Ρομπότ εξοντώνουν τα ζιζάνια χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό | Η «πράσινη» λύση απέναντι στα φυτοφάρμακα;

Πρέπει να αλλάξουμε τη γεωργία τώρα... διαφορετικά, δεν θα υπάρχει τίποτα για να καλλιεργήσουμε!

Ρομπότ εξοντώνουν τα ζιζάνια χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό | Η «πράσινη» λύση απέναντι στα φυτοφάρμακα;

Η χρήση των φυτοφαρμάκων εγείρει πολλές περιβαλλοντικές ανησυχίες και δικαίως, αφού περισσότερο από το 98% των ψεκαζόμενων εντομοκτόνων και το 95% των ζιζανιοκτόνων δεν φτάνουν καν στο στόχο τους και καταλήγουν στην ατμόσφαιρα, το νερό και το έδαφος, μολύνοντάς τα.

Επιπλέον, η χρήση των φυτοφαρμάκων περιορίζει τη βιοποικιλότητα μέσω της μείωσης των επικονιαστών, τα οικοσυστήματα και κυρίως των πτηνών πλήττονται και αποτελεί απειλή για τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Advertisment

Τα παράσιτα από την άλλη, μπορούν να αναπτύξουν αντοχή στα φυτοφάρμακα, κάτι που θα απαιτήσει τη χρήση ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας φυτοφάρμακων που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο, τα υπάρχοντα προβλήματα της ρύπανσης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, έξι εκατομμύρια μετρικοί τόνοι φυτοφαρμάκων διακινήθηκαν παγκοσμίως το 2018, αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη χρήση των φυτοφαρμάκων, πολλές εταιρείες παγκοσμίως εργάζονται εντατικά.

Advertisment

Μία από αυτές, η startup επιχείρηση “Small Robot Company”, που εργάζεται πάνω στα αυτόνομα ζιζανιοκτόνα από το 2017, συνεργάστηκε με μια άλλη, επίσης βρετανική startup, τη RootWave, για την κατασκευή ρομπότ, που έχουν σαν στόχο να βρίσκουν και να σκοτώνουν ζιζάνια πριν τη σπορά.

Τα ρομπότ αυτά με τα ονόματα Τομ, Ντικ και Χάρι θα μπορούν να καθαρίσουν τα χωράφια, κάνοντας ελάχιστη χρήση χημικών και βαρέων οχημάτων.

Ο Τομ είναι το πρώτο ρομπότ που λάνσαρε η εταιρεία και ήδη επιχειρεί σε τρεις βρετανικές φάρμες, εξοντώνοντας τα ζιζάνια. Τα φυτά που είναι ουδέτερα ή ωφέλιμα για τις καλλιέργειες μένουν ανέγγιχτα.

«Δημιουργεί ένα ρεύμα που περνάει από τις ρίζες του φυτού μέσω του εδάφους και στη συνέχεια επιστρέφει, το οποίο καταστρέφει εντελώς το ζιζάνιο», λέει ο Ben Scott-Robinson, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Small Robot. «Μπορούμε να πάμε σε κάθε μεμονωμένο φυτό που απειλεί τα φυτά της καλλιέργειας και να το αφαιρέσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σύστημα επιτρέπει στους αγρότες να διασώζουν την κατεστραμμένη ή εξαντλημένη γη τους από τα χημικά ενώ παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μπορούν να μειώσουν τα έξοδά τους κατά 40% και τη χρήση χημικών μέχρι και 95%.

Με τη ρομποτική τεχνολογία, η Small Robot φιλοδοξεί να βελτιώσει επίσης, τόσο την ποιότητα του εδάφους όσο και την βιοποικιλότητα.
Για την ώρα, ο Τομ επιχειρεί μόνος του γιατί τα άλλα δύο ρομπότ, ο Ντικ και ο Χάρι υποβάλλονται ακόμη σε ποιοτικούς ελέγχους.

«Πρέπει να αλλάξουμε τη γεωργία τώρα», λέει ο Ben Scott-Robinson «διαφορετικά, δεν θα υπάρχει τίποτα για να καλλιεργήσουμε».

Photo: smallrobotcompany.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πλατφόρμα θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση
ΗΠΑ: Τοξικά φύκια έκαναν λίμνη τόσο πράσινη που ξεχωρίζει από το διάστημα
Feng Shui: Τα φυτά που φέρνουν καλοτυχία και πρόοδο ενώ προστατεύουν από την αρνητική ενέργεια και την τοξικότητα
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση