Από τον Ιούλιο του 2022 μπαίνει το αλκοολόμετρο στα νέα αυτοκίνητα – Θα απενεργοποιεί αυτόματα τον κινητήρα!

Από τον ερχόμενο Ιούλιο, όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων θα διαθέτουν την ειδική συσκευή ως ενσωματωμένο σύστημα.

Από τον Ιούλιο του 2022 μπαίνει το αλκοολόμετρο στα νέα αυτοκίνητα - Θα απενεργοποιεί αυτόματα τον κινητήρα!

Στους Ευρωπαϊκούς δρόμους χάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες ζωές. Δύο είναι οι βασικές αιτίες: Η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ ενώ για τους νέους, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου.

Ένας επίσης στους τέσσερις θανάτους στους δρόμους, στην Ευρώπη, οφείλεται στην μέθη και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Advertisment

Δυστυχώς, και στη χώρα μας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων των νέων και μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυστηροποιεί όλο και περισσότερο το νομικό πλαίσιο, λαμβάνοντας ακόμη πιο σκληρά μέτρα προκειμένου να πάψουν οι οδηγοί που το συνηθίζουν να οδηγούν καθώς βρίσκονται υπό την επιρροή αλκοόλ.

Ένα επιπλέον μέτρο που θα ισχύσει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η προσθήκη του αλκοολόμετρου, στον βασικό εξοπλισμό όλων των νέων μοντέλων αυτοκινήτων που θα αποκτούν έγκριση τύπου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisment

Έτσι, από τον ερχόμενο Ιούλιο, όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων θα διαθέτουν την ειδική συσκευή ως ενσωματωμένο σύστημα, η οποία θα εντοπίζει αν ο οδηγός έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, μόλις ο οδηγός μπει στο αυτοκίνητο και πριν αυτό ξεκινήσει, το αλκοολόμετρο θα ζητά από τον οδηγό να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα ώστε να διαπιστωθεί αν έχει κάνει χρήση αλκοόλ και αν είναι σε θέση να οδηγήσει, σύμφωνα με τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα. Αν διαπιστωθεί ότι ο οδηγός έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από αυτό που προβλέπει ο νόμος της χώρας, τότε, το αυτοκίνητο θα ακινητοποιείται μιας και ο κινητήρας του δεν θα παίρνει μπροστά.

Το να χάνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι και το 25% αυτών των θανάτων να οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, έχει κάνει πολλές χώρες όπως είναι η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία, να θεσπίσουν μηδενικό όριο στην κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση.

Στην Ελλάδα, ο οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης όταν ανιχνεύεται αλκοόλ 0,50γρ./λτ στο αίμα του ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου/λίτρο εκπνεόμενου αέρα, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από τα 200 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τα 2.000 ευρώ ανάλογα με το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του, ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, προβλέπεται μέχρι και φυλάκιση.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στην Ευρώπη, περισσότεροι από 30.000 οδηγοί στερήθηκαν το δίπλωμά τους εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ωστόσο, πάνω από το 30% από αυτούς, συνεχίζουν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση