,

ΗΠΑ: Ρομπότ έκανε την πρώτη χειρουργική επέμβαση στο έντερο χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή

Ο δρόμος για μια πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική στο μέλλον άνοιξε...

ΗΠΑ: Ρομπότ έκανε την πρώτη χειρουργική επέμβαση στο έντερο χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή

Η ρομποτική επιστήμη έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στις μέρες μας και δικαίως μπορούμε πλέον να μιλάμε για τεχνολογικά θαύματα. Τα ρομποτικά συστήματα κάνουν σχεδόν τα πάντα. Από το να παίζουν μουσική και να κατασκευάζουν αυτοκίνητα μέχρι να χειρουργούν και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή ανθρώπων.

Ο δρόμος για μια πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική στο μέλλον άνοιξε μετά από την επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε από ρομπότ, στον μαλακό ιστό του εντέρου ενός χοίρου, χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση ή βοήθεια.

Advertisment

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics» από ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Άλεξ Κρίγκερ από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, οι οποίοι σχεδίασαν το νέο σύστημα Smart Tissue Autonomous Robot (STAR).

Στην επέμβαση που πραγματοποίησε το ρομπότ, επανασύνδεσε τα δύο άκρα ενός εντέρου με εξαιρετικά επιτυχή τρόπο. Να σημειωθεί ότι η σύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου θεωρείται πολύ δύσκολη διαδικασία στη γαστρεντερική χειρουργική, διότι απαιτεί υψηλή ακρίβεια επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Το παραμικρό λάθος από πλευράς του χειρουργού ή τρέμουλο των χεριών του, μπορεί να έχει καταστροφικές επιπλοκές για τον ασθενή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άλεξ Κρίγκερ, είναι πλέον δυνατόν να αυτοματοποιηθεί μία από τις πιο ευαίσθητες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική, αφού το ρομπότ εκτελώντας την διαδικασία σε τέσσερα ζώα, παρήγαγε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι οι άνθρωποι.

Advertisment

Για τα ρομπότ, η χειρουργική σε μαλακό ιστό είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της απρόβλεπτης φύσης της που απαιτεί από αυτό να μπορεί να αναπροσαρμόζει πολύ γρήγορα τις κινήσεις του ανάλογα με το είδος των προβλημάτων που συναντά.

Αμερικανοί ερευνητές ωστόσο, σχεδίασαν ένα εξελιγμένο σύστημα για να καθοδηγεί το STAR, το οποίο αποτελείται από ένα νέο τρισδιάστατο ενδοσκόπιο με βελτιωμένη μηχανική όραση και έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης. Χάρη σε αυτό το νέο σύστημα ελέγχου, το STAR διαθέτει αυξημένη δυνατότητα αυτονομίας και βελτιωμένη χειρουργική ακρίβεια, που του επιτρέπει να αναπροσαρμόζει τις ρομποτικές κινήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος χειρουργός.

Σύμφωνα με τον Κρίγκερ, «είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα που μπορεί να σχεδιάζει, να προσαρμόζει και να εκτελεί χειρουργική επέμβαση σε μαλακό ιστό με μηδαμινή ανθρώπινη παρέμβαση» και προσθέτει: «Καθώς όλο και περισσότερες επεμβάσεις θα γίνονται λαπαροσκοπικά, θα είναι σημαντικό να υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα σχεδιασμένο για τέτοιες περιπτώσεις».

Πηγή: www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.abj2908

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση