Μάγια Αγγέλου: Η πρώτη Αφροαμερικανή που απεικονίζεται σε νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής!

Το νόμισμα της Μάγια Αγγέλου είναι το πρώτο στο πρόγραμμα «American Women Quarters»!

Μάγια Αγγέλου: Η πρώτη Αφροαμερικανή που απεικονίζεται σε νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής!

Η Μάγια Αγγέλου είναι η πρώτη Αφροαμερικανή που θα δούμε να απεικονίζεται σε νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το νόμισμα της Αγγέλου είναι ένα από τα πέντε σχέδια που θα παρουσιαστούν μέσα στο 2022 και θα κυκλοφορήσουν μέχρι το 2025, ενώ από την άλλη πλευρά του νομίσματος, θα εξακολουθήσει να απεικονίζεται ο George Washington.

Advertisements

Το Νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών σε ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε την έναρξη του προγράμματος «American Women Quarters Program», όπου σε κάθε ένα τρίμηνο του 2022, θα κυκλοφορεί και ένα καινούργιο νόμισμα, στο οποίο θα απεικονίζεται μία επιφανής γυναίκα της ιστορίας της χώρας.

Το νόμισμα της Μάγια Αγγέλου είναι το πρώτο στο πρόγραμμα «American Women Quarters», στο οποίο περιλαμβάνεται ακόμη, η Αμερικανίδα φυσικός και αστροναύτης δρ. Σάλι Ράιντ και η Γουίλμα Μανκίλερ, η πρώτη γυναίκα που έγινε αρχηγός της φυλής των Τσερόκι.

Τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό προτάθηκαν από το αμερικανικό κοινό, από το οποίο ζητήθηκε να υποβάλουν ονόματα σημαντικών γυναικών, μετά από νομοσχέδιο που υπέβαλε η Μπάρμπαρα Λι, βουλευτής των Δημοκρατικών.

Το πραγματικό όνομα της Μάγια Αγγέλου ήταν Marguerite Annie Johnson. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι και πέθανε στις 28 Μαΐου 2014, σε ηλικία 86 ετών.

Ήταν ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου. Κυκλοφόρησε επτά αυτοβιογραφίες, τρεις μελέτες, αρκετές ποιητικές συλλογές καθώς και μια λίστα από θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα μέσα σε 50 χρόνια. Έλαβε δεκάδες βραβεία και πάνω από 50 τιμητικές διακρίσεις. Η Αγγέλου είναι περισσότερο γνωστή για τις επτά αυτοβιογραφίες της, οι οποίες επικεντρώνονται στην παιδική της ηλικία και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της. Η πρώτη αυτοβιογραφία της με τίτλο I Know Why the Caged Bird Sings (1969) περιγράφει την ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών και της χάρισε διεθνή αναγνώριση.

Το 1951 παντρεύτηκε τον Έλληνα ηλεκτρολόγο, πρώην ναυτικό και μουσικό Tosh Angelos (Αναστάσιος Αγγελόπουλος) απ’ όπου πήρε και το επίθετό της, το οποίο και κράτησε για όλη της τη ζωή, παρόλο που ο γάμος τους δεν είχε μεγάλη διάρκεια.

Θεωρείται μία από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς, μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής των τελευταίων 50 ετών και μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν μιλώντας για την επιλογή της Μάγια Αγγέλου στο πρόγραμμα «American Women Quarters» δήλωσε:

«Κάθε φορά που επανασχεδιάζουμε το νόμισμα, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι για τη χώρα μας – τι εκτιμούμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία. Είμαι πολύ υπερήφανη που αυτά τα νομίσματα γιορτάζουν τη συνεισφορά μερικών από τις πιο αξιόλογες γυναίκες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Μάγια Αγγέλου».

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεν γίνεται να φτιάξεις το εγώ σου αν πρώτα δεν γκρεμίσεις τα σκοτάδια που στηρίζεται.
Dandapani | Ένας από τους κορυφαίους ομιλητές παγκοσμίως έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα
«A Million Miles Away»: Η ιστορία ενός αστροναύτη που τον απέρριψε 11 φορές η NASA
Οι χρήστες που αφιερώνουν λίγο χρόνο στα social media τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε