,

Σοφία είναι να εκτιμάς τα πράγματα που έχεις, ενώ τα έχεις

Έχετε παρατηρήσει ποτέ να ξεκινάτε να εκτιμάτε κάτι στη ζωή σας, όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με το να το χάσετε; Λέγεται ότι οι πλείστοι από

Σοφία είναι να εκτιμάς τα πράγματα που έχεις, ενώ τα έχεις

Έχετε παρατηρήσει ποτέ να ξεκινάτε να εκτιμάτε κάτι στη ζωή σας, όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με το να το χάσετε; Λέγεται ότι οι πλείστοι από εμάς ξοδεύουν τη ζωή τους σπαταλώντας λεφτά τα οποία δεν έχουμε, για ν’ αγοράσουμε πράγματα τα οποία δεν χρειαζόμαστε, για να εντυπωσιάσουμε ανθρώπους που στην πραγματικότητα δε μας αρέσουν.

Τι είναι λοιπόν σοφία; Ένας ορισμός της σοφίας είναι να εκτιμάς τα πράγματα που έχεις, ενώ τα έχεις. Πολλοί από εμάς, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, δεν το κάνουν αυτό. Θέλουμε πράγματα που δεν έχουμε ή θέλουμε να είμαστε κάτι το οποίο δεν είμαστε. Έχουμε την τάση συχνά να επικεντρωνόμαστε στα πάντα σάμπως κι είναι ένας αγώνας.

Advertisment

Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο, να καταπολεμήσουμε τα βακτήρια, να σκοτώσουμε τον πόνο. Βλέπουμε το αποτέλεσμα και όχι τι οδήγησε σε αυτό. Στην αρχαία θεραπεία, εξετάζονταν τα πράγματα από την άποψη της ισορροπίας και του εξαγνισμού.

Βλέπετε, το σώμα μας είναι ένας μακρόκοσμος του μικρόκοσμου. Όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στη φύση, υπάρχουν επίσης και σε εμάς. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά, έχουν τη ρίζα τους σε ανισορροπίες και μπλοκαρίσματα στο σώμα. Σε βαθιά θεραπεία πρόκειται για την αφαίρεση τυχόν μπλοκαρισμάτων από το σώμα και την επανεξισορρόπηση του συστήματός μας. Απλά πράγματα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν είναι να προσέξετε τα ακόλουθα:

Ξεκινώντας, με τι βάζετε στο σώμα σας. Τι τρώτε; Μερικά πράγματα είναι καλά για το σώμα μας και μερικά όχι. Κάνετε μια αποτοξίνωση. Χρησιμοποιήστε βότανα και θεραπείες από την κουζίνα σας. Οι πρόγονοί μας δεν είχαν φάρμακα και η φύση της Ελλάδας και της Κύπρου μας είναι όντως ένα κινητό φαρμακείο. Για να αλλάξει κάτι, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε κάτι εμείς. Η βαθιά θεραπεία απαιτεί πειθαρχία, υπομονή και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.

Advertisment

Πάμε στο πνεύμα σας. “Πότε πέρασες για τελευταία φορά χρόνο πραγματικά σιωπηλός;” Ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σας στη σιωπή μπορεί να αποβεί πολύ ανταμείβουσα. Ίσως αρχίσετε να βλέπετε ποιοι πραγματικά είστε. Ίσως μάλιστα αναγνωρίσετε ότι πολλά από τα πράγματα που θεωρείτε τόσο σημαντικά, είναι απλά παιχνίδια που εφευρέθηκαν από άλλους ανθρώπους. Ακόμα και τα χρήματα εφευρέθηκαν και είναι φανταστικά. Όπως και οι χώρες. Από το διάστημα δεν φαίνεται καμιά γραμμή διαχωρισμού της μιας χώρας από την άλλη.

Τα πάντα είναι δηλητήριο ή φάρμακο, αναλόγως πώς το χρησιμοποιούμε. Το έργο της ζωής μας μπορεί να είναι φάρμακο ή δηλητήριο, ανάλογα με το αν είναι ευθυγραμμισμένο με το σκοπό μας ή όχι. Το 95% των ανθρώπων στον κόσμο, δεν γνωρίζει καν τι θέλει, ενώ τα πάντα σχετίζονται με την ανακάλυψη των όσων θέλουμε και την επίτευξή τους, σωματικά, διανοητικά ή συναισθηματικά.

Για περισσότερη σαφήνεια και σκοπό στη ζωή σας, μπορούν να σας βοηθήσουν οι ακόλουθες τρεις ερωτήσεις.

1. Αν ήξερες ότι επρόκειτο να πετύχεις σε οτιδήποτε κάνεις, τι θα έκανες ή θα ήσουν;

2. Αν ήξερες ότι έχεις 100 εκατομμύρια Ευρώ στην τράπεζα, ή πέτυχες αυτό το οποίο θέλεις, τι θα έκανες ή θα ήσουν;

3. Αν ήξερες ότι σου έμειναν μόνο 6 μήνες για να ζήσεις, τι θα έκανες ή θα ήσουν;

Αυτά τα ερωτήματα όχι μόνο μπορούν να φέρουν σαφήνεια, αλλά και βαθιά επούλωση. Προσκαλείστε να υποβάλετε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας και να βρείτε αυτές τις απαντήσεις. Ενθαρρύνεστε να τις γράψετε σε ένα χαρτί και να τις αναθεωρείτε κάθε μέρα. Η απάντησή σας σε αυτές τις τρεις ερωτήσεις, αχρείαστο να πω, ότι αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

Ο χρόνος μας είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε. Γιατί όχι, να τον ξοδέψουμε με ανθρώπους που αγαπάμε, ενώ κάνουμε πράγματα που έχουν σημασία. Να δώσουμε αξία σε αυτά που έχουμε, ενώ τα έχουμε. Να περάσουμε περισσότερο χρόνο στη σιωπή, ρωτώντας “ποιος είμαι εγώ και γιατί κάνω αυτό που κάνω;” Το πιο σημαντικό όμως που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας και για τους άλλους, είναι να βρουμε τις απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα.

Φαινομενικά αδύνατα πράγματα θα γίνουν δυνατά, η ζωή μας μπορεί να γεμίσει με αληθινή σοφία και μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία αυτού του κόσμου για να είναι ένα πιο υγιεινό και πιο ευτυχισμένο μέρος.

Σας στέλνω Αγάπη και Φως.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Λατρεύω το σκοτάδι γιατί δημιουργεί θαύματα, αλλά δημιουργεί τέρατα όταν δεν το διασχίζεις με λαμπερά μάτια..
Θέλεις να μάθεις γιατί γερνάει ο άνθρωπος; Για να αντιληφθεί τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή...
Αντί να είμαστε «καλοί», να γίνουμε συνειδητοί
Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση