Η συγχώρεση είναι ένα δώρο που κάνουμε στον εαυτό μας προσφέροντάς το στους άλλους

Οι έρευνες δείχνουν ότι καθώς ωριμάζουμε, είμαστε πιο ικανοί να επιτρέπουμε τη συγχώρεση και να αποδεχόμαστε τα λάθη των άλλων.

Η συγχώρεση είναι ένα δώρο που κάνουμε στον εαυτό μας προσφέροντάς το στους άλλους

Όταν σκέφτεστε τη συγχώρεση, ποιες εικόνες σας έρχονται στο νου; Για κάποιους, η ιδέα του να συγχωρέσουν κάποιον άλλον για ένα λάθος του παρελθόντος ισοδυναμεί με το να του επιτρέψουν να «ξεφύγει». Ωστόσο, όταν κρατάμε μνησικακία για συμπεριφορές που συνέβησαν στο παρελθόν, στην πραγματικότητα βλάπτουμε μόνο τον εαυτό μας, όχι το άλλο άτομο.

Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε ότι έχει γίνει ένα λάθος ούτε ότι αυτό που έκανε το άτομο ήταν εντάξει. Σημαίνει περισσότερο ότι απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από το βάρος των αρνητικών συναισθημάτων που προκάλεσε το περιστατικό του παρελθόντος.

Advertisment

Οι έρευνες δείχνουν ότι παρακινούμαστε από μια εγγενή επιθυμία να συγχωρήσουμε τους άλλους λόγω εξωτερικών παραγόντων καθώς και πιθανών εσωτερικών αναγκών. Αν κάποιος είναι σημαντικός για εμάς στο παρόν ή ενδεχομένως στο μέλλον, μπορεί να θέλουμε να προσφέρουμε συγχώρεση αν μας αδικήσει για να διασφαλίσουμε ότι η σχέση θα διατηρηθεί.

Μας είναι επίσης πιο εύκολο να συγχωρήσουμε εκείνους που θεωρούμε ότι μπορεί να μας έχουν αδικήσει ακούσια. Σε ορισμένες σχέσεις, μπορεί να αναζητούμε λόγους για να συγχωρήσουμε κάποιον, αν η απειλή μιας χαμένης σχέσης αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ευημερία μας. Η συγχώρεση ενός σημαντικού άλλου για μια σημαντική παράβαση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη διασφάλιση της ευημερίας μας σε πολλαπλούς τομείς, από οικονομικούς και συναισθηματικούς μέχρι σωματικούς και οικογενειακούς.

Η επανόρθωση της αδικίας δεν είναι πάντα δυνατή

Δυστυχώς, το πρόβλημα με το να τρέφουμε πικρία λόγω περιστατικών του παρελθόντος είναι ότι επιτρέπουμε σε κάποιον που μας αδίκησε στο παρελθόν να συνεχίσει να ασκεί αρνητικό έλεγχο στη ζωή μας στο παρόν και στο μέλλον.

Advertisment

Οι έρευνες δείχνουν ότι το να κουβαλάμε αρνητικά συναισθήματα, όπως πικρία και επιθυμία εκδίκησης, επηρεάζει αρνητικά τη σωματική μας υγεία. Είναι σαν το συναισθηματικό φορτίο να βαραίνει την καρδιά μας με πραγματικό τρόπο που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, να αυξήσει τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών, όπως επίσης και τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Το να υποθάλπουμε και να αναπολούμε προηγούμενες αδικίες μπορεί να κρατήσει το σώμα μας σε κατάσταση στρες και να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την κορτιζόλη, ή αλλιώς την ορμόνη του στρες.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται δικαιωμένοι κρατώντας το θυμό – σαν ο θυμός τους να κάνει κακό ή να τιμωρεί ένα άλλο άτομο. Ωστόσο, η απόφαση να κρατήσει κανείς τη φλόγα της αγανάκτησης αναμμένη μόνο κακό θα κάνει στο άτομο που αρνείται να αφήσει πίσω τα αρνητικά συναισθήματά του για τον άλλο.

Ανεξάρτητα από το πόσο «σωστό» αισθάνεστε να συνεχίζετε να ταυτίζεστε ως το «αδικημένο» μέρος, εμποδίζετε τον εαυτό σας να ζήσει πιο ολοκληρωμένα στο παρόν και να προχωρήσει πιο ελεύθερα στο μέλλον. Το να αρνείστε να το αφήσετε πίσω σας θα σας κρατήσει κλειδωμένους στο παρελθόν και αντανακλά αυτό που κάνετε στον εαυτό σας στο παρόν.

Πώς να κινηθούμε προς τη συγχώρεση

– Αποδεχτείτε ότι το περιστατικό συνέβη. Όσο κι αν το θέλουμε, δεν μπορούμε ποτέ να αναιρέσουμε το παρελθόν.

– Αποδεχτείτε όχι μόνο ότι συνέβη ένα περιστατικό, αλλά κι ότι υπάρχουν δυσάρεστα συναισθήματα που άφησε πίσω του. Δεν πειράζει να έχετε θυμώσει ή πληγωθεί, αλλά δεν είναι προς το συμφέρον σας να κουβαλάτε αυτά τα συναισθήματα ως δια βίου δέσμευση απέναντι στον πόνο.

– Αναγνωρίστε ότι μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα αν πάρετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας στο παρόν από το να επιτρέψετε στο παρελθόν να συνεχίσει να σας ελέγχει σήμερα.

– Επιλέξτε είτε να αντιμετωπίσετε το περιστατικό κατά μέτωπο, κάνοντας μια ειλικρινή συζήτηση με το άτομο που αισθάνεστε ότι σας αδίκησε, είτε απλά να αφήσετε το περιστατικό να περάσει και να επικεντρωθείτε στο παρόν και στους ανθρώπους που έχουν σημασία για εσάς τώρα.

Το να μάθουμε να συγχωρούμε τους άλλους μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Οι έρευνες δείχνουν ότι καθώς ωριμάζουμε, είμαστε πιο ικανοί να επιτρέπουμε τη συγχώρεση και να αποδεχόμαστε τα λάθη των άλλων. Τα οφέλη για την υγεία από την επιλογή να αφήνουμε κάποια πράγματα πίσω μας περιλαμβάνουν μειωμένο στρες στο σώμα και το νου μας και μειωμένο θυμό που εμφανίζεται με ακατάλληλους τρόπους ή σε επίπεδα που δεν είναι ισοδύναμα με μια κατάσταση. Ο λιγότερος θυμός και το λιγότερο άγχος θα έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής και βελτιωμένες σχέσεις με τους ανθρώπους στη ζωή σας που έχουν σημασία τώρα.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/lifetime-connections/202112/forgiveness-can-free-you-the-past

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση