Οι άνθρωποι δεν εξελίχθηκαν για να κοιτάζουν οθόνες κατά μέσο όρο 10 ώρες την ημέρα. Εξελιχθήκαμε για να κυνηγάμε και να συλλέγουμε στις πεδιάδες, όχι για να περπατάμε στην άσφαλτο ή να περνάμε τις μέρες μας σε πολυώροφα κτίρια αλλάζοντας τα χρώματα των pixels σε μια οθόνη υπολογιστή.
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι υποφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την έλλειψη σύνδεσης με τη φύση. Μπορεί να μη νιώθουμε συνειδητή αποσύνδεση από τη φύση, αλλά σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική μας ευεξία. Το γνωρίζουμε αυτό επειδή η παραμονή στη φύση έχει αποδειχθεί ότι έχει μια απίστευτη θεραπευτική αξία που οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να κατανοούν.
Advertisment
Οι επαγγελματίες υγείας στον Καναδά αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα οφέλη και έχουν ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα που επιτρέπει στους γιατρούς της χώρας να συνταγογραφούν δωρεάν ετήσιες κάρτες για τα εθνικά πάρκα της χώρας με σκοπό να βελτιώσουν την ευεξία των ασθενών τους.
Στο παρελθόν, οι γιατροί του Καναδά συνταγογραφούσαν χρόνο στη φύση, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορούν να μοιράζουν ετήσιες κάρτες που λειτουργούν σε όλο το σύστημα εθνικών πάρκων του. Το πρόγραμμα ονομάζεται PaRx και εγκαινιάστηκε από το Ίδρυμα Πάρκων BC σε συνεργασία με τα Πάρκα του Καναδά.
«Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου στοιχείων που δείχνουν ότι ο χρόνος στη φύση μπορεί να βελτιώσει όλα τα είδη διαφορετικών συνθηκών σωματικής και ψυχικής υγείας, ελπίζουμε ότι το πρόγραμμά μας PaRx όχι μόνο θα βελτιώνει την υγεία των ασθενών, αλλά θα μειώσει το κόστος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και θα βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι πιο αφοσιωμένοι υποστηρικτές του περιβάλλοντος», δήλωσε στο NPR ο Prama Rahman, συντονιστής του προγράμματος Healthy By Nature του BC Parks Foundation.
Advertisment
Υπάρχουν παρόμοια προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επειδή οι ΗΠΑ έχουν ένα ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία και τον πάροχο. Όσο περισσότερο μελετάμε τη σχέση μεταξύ της υγείας μας και της πρόσβασης στη φύση, τόσο πιο σαφής γίνεται η σύνδεση.
«Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία, από δεκάδες και δεκάδες ερευνητές, ότι η φύση έχει οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχολογική ευεξία του ανθρώπου», λέει η Lisa Nisbet, Ph.D., ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Trent στο Οντάριο του Καναδά. «Μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας μόνο και μόνο περπατώντας στη φύση, ακόμη και στη φύση εντός των ορίων της πόλης. Και η αίσθηση της σύνδεσης που αποκτούμε με τον φυσικό κόσμο φαίνεται να συμβάλλει στην ευτυχία ακόμη και όταν δεν είμαστε σωματικά βυθισμένοι στη φύση», πρόσθεσε η ίδια.
Μελέτες δείχνουν ότι η σύνδεση με τη φύση συσχετίζεται με τη βελτίωση της μνήμης, της γνωστικής ευελιξίας και της ικανότητας διατήρησης της συγκέντρωσης. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν τα οφέλη της παραμονής στη φύση για την υγεία. Η υπόθεση της βιοφιλίας υποστηρίζει ότι επειδή έχουμε εξελιχθεί σε άγρια περιβάλλοντα και βασιζόμαστε στο περιβάλλον για την επιβίωσή μας, έχουμε μια έμφυτη ανάγκη να συνδεόμαστε με τη φύση.
Η υπόθεση της μείωσης του στρες υποστηρίζει την ιδέα ότι η παραμονή στη φύση προκαλεί μια φυσιολογική αντίδραση που μειώνει τα επίπεδα του στρες. Τέλος, η θεωρία της αποκατάστασης της προσοχής υποστηρίζει ότι η φύση αναπληρώνει τους γνωστικούς μας πόρους, βελτιώνοντας την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας.
Είναι λίγο αστείο το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση και ότι το να περνάμε χρόνο στο περιβάλλον στο οποίο αρχικά ανθίσαμε είναι σημαντικό για τη δική μας αίσθηση ευεξίας. Μπράβο στον Καναδά που πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και το έκανε μέρος της δέσμευσής του για την υγεία.
Πηγή:
www.upworthy.com/canadian-doctors-can-now-prescribe-national-park-visits-to-improve-mental-health