,

Ποδηλατώντας πάνω στις ράγες των τρένων – Το railbiking ήρθε και στην Ελλάδα

Μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει άσκηση, αναψυχή και ιδιαίτερες γνώσεις για την ιστορία της περιοχής από την οποία περνούν οι παλιές σιδηροδρομικές γραμμές.

Ποδηλατώντας πάνω στις ράγες των τρένων - Το railbiking ήρθε και στην Ελλάδα

Πρόκειται σίγουρα για κάτι που δεν έχουμε δει στη χώρα μας, αλλά ίσως να έχουμε πετύχει σε κάποια ξένη ταινία ή ντοκυμαντέρ. Το railbiking (τραινοποδήλατο) είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που συνδυάζει τα οφέλη της ποδηλασίας με τη χρήση των σιδηροδρομικών γραμμών που έχουν εγκαταληφθεί και έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, από αυτό έχει αναδυθεί και ο σιδηροδρομικός ποδηλατοτουρισμός, στον οποίο συνδυάζεται η άσκηση και η αναψυχή. Έτσι, συγκαταλέγεται στον εναλλακτικό τουρισμό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αποτελεί μια δραστηριότητα φιλική για όλη την οικογένεια, όλες τις ηλικίες, αλλά και τα Άτομα με αναπηρία.

Advertisment

Οι άνθρωποι του Railbiking in Greece είναι οι πρώτοι που έφεραν στην Ελλάδα αυτή την ιδιαίτερη δραστηριότητα. Έχοντας ειδικά διαμορφωμένες ποδηλατοδρεζίνες τοποθετημένες πάνω στην παλιά μετρική γραμμή του ΟΣΕ για Πελοπόννησο, προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι μέσα σε μοναδικά τοπία ομορφιάς.

Ποδηλατώντας πάνω στις παλιές γραμμές, μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε διαδρομές και σημαντικά αξιοθέατα, στα οποία δεν φτάνει κανείς οδικώς και δύσκολα τα γνωρίζει ο κόσμος.

Η έδρα της Railbiking Greece βρίσκεται στα Μέγαρα και έχει σχεδιάσει μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων (μαζί με την επιστροφή στα Μέγαρα) πάνω στο τραινοποδήλατο. Οι συμμετέχοντες περνούν μάλιστα από ένα ιδιαίτερο σημείο, την Κακιά Σκάλα, που είναι μια βραχώδης και απόκρημνη τοποθεσία στο δυτικό τμήμα των Γερανείων Ορέων ανάμεσα στην πεδιάδα των Μεγάρων και στην περιοχή της Κινέτας.

Advertisment

Ποδηλατώντας πάνω στις ράγες των τρένων - Το railbiking ήρθε και στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Railbiking in Greece

Στα τέλη του 19ου αιώνα, στην περιοχή αυτή κατασκευάστηκε με πολύ κόπο και ιδρώτα η μετρική γραμμή που ένωσε την Αθήνα και την Αττική, με την Πάτρα και στη συνέχεια με όλη την Πελοπόννησο. Η γραμμή ήταν σε λειτουργία έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οπότε και κατασκευάστηκε η νέα υπερσύγχρονη γραμμή βορειότερα της σημερινής. Αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί το δίκτυο και σε πολλά σημεία του να έχει λεηλατηθεί.

Στη σημερινή Κακιά Σκάλα και πάνω στο τραινοποδήλατο μπορεί κανείς να δει τους μισοερειπωμένους σταθμούς και τα «φυλάκια» του πάλαι ποτέ ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου), το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο ασβέστης -με την εντυπωσιακή ασβεστοκάμινο- στη θέση Στίκα, τη μονάδα με τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και τα πολλά πέτρινα πολυβολεία του Β΄ Π.Π. που κατασκεύασαν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις για την προστασία της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και για να ελέγχουν το στενό στρατηγικό πέρασμα ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Αττική. Παράλληλα, το θαλάσσιο τοπίο μαγεύει καθώς η διαδρομή σε μεγάλο μέρος γίνεται κοντά στο νερό. Παρακάτω, ο ιδρυτής της Railbiking Greece Αρτέμιος Φιλάτοβ μεταφέρει στο travel.gr την ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

Πηγή:

Με πληροφορίες από travel.gr

www.railbikingingreece.com

Κεντρική φωτογραφία: Railbiking in Greece

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση