,

Παπαγάλος έμαθε να παίζει γκολφ και «κορόιδεψε» τους εκπαιδευτές του (βίντεο)

Ένας από τους 11 παπαγάλους που μετείχαν στην εκπαίδευση, ο Figaro, έμαθε να παίζει γκολφ και μάλιστα, με χαρακτηριστική ευκολία!

Παπαγάλος έμαθε να παίζει γκολφ και «κορόιδεψε» τους εκπαιδευτές του (βίντεο)

Μια εντυπωσιακή έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής της Βιέννης δημοσιεύθηκε στις 27 Ιανουαρίου στο Scientific Reports.

Οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν την ικανότητα των παπαγάλων, να χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά εργαλεία, ως ένα αντικείμενο, επειδή πιστεύουν ότι η μελέτη μιας τέτοιας συμπεριφοράς, μπορεί να ρίξει φως στο πώς εμείς οι άνθρωποι μάθαμε να χρησιμοποιούμε τα δικά μας εργαλεία.

Advertisment

Να σημειωθεί ότι η χρήση πολλών αντικειμένων σε ένα εργαλείο, είναι σπάνιο φαινόμενο μεταξύ των ζώων.

«Σκεφτείτε πως το τσεκούρι, για παράδειγμα, έχει μεταλλικό κεφάλι, πάνω σε ξύλινη λαβή, οπότε είναι ένα σύνθετο εργαλείο» είπε η Alice Auersperg, επικεφαλής του εργαστηρίου Goffin Lab, του ερευνητικού κέντρου Messerli, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής της Βιέννης.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να εκπαιδεύσουν για τη μελέτη τους, έντεκα παπαγάλους του είδους γκόφιν κακάτου, που ανήκει στη μία από τις τρεις οικογένειες παπαγάλων, εκείνη των κακατουίδων, που αριθμεί 18 είδη, πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται από την Διεθνή Σύμβαση CITES.

Advertisment

H λέξη “κακατούα” προέρχεται από την μαλαισιανή γλώσσα και αναφέρεται στην έννοια “μάγκωμα” επειδή τα κακατούα έχουν πολύ ισχυρό ράμφος και μπορούν να πιάσουν με δύναμη οτιδήποτε. Ένας από τους 11 παπαγάλους που μετείχαν στην εκπαίδευση, ο Figaro, έμαθε να παίζει γκολφ και μάλιστα, με χαρακτηριστική ευκολία.

Οι επιστήμονες, άλλαζαν κατά διαστήματα τα εργαλεία, ανεβάζοντας τον πήχη των δυσκολιών αλλά ο Figaro έβρισκε πάντα τη λύση. Ήταν ο μόνος που κατάφερε να εκτελέσει καθήκοντα με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και να λύσει το γρίφο του γκολφ. Οι ερευνητές μάλιστα, εξεπλάγησαν, όταν τον είδαν να τους εξαπατά, καθώς είχε βρει τρόπο να δημιουργήσει ένα εργαλείο, το οποίο θα έκανε την πλατφόρμα που είχε μπροστά του να καταρρεύσει, χωρίς καν να χρειαστεί να παίξει γκολφ!

“Ήταν η πιο εκπληκτική πτυχή της προσέγγισης των παπαγάλων, ως προς την επίλυση των προβλημάτων που τους βάλαμε να λύσουν”, είπε η επικεφαλής.

Στην φύση όλα τα Kακατούα ζουν ομαδικά, άλλα σε μικρές ομάδες 8-10 ατόμων και άλλα σε ομάδες εκατοντάδων πτηνών.

Τα κακατούα είναι πολύ έξυπνα, κοινωνικά και περίεργα. Τους αρέσει να επιδεικνύονται, κάνοντας αστείες κινήσεις με απλωμένα τα φτερά τους, να κουνούν το κεφάλι τους, να χορεύουν και να βγάζουν δυνατές κραυγές. Eίναι πολύ δραστήρια και περίεργα, σε ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον διαβίωσής τους.

Σε καθεστώς αιχμαλωσίας, ένα χαρούμενο κακατούα, περνά την ώρα του εξετάζοντας τα παιχνίδια του και τα υπόλοιπα εξαρτήματα του κλουβιού του. Eάν θέλετε ένα κακατούα για κατοικίδιο, για να είναι ευτυχισμένο, θα πρέπει να του αφιερώνετε πολύ χρόνο, να παίζετε μαζί του και να του δείχνετε τρυφερότητα και ενδιαφέρον σε καθημερινή βάση.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να έχετε δυο κακατούα μαζί και έτσι θα τα βοηθήσετε να μην αποκτήσουν κακές συνήθειες όπως είναι το μάδημα των φτερών τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση