brightvibes.com/2566/en/this-smart-harness-helps-the-blind-and-visually-impaired-see-and-avoid-obstacles-using-soun