Πώς να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας όταν οι αρνητικές ειδήσεις μας κατακλύζουν

Τις διαβάζουμε ή τις ακούμε το πρωί και πολλές φορές κάνουμε το ίδιο και λίγο πριν κοιμηθούμε, όπως και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας όταν οι αρνητικές ειδήσεις μας κατακλύζουν

Δυστυχώς, οι περισσότεροι σπαταλάμε πολύ χρόνο καθημερινά στις ειδήσεις. Τις διαβάζουμε ή τις ακούμε το πρωί και πολλές φορές κάνουμε το ίδιο και λίγο πριν κοιμηθούμε, όπως και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλο αυτό τον καιρό, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ζούμε σε μια συνεχή κατάσταση συναισθηματικής ταραχής, που κατά ένα μεγάλο μέρος προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση ειδήσεων. Ακόμα κι αν είστε σχετικά ασφαλείς κατά τη διάρκεια αυτών των ταραγμένων καιρών, μπορεί να νιώθετε και πάλι άγχος, θυμό, θλίψη. Συχνά, αυτά τα δυσάρεστα αλλά διαχειρίσιμα συναισθήματα επιδεινώνονται καθώς μετατρέπονται σε φόβο, ανησυχία, πένθος και οργή.

Advertisements

Είναι όλα πολύ καταιγιστικά, αλλά δεν είναι και εύκολο να μείνουμε μακριά από τις ειδήσεις. Σας κυριεύουν και τρομάζετε, αλλά νιώθετε επίσης μια ευθύνη στο να είστε ενεργοί και ενημερωμένοι για όλα όσα συμβαίνουν. Να μπορείτε να προλαμβάνετε, να προστατεύεστε και να γνωρίζετε την εποχή που ζείτε. Αλλά για όλα αυτά, χρειάζεστε ψυχραιμία.

Πώς να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας σε έναν κόσμο όπου οι ειδήσεις είναι στρεσογόνες

Δημιουργήστε και μείνετε σε ένα πρόγραμμα ειδήσεων

Αν έχετε εθιστεί στις ειδήσεις, ήρθε η ώρα να «σπάσετε» αυτό τον εθισμό. Καθορίστε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεστε για να αποκτήσετε αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες θα σας επιτρέψουν να είστε ένας έντιμος, υπεύθυνος και σχετικά ενημερωμένος πολίτης. Να θυμάστε πως αν αφήνετε τις ειδήσεις να σας κατακλύζουν και να σας τρομοκρατούν, το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο τελικά.

Αναρρώστε

Αν φτάσετε σε επίπεδα burnout, πράγματι δεν θα είστε χρήσιμος ούτε για τον εαυτό σας ούτε για την οικογένεια ή την κοινότητά σας. Προσδιορίστε τι είναι αυτό/αυτά που σας βοηθούν να αναρρώσετε – η παρέα με φίλους ή συγγενείς, οι βόλτες, η άθληση, ένα καλό βιβλίο, η τέχνη;

Επιλέξτε τον σωστό τρόπο να βοηθήσετε

Εστιάστε σοφά βασισμένοι σε αυτό που εσείς θεωρείτε πιο κρίσιμο και σημαντικό αυτό τον καιρό. Στη συνέχεια, επιλέξτε σοφά επίσης το πώς θα συμμετέχετε. Σε τι είστε καλοί; Τι απολαμβάνετε να κάνετε;

Η επιλογή του σωστού τρόπου βοήθειας μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να νιώθετε ενέργεια και ενθουσιασμό μέσα από τη δράση και από το να σας κατακλύσουν τα «πρέπει», τα οποία συνοδεύονται πάντα από κόπωση και έλλειψη κινήτρου. Να θυμάστε: Δεν μπορεί να επιλύσετε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτό τον καιρό, αλλά μπορείτε να κάνετε τη διαφορά.

Πηγή: www.psychologytoday.com

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

duskolamathimata
Είναι η αβεβαιότητα η νέα κανονικότητα; Ναι και ιδού τι μπορούμε να κάνουμε
Λέξεις Σοφίας: Οποιαδήποτε αλλαγή ξεκινά με ένα μόνο βήμα!
gnoriazontas-to-synaisthimatiko-detox-pws-tolmiseis

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε