,

5 βασικές οδηγίες που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη πριν υιοθετήσουμε έναν σκύλο ως κατοικίδιο

Η συμβίωση με έναν σκύλο φίλο έχει πολλά θετικά οφέλη για την υγεία μας, αλλά χρειάζεται πρώτα να διασφαλίσουμε τη δική τους.

5 βασικές οδηγίες που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη πριν υιοθετήσουμε έναν σκύλο ως κατοικίδιο

Σας αρέσουν οι γάτες ή οι σκύλοι; Ίσως και τα δύο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί άνθρωποι ικανοποίησαν την επιθυμία τους για ένα ζώο-σύντροφο και υπήρξε τεράστια αύξηση στην ιδιοκτησία σκύλων. Καθώς οδεύουμε προς την άνοιξη, ίσως σκέφτεστε να κάνετε το άλμα και να καλωσορίσετε έναν σκύλο στο σπίτι σας. Η συμβίωση με έναν σκύλο φίλο έχει πολλά θετικά οφέλη για την υγεία – όπως χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και μείωση του στρες- και μπορούν να προσφέρουν συντροφικότητα και άνευ όρων αγάπη τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Όμως, είναι τόσα αυτά που χρειάζεται να σκεφτούμε που στο τέλος μπορεί να μπερδευτούμε.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας για να προετοιμαστείτε πλήρως για το συναρπαστικό ταξίδι που έρχεται. Εξάλλου, ο σκύλος θα εξαρτάται πλήρως από εσάς για την ευημερία του, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε το τέλειο ταίρι.

Advertisment

5 βασικές οδηγίες που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη πριν υιοθετήσουμε έναν σκύλο ως κατοικίδιο

1. Είναι μια μακροχρόνια δέσμευση

Οι σκύλοι ζουν κατά μέσο όρο περίπου 10 έως 15 χρόνια. Πιθανότατα θα αλλάξουν εντελώς τη ζωή σας και ακόμη και οι φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως μια αυθόρμητη έξοδος, μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκες. Σε πολλές περιπτώσεις, θα χρειαστεί να εξασφαλίσετε ότι μπορείτε να πάρετε τον σκύλο μαζί σας όπου κι αν πάτε.

Οι σκύλοι έχουν επίσης και κάποια έξοδα, ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλοι ή μικροί. Θα πρέπει να εξασφαλίσετε τροφή, εξοπλισμό (συμπεριλαμβανομένων των ρούχων για κρύο καιρό), «σκυλο-σίτερ» και να πληρώσετε για τα ιατρικά τους έξοδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν κάπου στα 60 ευρώ το μήνα.

2. Χρειάζονται παρέα

Τα σκυλιά χρειάζονται πολλή άσκηση και παιχνίδι για να παραμείνουν υγιή. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να αφιερώνετε τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα για να ασχολείστε ενεργά με το σκύλο σας, κυρίως για περπάτημα και παιχνίδι.

Advertisment

Το άλλο ζήτημα που χρειάζεται προσεκτική εξέταση είναι η ανάγκη ενός σκύλου για παρέα. Είναι κοινωνικά ζώα και δεν τα καταφέρνουν καλά όταν μένουν μόνα τους πάνω από 5 ώρες την ημέρα, ενώ συχνά βιώνουν άγχος αποχωρισμού όταν μένουν μόνα για πολύ ώρα.

Όταν φέρετε για πρώτη φορά το νέο σας σκύλο στο σπίτι, θα πρέπει να τον συνηθίσετε σταδιακά στο να είναι μόνος του, ώστε να γίνει φυσιολογικό γι’ αυτόν. Αυτό γίνεται με προσεκτικά μικρά βήματα προς την ανεξαρτησία τους. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με το ιστορικό και την ηλικία του σκύλου σας. Ορισμένα μεγαλύτερα σκυλιά διάσωσης μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στο να είναι μόνα τους. Μερικά όμως μπορεί να προσαρμοστούν πιο εύκολα από ένα κουτάβι, αν είχαν προηγουμένως συνηθίσει να είναι μόνα τους (ειδικά μόλις νιώσουν ασφάλεια στο σπίτι σας).

3. Ανάγκες κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης

Τα προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα στη σχέση ιδιοκτήτη-σκύλου συχνά ξεκινούν από την αρχή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρώτες εμπειρίες ζωής ενός σκύλου καθορίζουν την πιθανότητα προβληματικής συμπεριφοράς στο μέλλον.

Τα κουτάβια πρέπει να κοινωνικοποιηθούν, πράγμα που συνεπάγεται την πρώτη γνωριμία τους σε πολυάριθμους ανθρώπους, ζώα και διαφορετικές καταστάσεις. Διαφορετικά, μπορεί να βρεθείτε με έναν σκύλο που ανησυχεί πολύ και φοβάται άγνωστους ανθρώπους και άλλα σκυλιά. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για ένα ζώο που πρέπει να πηγαίνει για άσκηση δύο φορές την ημέρα και να εντάσσεται στην πολυάσχολη ζωή του ανθρώπου.

Αν επιλέξετε ένα κουτάβι, θα πρέπει επίσης να το εκπαιδεύσετε σε βασικές δεξιότητες ζωής, όπως οι συνήθειες τουαλέτας και η υπακοή. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μάθουν να έρχονται όταν τα φωνάζετε και να περπατούν με το λουρί χωρίς να τραβούν. Αυτό θα απαιτήσει σημαντική γνώση των αναγκών και των μεθόδων επικοινωνίας τους. Τα περισσότερα σκυλιά δεν εκπαιδεύονται πλήρως μέχρι την εφηβεία, οπότε θα πρέπει να επενδύσετε στην εκπαίδευση για τουλάχιστον ένα ολόκληρο έτος.

4. Η προσωπικότητα έχει σημασία

Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν σκύλους με βάση κυρίως την εμφάνισή τους – αλλά οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αναφέρουν πιο θετική στάση απέναντι στα κατοικίδιά τους όταν η συμπεριφορά τους συμπληρώνει τα δικά τους χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες σκύλων ήταν πιο ικανοποιημένοι όταν αντιλαμβάνονταν ότι τα κατοικίδιά τους παρουσίαζαν ένα επίπεδο ζεστασιάς παρόμοιο με το δικό τους.

Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε επιτυχημένες αντιστοιχίες σκύλου-ανθρώπου: η τάση να μοιράζονται, η αγάπη για το τρέξιμο έξω και η ικανότητα να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους. Έτσι, μπορεί κάλλιστα να αξίζει να επιλέξετε έναν σκύλο με τον οποίο θα ταιριάξετε σε αυτούς τους παράγοντες.

5. Επιλέγουμε αδέσποτα σκυλιά και αποφεύγουμε την αγορά από εκτροφεία σκύλων

Όταν αγοράζετε ένα κουτάβι από ένα κατάστημα ή από το διαδίκτυο, σε πολλές περιπτώσεις αυτά προέρχονται από ένα εκτροφείο σκύλων. Τα εκτροφεία αυτά έχουν ως στόχο το κέρδος και η ευημερία και η υγεία των ζώων δεν είναι προτεραιότητά τους. Τα σκυλιά στα εκτροφεία συχνά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε στενά κλουβιά και τα θηλυκά αναπαράγονται όσο το δυνατόν συχνότερα, γεγονός που επηρεάζει σοβαρά την υγεία και τη μακροζωία τους.

Πολλά από τα εκτροφεία αυτά δεν ελέγχονται καθόλου, γεγονός που τους επιτρέπει να μην έχουν κανένα κτηνιατρικό έλεγχο ή προστασία από τις καιρικές συνθήκες για τα ζώα. Συχνά δεν έχουν κανέναν έλεγχο καθαριότητας, γεγονός που αφήνει τους σκύλους να ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες. Η υιοθεσία ενός σκύλου από τοπικά καταφύγια είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε τα εκτροφεία κουταβιών και τις ανήθικες πρακτικές αναπαραγωγής τους.

Πηγή:

theconversation.com/five-top-tips-to-consider-before-getting-a-canine-companion-173961

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση