Στην επιθεώρηση “Current Biology” δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η πρώτη μελέτη για τις μεταβολές που έχουν υπάρξει στα πολικά οικοσυστήματα την τελευταία δεκαετία.
Το κύριο μέρος της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο νησί Signy του νησιωτικού συμπλέγματος South Orkney Islands στο Ειρηνικό Ωκεανό και σε απόσταση 500 περίπου χιλιομέτρων από τις ακτές της Ανταρκτικής Χερσονήσου, έδειξε ότι, την τελευταία δεκαετία και κάθε χρόνο, η θερμοκρασία αυξάνεται από 0,02-0,27 βαθμούς Κελσίου παρόλο που το 2012 υπήρξε μια ιδιαίτερα ψυχρή χρονιά.
Advertisment
Η αύξηση της θερμοκρασίας που είναι προϊόν της κλιματικής αλλαγής, οδηγεί στην δυναμική επιστροφή της χλωρίδας στην Ανταρκτική. Δύο ενδημικά είδη φυτών της ηπείρου αυτής έχουν αρχίσει ήδη να επεκτείνονται με γρήγορο ρυθμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Συγκεκριμένα, δύο είδη τριχόρτου, το Deschampsia Antarctica και το Colobanthus quitensis, στο διάστημα 2009-2018, παρουσιάζουν αύξηση της παρουσίας τους μεγαλύτερη από αυτή που είχαν από το 1960-2009. Μέσα δηλαδή σε εννέα χρόνια, αυξήθηκαν περισσότερο από όσο στα προηγούμενα 50 χρόνια.
Οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση αυτή στα θερμότερα καλοκαίρια και στον θερμότερο αέρα που είναι βασικός παράγοντας για την επέκταση της χλωρίδας. Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της χλωρίδας είναι και η μείωση στο νησί ενός είδους φώκιας που καθώς κινείται στη στεριά, καταστρέφει τα συγκεκριμένα είδη φυτών, πατώντας τα.
Advertisment
Οι συνέπειες από την επέκταση αυτών των φυτών θα είναι μεγάλες
Καταρχήν, θα προκληθούν μεταβολές στη χημική σύσταση του εδάφους.
Θα επηρεαστούν επίσης τα βακτήρια και οι μύκητες που υπάρχουν εκεί αλλά και το πώς αποσυντίθεται η οργανική ύλη.
Αυτό που συμβαίνει στο νησί Signy δεν αποτελεί τοπικό φαινόμενο αλλά αποτελεί δείγμα αυτού που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ανταρκτική και όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται και κατά τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας τα τοπικά συστήματα, σε μεταβολές δομικού χαρακτήρα.
Να σημειωθεί ότι το 2020 στην Αρκτική, η μέση ετήσια επιφανειακή θερμοκρασία στις χερσαίες περιοχές ήταν η υψηλότερη στο αρχείο των 121 ετών, περίπου 2,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.
Ακραία ζέστη έπληξε και την Ανταρκτική λόγω αέριων ρευμάτων από τα βόρεια. Στις 6 Φεβρουαρίου 2020, η θερμοκρασία στον Σταθμό Εσπεράνζα που βρίσκεται στην Ανταρκτική Χερσόνησο έφτασε τους 18,3 βαθμούς, η υψηλότερη που έχει μετρηθεί ποτέ στην ήπειρο.
«Τα οικοσυστήματα στη στεριά της Ανταρκτικής ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στα νέα κλιματικά δεδομένα. Ανέμενα μια αύξηση στα συγκεκριμένα είδη φυτών αλλά όχι σε αυτή την έκταση. Εντοπίζουμε συνεχώς αποδείξεις που δείχνουν ότι συντελούνται μεγάλες αλλαγές στην Ανταρκτική» ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νικολέτα Κανόνε, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Insumbria στο Κόμο της Ιταλίας.