Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Το άγγιγμα αυξάνει την «ορμόνη της αγάπης» (ωκυτοκίνη) και μειώνει το άγχος

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς μας υπενθυμίζει ότι οι αγκαλιές μας είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε στη ζωή μας.

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Το άγγιγμα αυξάνει την «ορμόνη της αγάπης» (ωκυτοκίνη) και μειώνει το άγχος

Μπορεί η εποχή του κορονοϊού να χαρακτηρίζεται από αποστάσεις, όμως η αγκαλιά φαίνεται ότι παραμένει σταθερή αξία στις σχέσεις των ανθρώπων, προσφέροντας παράλληλα μια σημαντική αγχολυτική δράση.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς μας υπενθυμίζει ότι οι αγκαλιές μας είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε στη ζωή μας. Σύμφωνα με την οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satirr «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε όπως είμαστε και 12 για να αναπτυχθούμε».

Advertisment

Επιπλέον έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200 ζευγάρια έδειξε ότι μια αγκαλιά με διάρκεια είναι ικανή να διώξει το άγχος..

Πιο συγκεκριμένα 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς περιόρισαν κατά πολύ το άγχος πριν από μία απαιτητική και αγχωτική εμφάνιση και συγκεκριμένα πριν από μία δημόσια ομιλία.

Τα μισά μέλη της παραπάνω ομάδας είχαν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν πριν από την ομιλία ενώ τα άλλα μισά είχαν την ευκαιρία μιας αγκαλιάς 20 δευτερολέπτων από τον σύντροφό τους.

Advertisment

Η δεύτερη ομάδα ήταν τελικά εκείνη που είχε λιγότερο άγχος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης αντίστοιχα αποτελέσματα για τη θετική επίδραση της αγκαλιάς σε αγχωτικές καταστάσεις, τα οποία προέκυψαν από μία ακόμη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, όπου η αγκαλιά με ένα μαξιλάρι σε σχήμα ανθρώπου ήταν εκείνη που μείωσε τα επίπεδα άγχους.

Στη συγκεκριμένη έρευνα οι δύο ομάδες που μελετήθηκαν μίλησαν στο τηλέφωνο με έναν άγνωστο για 15 λεπτά. Τα μέλη της μια ομάδας κρατούσαν παράλληλα και ένα μαξιλάρι σε σχήμα ανθρώπου και ήταν εκείνα που παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με τα μέλη της άλλης ομάδας που δεν κρατούσαν τίποτα. Οι Ιάπωνες ερευνητές πιστεύουν ότι καθοριστικό ρόλο παίζει η ίδια η στάση της αγκαλιάς.

Η δύναμη της αγκαλιάς

Η δύναμη της αγκαλιάς και της σωματικής επαφής και η θετική επίδρασή της στις σχέσεις των ανθρώπων φαίνεται ότι έχει και διάρκεια. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 60 ζευγάρια τα οποία μίλησαν μεταξύ τους για μια ξεχωριστή ευχάριστη εμπειρία που έζησαν εκφράζοντας τα συναισθήματά τους και με αγγίγματα. Όσο περισσότερο μοιράζονταν θετικές αλληλεπιδράσεις τόσο περισσότερο αυξάνονταν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης, όπως αποκαλείται.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι τιμές της συγκεκριμένης ορμόνης παρέμεναν το ίδιο υψηλές και 6 μήνες μετά.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Ruth Feldman η ωκυτοκίνη λειτουργεί με έναν μοναδικό κυκλικό τρόπο, προσφέροντας συμπεριφορές αγάπης, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης.

Με απλά λόγια όταν δίνεις αγάπη, λαμβάνεις αγάπη, κάτι που σε κάνει να συνεχίσεις να δίνεις αγάπη…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση