Έρευνα: Οι καπνιστές άνω των 60 ετών έχουν τις χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κάπνισμα έχει από μόνο του αρκετά ισχυρή επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.

Έρευνα: Οι καπνιστές άνω των 60 ετών έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ

Το κάπνισμα επηρεάζει καθολικά όλο το είναι μας και πρώτα από όλα τον εγκέφαλό μας, γιατί από αυτόν ξεκινάνε όλα. Οι εγκεφαλικές λειτουργίες μειώνονται, η μνήμη εξασθενεί, μειώνεται η ικανότητα για μάθηση, βρέθηκε ότι συσχετίζεται με μείωση του δείκτη νοημοσύνης (IQ), των δυνατοτήτων σκέψης, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, της συγκέντρωσης, κλπ. κλπ.

Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι το κάπνισμα φθείρει σταδιακά τις ζωτικές λειτουργίες του εγκεφάλου των καπνιστών, με τις έρευνες να συνεχίζονται, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγείας μας.

Advertisment

Έτσι, σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας και Νευροεπιστήμης Νιλ Πάρικχ της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell της Νέας Υόρκης, τα συμπεράσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο διεθνές συνέδριο της American Stroke Association στη Νέα Ορλεάνη, βρέθηκε ότι, όσο περισσότερο καπνίζει ένας άνθρωπος ηλικίας 60 ετών και άνω, τόσο χειρότερες είναι οι επιδόσεις του στα γνωστικά τεστ, άσχετα αν αυτός ο άνθρωπος έχει άλλα προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό του.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κάπνισμα έχει από μόνο του αρκετά ισχυρή επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου, ανεξάρτητα από άλλα προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Νιλ Πάρικχ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.244 άτομα με μέση ηλικία 69 χρόνων και άνω. Από αυτούς, το 77% υπέφερε από υψηλή αρτηριακή πίεση, το 24% έπασχε από διαβήτη τύπου2 ενώ το 23% ήταν καπνιστές.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τέσσερα τεστ προκειμένου να αξιολογηθούν οι γνωστικές-νοητικές λειτουργίες τους, όπως είναι η μνήμη, η προσοχή, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών κ.ά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όσοι κάπνιζαν, είχαν πολύ χειρότερες επιδόσεις στα περισσότερα τεστ, σε ανάλογο βαθμό με εκείνους που έπασχαν από διαβήτη ή υπέρταση.

«Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι το κάπνισμα δεν δρα σε συνέργεια με την υψηλή πίεση ή τον διαβήτη τύπου 2 για να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση. Ένας άνθρωπος που καπνίζει τσιγάρα συχνά, αλλά κατά τα άλλα είναι υγιής χωρίς διαβήτη τύπου 2 ή υπέρταση, παρόλα αυτά αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για κακή υγεία του εγκεφάλου του», ανέφερε ο καθηγητής Πάρικχ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, εγείρουν ένα ερώτημα: Αν ένας καπνιστής που έχει ήδη μια ήπια γνωστική διαταραχή σταματήσει να καπνίζει, θα πάψει να επιδεινώνεται η γνωστική δυσλειτουργία του που διαφορετικά, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε άνοια;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση