Οι μικρές πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα μεγάλα λόγια

«Η θεωρία έχει αξία μονάχα ως προετοιμασία· ο αγώνας ο κρίσιμος είναι η πράξη» | Ν. Καζαντζάκης

Οι μικρές πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα μεγάλα λόγια

Κυλάει ο χρόνος και, μαζί του, είναι τόσο εύκολο να εξανεμιστούν και τα λόγια που ξεστομίζονται από τα δικά μας χείλη. Αφού πάρουν χρώμα, από τον ήχο της χροιάς σου, στο τέλος είναι σίγουρο πως… αέρας θα γίνουν οι λέξεις… κι αν ακόμη τρέξεις ξοπίσω τους δεν θα μπορέσεις ποτέ ούτε να τις προφτάσεις ούτε να τις αγγίξεις ξανά.

Όμως θυμήσου, είναι οι πράξεις που δίνουν μορφή, ανάστημα, στις λέξεις! Είναι οι πράξεις, οι μικρές και τοσοδούλικες, που θεραπεύουν τις ζωές μας. «Η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη» όπως είχε γράψει και η αξεπέραστη πένα του Καζαντζάκη:

Advertisment

«Η θεωρία έχει αξία μονάχα ως προετοιμασία· ο αγώνας ο κρίσιμος είναι η πράξη»

Στον αγώνα αυτόν της ζωής μας λοιπόν τη διαφορά τη φέρνουν οι μικρές πράξεις που μένουν στον χρόνο, εκείνες που δεν βάζει ο νους σου, κι όχι τα μεγάλα λόγια πάνω στα οποία μάθαμε να χτίζουμε τις ζωές μας… ή και να τις γκρεμίζουμε.

Μεγάλα λόγια μην λες, κι αν τα πεις να θυμάσαι πως τα λόγια είναι κενά όσο μένεις άπραγος. Η ζωή σου δυστυχώς θα μένει βουβή όσο θα αφήνεις τις λέξεις να τη σώζουν. Γιατί, η αλήθεια είναι, πως καμιά ζωή δεν σώθηκε μονάχα από λέξεις, όσο μεγάλες κι αν ήταν!

Advertisment

Τι στέκεται όμως ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη; Ποιος τοίχος υψώνεται και εμποδίζει τον άνθρωπο να κινηθεί προς τα όνειρά του, προς ό,τι λαχταρά; Είναι μάλλον ο φόβος που υψώνει ο νους μας, η ψευδαίσθηση της ασφάλειας! Η συνήθεια. Η βολή μας. Τα ατελείωτα ΑΝ που το μυαλό προβάλλει εμπρός μας, κρατώντας μας άπραγους σε μια γωνιά με τις αέρινες λέξεις να φαίνονται η μόνη μας ελπίδα για γιατρειά.

Το ξέρεις όμως τώρα πια, το έμαθα πλέον κι εγώ, πως με τα ΑΝ δεν σώθηκε ποτέ κανείς. Γκρέμισέ τα! Μην τα αφήνεις άλλο να σε κρατούν φυλακισμένο. Οι μικρές πράξεις είναι πάντα πιο σημαντικές από τα μεγάλα λόγια, που μένουν για πάντα λόγια. Οι μικρές πράξεις θα σε φέρνουν πάντα πιο κοντά σε ό,τι επιθυμείς, θα γιατρεύουν πιο ουσιαστικά ό,τι σε πονάει, θα προσφέρουν πάντα πιο πολλά σε όποιον το χρειάζεται δίπλα σου… οι μικρές πράξεις θα κάνουν πάντα τη διαφορά σε έναν κόσμο που έχει μάθει να βασίζεται μόνο στα λόγια! Μην τις φοβηθείς!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δεν φτάνει μόνο να θέλεις να αγαπήσεις, πρέπει και να μπορείς
Ένα μωσαϊκό η ζωή, με χαρές και λύπες
Πέρασαν δώδεκα μήνες από τότε που εγκληματικά σιώπησαν οι φωνές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση