,

Πώς να διατηρήσουμε τη σύνδεση με το/τη σύντροφό μας, όταν έχουμε στρες

Το στρες μας κάνει να παραμελούμε ή να υπερβάλουμε μέσα στη σχέση μας, κάτι που φέρνει φυσικά ένταση.

Πώς να διατηρήσουμε τη σύνδεση με το/τη σύντροφό μας, όταν έχουμε στρες

Η γέννηση ενός παιδιού, μία οικονομική κρίση, μία προθεσμία στην εργασία. Το στρες είναι μέσα στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Αποτελεί τον κοινό μας παρανομαστή. Σε τέτοιες αγχώδεις καταστάσεις όπου χρειαζόμαστε τη στήριξη του/της συντρόφου μας περισσότερο, τείνουμε συχνά να τους απομακρύνουμε από κοντά μας και ξεχνάμε πώς επιδράμε στη σχέση μας, δημιουργώντας τελικά επιπλέον στρες.

Κι έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος: Το στρες μας κάνει να παραμελούμε ή να υπερβάλουμε μέσα στη σχέση μας, κάτι που φέρνει φυσικά ένταση ανάμεσα στους δύο και στη συνέχεια προσθέτει επιπλέον στρες.

Advertisment

Πώς να διατηρήσουμε τη σύνδεση με τον/τη σύντροφό μας, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι

1. Επικοινωνούμε συχνά τις ανάγκες μας

Θα ήταν τόσο ανακουφιστικό αν ο/η σύντροφός μας μπορούσε να διαβάσει το νου μας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορεί, οπότε χρειάζεται να κρατάμε τους ανθρώπους μας ενήμερους. Είναι ευάλωτη και δύσκολη διαδικασία η έκφραση των συναισθημάτων μας, αλλά θα μας αποζημιώσει μακροπρόθεσμα.

Οι άνθρωποι θέλουν να είναι παρόντες στις δυσκολίες των συντρόφων τους, αλλά συνήθως δεν γνωρίζουν το πώς. Πρώτα λοιπόν, συντονιστείτε με τον εαυτό σας ώστε να δείτε τι είναι αυτό που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της στρεσογόνου αυτής περιόδου. Ύστερα, επικοινωνήστε το. Θέλετε περισσότερη σωματική επαφή, όπως αγκαλιές; Θέλετε να συζητάτε περισσότερο ή χώρο χρόνο μόνοι σας;

2. Αγγίζουμε τους συντρόφους μας

Η σωματική επαφή απελευθερώνει ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, η οποία ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα και συνεισφέρει στην ψυχική μας ευημερία. Το άγγιγμα ανάμεσα σε συντρόφους είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να παρέχει ανακούφιση ακόμα και από τον πόνο.

Advertisment

3. Δεν βάζουμε επιπλέον βάρος στη σχέση μας

Χρειαζόμαστε τους συντρόφους μας περισσότερο, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι μπορούμε να στηριχθούμε και σε άλλους ανθρώπους. Ένας σημαντικός τρόπος να προστατεύσουμε τη σχέση μας είναι να στραφούμε σε φίλους και οικογένεια ή σε ψυχοθεραπευτή, σε άτομα που εμπιστευόμαστε, ειδικά αν και ο/η σύντροφός μας βρίσκεται σε μια στρεσογόνα περίοδο.

4. Αφουγκραζόμαστε και φροντίζουμε τον εαυτό μας

Όταν το στρες μπαίνει στη ζωή μας, η δυσφορία μας επικοινωνεί την ανάγκη να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στον εαυτό μας με έναν πιο συμπονετικό τρόπο. Εκτός από το να αναζητήσουμε τρυφερότητα και στήριξη από τους συντρόφους μας, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε στρατηγικές μείωσης του στρες που λειτουργούν όταν είμαστε μόνοι μας, είτε μέσω διαλογισμού, άσκησης ή απλά ύπνου.

Τέλος, να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό. Όλοι βιώνουμε στρες και υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο που νιώθουν ακριβώς το ίδιο με εσάς αυτή τη στιγμή.

Simone Humphrey & Signe Simon, ψυχολόγοι

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση