Ίλον Μασκ: Ανησυχία στη NASA για τους χιλιάδες δορυφόρους που σκοπεύει να θέσει σε τροχιά η SpaceX

Η εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ, έχει λάβει ήδη εξουσιοδότηση για 12.000 περίπου δορυφόρους!

Ίλον Μασκ: Ανησυχία στη NASA για τους χιλιάδες δορυφόρους που σκοπεύει να θέσει σε τροχιά η SpaceX

Η ανάπτυξη της δορυφορικής τεχνολογίας μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι και εξαιρετικά χρήσιμη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, μπορεί να παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου υψηλής ταχύτητας σε ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές και δύσβατες περιοχές, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε οπτικές ίνες και σε πύργους ψηφιακών συνδέσεων. Μπορεί επίσης, να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σύστημα υποστήριξης σε περιοχές που πλήττονται από τυφώνες ή άλλες φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν τις επικοινωνίες.

Η εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ, έχει λάβει ήδη εξουσιοδότηση για 12.000 περίπου δορυφόρους, σχετικά με την προσφορά ευρυζωνικών διαδικτυακών υπηρεσιών και αναμένει έγκριση σε άλλο αίτημά του (σχέδιο Starlink) για την ανάπτυξη σχηματισμών δορυφόρων δεύτερης γενιάς, που περιλαμβάνουν 30.000 δορυφόρους!

Advertisment

Η NASA, καθώς και άλλες μεγάλες εταιρείες δείχνουν ανήσυχες για τα σχέδια της SpaceX και ιδιαίτερα για το Starlink, για την υλοποίηση του οποίου, θα αναπτυχθούν περίπου 30.000 δορυφόροι.

Η NASA επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 25.000 αντικείμενα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας και 6.100 ακόμη, σε ύψος μικρότερο από τα 600 χιλιόμετρα και προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα της SpaceX, θα υπερδιπλασιάσει τους δορυφόρους σε τροχιά.

«Η NASA ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας σημαντικής αύξησης στη συχνότητα συνδυαστικών προβλημάτων, αλλά και πιθανών επιπτώσεων στις επιστημονικές αποστολές και επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις της», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία, στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) και πρόσθεσε ότι η επέκταση τoυ προγράμματος Gen2 της SpaceX, «θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των αντικειμένων που ιχνηλατούνται και βρίσκονται σε τροχιά, ενώ θα αυξήσει τον αριθμό των αντικειμένων κάτω από τα 600 χιλιόμετρα, περισσότερο από πέντε φορές».

Advertisment

Σε μια παρόμοια γραμμή με τη NASA κινείται και η Amazon, ανακοινώνοντας ότι από τις διαστημικές εφαρμογές της SpaceX, «τουλάχιστον εκατοντάδες και πιθανώς περισσότεροι από δέκα χιλιάδες δορυφόροι της SpaceX θα μπορούσαν να λειτουργούν στα ίδια ύψη όπως το σύστημα Kuiper» και προειδοποίησε ότι οι συνέπειες από αυτή την αλληλοκάλυψη των τροχιών θα αυξήσει δραματικά τις επιβαρύνσεις και τους κινδύνους για το σύστημα Kuiper» και ζήτησε από την FCC να επιβάλλει «λογικούς όρους», για τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά.

Να σημειωθεί ότι η Amazon έχει δεσμευτεί να δαπανήσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια, για την κατασκευή 3.236 τέτοιων δορυφόρων μέσω του προγράμματος Kuiper.

Από την πλευρά του, ο Μασκ, σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, στις 15 Ιανουαρίου, έγραψε ότι η εταιρεία του είχε 1.469 ενεργούς δορυφόρους Starlink, ενώ άλλοι 272, θα κινούνται σύντομα σε επιχειρησιακές τροχιές.

Το μέλος της επιτροπής της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας, που εξετάζει τις επιπτώσεις των δορυφόρων στην αστρονομία, αστροφυσικός Τζόναθαν ΜακΝτόουελ, δήλωσε:

«Μας ανησυχεί να έχουμε αυτούς τους μεγάλους αριθμούς από δορυφόρους, οι οποίοι θα παρεμβάλλονται στις αστρονομικές παρατηρήσεις. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη εμπειρία με τους αρκετούς χιλιάδες λειτουργικούς δορυφόρους, πριν μπορέσουμε να φτάσουμε στις δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση