,

Γράψε τη δική σου ιστορία: Πώς θα γίνεις ο ήρωας της νέας σου ζωής

Κάντε τους στόχους σας συγκεκριμένους, ορίστε το δικό σας χρονοδιάγραμμα που θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην ουτοπία!

Γράψε τη δική σου ιστορία: Πώς θα γίνεις ο ήρωας της νέας σου ζωής

Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας; Πιθανότατα δυσκολεύεστε να απαντήσετε. Είναι εντάξει! Απλώς κλείστε τα μάτια και φανταστείτε την πιο τρελή σας επιθυμία να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Νιώστε τα συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού να κατακλύζουν κάθε εκατοστό του κορμιού σας. Και αν σας έλεγαν πως υπάρχει ένα τετράδιο ονείρων και πραγματοποιήσεων που περιμένει απλώς τη δική σας πένα για να ξεκλειδώσει τις πλέον μαγικές ευχές σας;

Advertisment

Γιατί τελικά τα τζίνι είμαστε όλοι εμείς και η ιστορία μας ξεκινά ακριβώς τη στιγμή που αποφασίζουμε να τη γράψουμε.

Μια συναρπαστική περιπέτεια 12 μηνών

Το βιβλίο του Νικόλαου Σμυρνάκη “Γράψε τη δική σου ιστορία” από τις Εκδόσεις Διόπτρα συνιστά ένα διαφορετικό ημερολόγιο, μια πτήση στα αστέρια της ευτυχίας και ένα ταξίδι προς την ποίηση της ίδιας της ύπαρξης. Δε χρειάζεται να αρχίσεις τώρα επειδή είναι η αρχή του έτους παρότι είναι ένα καλό σημείο αναφοράς. Πάντα είναι ευκαιρία για μια νέα αρχή. Όταν νιώσεις την ανάγκη να ξεκινήσεις τότε είναι η καταλληλότερη στιγμή.

Γράψε τη δική σου ιστορία: Πώς θα γίνεις ο ήρωας της νέας σου ζωής

Advertisment

Δεν είναι ανάγκη να καρτερούμε πάντα μια Δευτέρα, έναν Σεπτέμβριο ή εκείνη την Πρωτοχρονιά προκειμένου να μεταμορφωθούμε στην πληρέστερη εκδοχή μας. Ας ξεκινήσουμε ακριβώς όποτε νιώσουμε έτοιμοι για μια συναρπαστική περιπέτεια 12 μηνών που μας ζητά μόνο ένα στυλό ή ένα μολύβι αλλά υπόσχεται θαύματα.

Καταγράφοντας τις σκέψεις μας θα αισθανθούμε ακόμη μεγαλύτερη λαχτάρα να τις πραγματοποιήσουμε. Και οι απλές ιδέες θα συναντήσουν άλλες απλές ιδέες, που ενωμένες θα γίνουν σπουδαίες. Θα θυμηθούμε όσα πρέπει να πράξουμε και αφού χαλαρώσουμε θα έρθουμε σε βαθύτερη επαφή με το ασυνείδητο μας. Εξάλλου, η γραφή ισοδυναμεί με άγκυρα που δένει το μυαλό σε ένα λιμάνι και με την πρώτη στιγμή που μια σκέψη εισβάλλει από τον κόσμο της φαντασίας σε εκείνον της ύλης.

Το παιχνίδι της ζωής γίνεται πιο διασκεδαστικό με έναν σκοπό

Πρώτον, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η ζωή αποτελεί ένα παιχνίδι. Όμως κάθε παιχνίδι για να καταστεί διασκεδαστικό χρειάζεται ένα κίνητρο, εκείνο ακριβώς που θα βοηθήσει τον παίκτη να το απολαύσει στο έπακρο, υπομένοντας τις δυσκολίες. Πώς λοιπόν θα μετατρέψετε τη δική σας ζωή σε μια ευχάριστη εμπειρία; Φυσικά, ακολουθώντας τα όνειρά σας. Ποιο είναι το θεμελιώδες σας «γιατί»; Βεβαιωθείτε πως συμπεριλαμβάνετε σε αυτό όσο πιο πολλούς συμπαίκτες έχετε στον κύκλο σας, καθώς στην πορεία προς την κατάκτηση του τρόπαιου θα χρειαστείτε συμμάχους.

Κάντε τους στόχους σας συγκεκριμένους, ορίστε το δικό σας χρονοδιάγραμμα που θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην ουτοπία. Και για να αποφύγετε το στρες, θέστε ως στόχο τη συστηματική δραστηριότητα αντί για το αποτέλεσμα. Πείτε «θα γράφω 20 σελίδες τη μέρα» αντί να πείτε «θα ολοκληρώσω το μυθιστόρημα μου σε 6 μήνες». Μην τρέμετε την αποτυχία. Αφιερώστε όλη σας την ενέργεια στην προσπάθεια και χαρείτε κάθε λεπτό της. Μη ξεχνάτε πως από τη στιγμή που ένας στόχος ζωντανεύει στο χαρτί, μια παραλλαγή του ετοιμάζεται ήδη να σας ανταμώσει. Εστιάστε στο όνειρο. Αν ξέρετε το «τι» και το «γιατί», μην σας απασχολεί το «πώς».

Σημειώστε τον σκοπό της ζωής σας λοιπόν. Όταν εσείς αισθανθείτε πως τον γνωρίζετε. Νιώστε ελεύθεροι να τον αναπροσαρμόσετε όσες φορές το κρίνετε απαραίτητο. Απαντήστε όμως ειλικρινά: Tι είναι εκείνο που κάνει την καρδιά σας να τραγουδά; Έπειτα χωρίστε τον μεγάλο σκοπό σε επιμέρους στόχους. Καταγράψτε 5 για κάθε μήνα. Και ύστερα κρατήστε ημερήσιο πλάνο. Σήμερα είναι Δευτέρα και θα ολοκληρώσετε το πρότζεκτ της δουλειάς, θα ποτίσετε τα φυτά, θα τηλεφωνήσετε στον φίλο που είστε μαλωμένοι. Πολύ ωραία. Διαγράψτε από τη λίστα καθετί που ολοκληρώνετε. Δε νιώθετε ήδη υπέροχα για την πειθαρχία και την προσήλωσή σας;

Καταστρώστε τη λίστα νίκης σας. Ποιοι ήταν οι μικροί ή μεγάλοι θρίαμβοι του μήνα; Ποια δυσκολία υπερβήκατε, σε ποια πρόκληση ανταπεξήλθατε; Και φυσικά μην αμελείτε τη λίστα ευγνωμοσύνης. Έχετε καλή υγεία, υπέροχους φίλους, ζεστό σπίτι. Χαμογελάστε. Καθιερώστε μάλιστα κάθε μήνα μια τελετουργία εορτασμού, ακόμη και για τις μικρές κατακτήσεις σας.
Ολοκληρώσατε 30 μέρες στο γυμναστήριο ενώ είστε ο τύπος που με κόπο μετακινείται από το κρεβάτι στον καναπέ του; Συγχαρητήρια! Διασκεδάστε το. Όσο για εκείνη τη λίστα εκπληρώσεων που συμπεριλαμβάνει όσα αμελήσατε, μην ανησυχείτε, συμβαίνει σε όλους μας. Απλώς σημειώστε τις σημαντικότερες αναβολές και προγραμματίστε τες για τον επόμενο μήνα.

Προσπαθήστε συστηματικά και τολμήστε την αλλαγή

Η αλλαγή δεν είναι η καλή νονά της Σταχτοπούτας, που θα μεταμορφώσει αυτόματα την άμαξα σε κολοκύθα. Απαιτεί τη συστηματική σας προσπάθεια. Συνεχώς να ψηλώνετε, να διευρύνεστε ψυχικά, να μαθαίνετε. Ξεκινήστε από τα απλά: Τακτοποιήστε τον χώρο σας. Έπειτα ενταχθείτε σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, περιστοιχιστείτε από ανθρώπους που σας εξελίσσουν. Θέστε στον εαυτό σας τα κομβικά ερωτήματα που θα σας συνδέσουν με τον αληθινό σκοπό σας: Για ποιο λόγο ξυπνάτε κάθε πρωί;

Αφήστε πίσω την αναβλητικότητα. Για τις επόμενες 24 ώρες γιατί δεν κάνετε όλα όσα θα μπορούσατε να μεταθέσετε για αύριο; Ύστερα, μετατρέψτε τον χρόνο σε φίλο σας. Ξεκλέψτε μια στιγμή μέσα στην ημέρα για να απολαύσετε μια δραστηριότητα με κάθε σας αίσθηση. Οραματιστείτε τον εαυτό σας στο μέλλον, να βιώνει τις συναρπαστικότερες επιθυμίες του και να απαλλάσσεται από τα προβλήματα του. Πώς νιώθετε; Απίθανα, σωστά; Τώρα βγείτε εκεί έξω και εφαρμόστε τη θεωρία. Τόσο απλά!

Μη διστάζετε μπροστά στην ασυνήθιστο. Οι πρωτοπόροι βλέπουν το καινούριο πριν ακόμη το υποψιαστούν οι υπόλοιποι. Είναι οι τρελοί και οι παράτολμοι, οι ιδεαλιστές και οι εκκεντρικοί όσοι εναντιώνονται στις συμβάσεις. Κρατήστε ζωντανή τη σπίθα τρέλας που σας διαφοροποιεί από το πλήθος. Και ακολουθήστε τη. Έτσι θα σας ακολουθήσουν και οι άλλοι: Εάν έχετε μια μαγεία να τους προσφέρετε, μια μελωδία να τους τραγουδήσετε, μια χρυσόσκονη να σκορπίσετε.

Η επιτυχία ισοδυναμεί με την ευτυχία

Και ο φόβος; Πάντα θα συνοδεύει τη θνητή σας ύπαρξη. Κατανοήστε τον. Πάρτε τον αγκαλιά. Όμως μετά υπερβείτε τον: Μια φορά την εβδομάδα δοκιμάστε κάτι που κάνει τα πόδια σας να τρέμουν. Νίκη είναι η κατάκτηση του άβολου, να θυμάστε. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας. Πείτε σήμερα κιόλας σε 3 κοντινά σας άτομα πόσο τους νοιάζεστε. Παρατηρήστε το χαμόγελο που διαγράφεται στα πρόσωπά τους.

Βρείτε χρόνο για ό,τι αγαπάτε. Η επιτυχία ισοδυναμεί με την ευτυχία. Ζωγραφίστε, γράψτε. Έστω τα απογεύματα. Στη χειρότερη θα νιώσετε χαρά, στην καλύτερη θα μεγαλουργήσετε. Συνδεθείτε με τους ανθρώπους. Βαθιά, ολοκληρωτικά. Δώστε τους πάντα κάτι παραπάνω από ό,τι περιμένουν ή πιστεύουν πως αξίζουν. Θα εισπράξετε πίσω έναν ανεκτίμητο θησαυρό.

Για κάθε ιστορία που γράφεται, ο κόσμος ξαναχτίζεται

Ο Νικόλαος Σμυρνάκης με το βιβλίο “Γράψε τη δική σου ιστορία”, μας καλεί να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ. Και εμείς αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για το παζλ της ίδιας μας της ύπαρξης. Με δέος κρατάμε πια τα κομμάτια στα χέρια μας. Όμως διαπιστώνουμε πως τελικά αυτοσκοπός δεν ήταν ποτέ ο τελικός προορισμός αλλά όσα μάθαμε στη διαδρομή, τα δάκρυα και τα γέλια, οι ήττες και οι νίκες που μας μεταμόρφωσαν σε αυτούς που σήμερα γίναμε.

Το εναλλακτικό ημερολόγιο του Νικόλαου Σμυρνάκη ισοδυναμεί με τη χρυσή μας ευκαιρία να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε, να υπερβούμε τις αδυναμίες μας και να ενδυναμώσουμε τα ταλέντα μας. Είναι το άλμα στο άγνωστο και η σπουδαία μετατόπιση μας. Καθένας από τους 12 μήνες μας φέρνει πιο κοντά στον ιδανικό μας εαυτό και οποιοδήποτε όνειρο καταγράφουμε ενσαρκώνεται στην ιστορία που αξίζει να βιώσουμε και στην ευχή που επιτέλους μας συναντά. Και για καθέναν από εμάς που γράφει την ιστορία του, ένας κόσμος αλλάζει. Μαζί θα τον αλλάξουμε!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση