Η ταπεινότητα υπηρετεί την Αλήθεια μας στον δρόμο της Αυτογνωσίας!

Ταπεινότητα δεν σημαίνει ότι μειώνουμε τον εαυτό μας, αλλά τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα χωρίς αλαζονεία και εγωκεντρισμό!

Η ταπεινότητα υπηρετεί την Αλήθεια μας στον δρόμο της Αυτογνωσίας!

Η καλοσύνη είναι η φυσική ροή της ενέργειας. H αρετή της καλοσύνης αυξάνει τη δόνησή μας και δημιουργεί προστασία. Η καλοσύνη αναβλύζει σε όλους τους ανθρώπους όταν επιτρέπουν στον εαυτό τους να συνδεθεί με τα πραγματικά τους συναισθήματα. Η πηγή της ενέργειας της καλοσύνης βρίσκεται στην καρδιά μας και όταν η καρδιά πάλλεται τα συναισθήματα ρέουν και εκφράζονται. Ξεπαγώνουν!

Όταν κατευθύνουμε την πρόθεσή μας στην υπηρεσία του καλού, του αληθινού και του όμορφου, η πηγαία έκφραση καλοσύνης είναι φυσική και εύκολη.

Advertisment

Ειδικά αυτή την περίοδο που επικρατεί το «φαίνεσθαι» από τη σεμνότητα και η υπερβολή από το ουσιαστικό. Σήμερα που η κοινωνία νοσεί από έναν εχθρό που φοβάται και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να στραφούμε σε όσους είναι μόνοι!

Να σταθούμε δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας και παρά το ότι επιβιώνουν δύσκολα, δε ζητιανεύουν, διεκδικούν από την κοινωνία ανθρώπινη αντιμετώπιση και υποδομές υποστήριξης και πρόνοιας. Τώρα είναι η στιγμή που χρειάζεται να επιδείξουμε ανθρωπιά και ταπεινότητα, απαραίτητα συστατικά για την ψυχική μας ανθεκτικότητα σε αυτή την περίοδο της συλλογικής φοβίας και του έντονου στρες. Να είμαστε ταπεινοί και όχι αλαζόνες.  Να σταθούμε συγκροτημένοι και ψύχραιμοι στο ύψος των κρίσιμων αλλαγών που αντιμετωπίζει η κοινωνία αναγνωρίζοντας ότι είμαστε μέλη μιας ευρύτερης ψυχικής οικογένειας.

Η ταπεινότητα είναι αγαθό, γιατί υπηρετεί άμεσα την αλήθεια, από την  οποία αναδύεται η εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Συνιστά αξία, γιατί αντιπαλεύει την αλαζονεία και την νοσηρή υπερηφάνεια.

Advertisment

Στο δρόμο της αυτογνωσίας επιλέγουμε  την ταπεινοφροσύνη. Στον αντίποδα βρίσκεται η έπαρση, που σημαίνει αδιαφορία για τους άλλους.

Ταπεινότητα δε σημαίνει ότι μειώνουμε τον εαυτό μας και επιτρέπουμε στους άλλους να υποτιμήσουν και να παραβιάσουν τα όριά μας, αλλά τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα χωρίς αλαζονεία και εγωκεντρισμό! Σημαίνει να επιτρέπουμε στα συναισθήματα να εκφράζονται και στην καλοσύνη να αναβλύζει.

Οι ταπεινοί άνθρωποι κρύβουν μια ανεξάντλητη πηγή δύναμης και καλοσύνης.

Είναι σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στις επιλογές τους καθώς αναγνωρίζουν τα αρνητικά χαρακτηριστικά, τις αδυναμίες και τα λάθη τους.

Οι ταπεινοί άνθρωποι δεν εθελοτυφλούν και δε μεταμφιέζονται, ζουν με αυθεντικότητα!

Κυρίως όμως ζουν μέσα σε μια ειλικρινή σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Προωθούν και υπερασπίζουν την αφοσίωση στον άνθρωπο, γνωρίζοντας ότι η υπηρεσία προς τους άλλους είναι η ουσία της θεραπείας!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία
Ν' αγαπάς, για να φωτίζεται ο κόσμος σου…
Αγάπη Εαυτού: Το μεγάλο άλμα προς μια ζωή γεμάτη Φως
«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση