“Πρώιμη Άνοιξη”: Τα φυτά στη Βρετανία ανθίζουν 1 μήνα νωρίτερα | Οι συνέπειες του φαινομένου

Εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να κινούνται με τους ρυθμούς που βλέπουμε, τότε η Άνοιξη θα μπορούσε να έρχεται τον Φεβρουάριο!

"Πρώιμη Άνοιξη": Τα φυτά στη Βρετανία ανθίζουν 1 μήνα νωρίτερα | Οι συνέπειες του φαινομένου

Ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός, πιο ανάλαφρα ρούχα, ακόμη και λουλούδια που ανθίζουν πιο γρήγορα… Ποιος δεν χαίρεται όταν η Άνοιξη έρχεται νωρίτερα;

Πρώτη από όλους η φύση κα τα διάφορα οικοσυστήματά της που, όσο εμείς χαιρόμαστε τον πρώιμο ασυνήθιστο ανοιξιάτικο καιρό, μια αλυσίδα γεγονότων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές και ζημιές.

Advertisment

Ήδη η κλιματική αλλαγή κάνει τα φυτά στα βρετανικά νησιά να ανθίζουν κατά μέσο όρο ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν. Εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να κινούνται με τους ρυθμούς που βλέπουμε, τότε η Άνοιξη θα μπορούσε να έρχεται τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B.

Τα αποτελέσματα αυτά κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι όταν τα φυτά ανθίζουν πολύ νωρίς οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για τη γεωργία, τους αγρότες και την άγρια ζωή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Ulf Büntgen, από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, η πρώιμη Άνοιξη θα φέρει και την πρώιμη βλάστηση.

Advertisment

Στην περίπτωση όμως όψιμου παγετού πολλά φυτά δεν θα αντέξουν…

Να σημειώσουμε ότι τον χειμώνα τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να θέτουν τον εαυτό τους σε κατάσταση αδράνειας κάτι σαν «χειμερία νάρκη» για να προστατευτούν από τον παγετό.

Τα οπωροφόρα δέντρα φαίνεται ότι επηρεάζονται λιγότερο, όμως οι καλλιεργητές κινδυνεύουν επίσης να χάσουν τις καλλιέργειές τους.

Ένας άλλος λόγος που κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν με την άνοδο της θερμοκρασίας και την πρώιμη Άνοιξη είναι η αποκαλούμενη «οικολογική αναντιστοιχία». Η αλυσίδα, δηλαδή των γεγονότων που συμβαίνουν για να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη των φυτών, των εντόμων, των πουλιών και των άγριων ζώων. Ένας κύκλος γεγονότων, που, αν διαταραχθεί, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα οικοσυστήματα.

«Ένα συγκεκριμένο φυτό ανθίζει και προσελκύει ένα συγκεκριμένο είδος εντόμου, το οποίο προσελκύει ένα συγκεκριμένο είδος πουλιού και ούτω καθεξής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Büntgen.

“Αλλά εάν ένα συστατικό ανταποκρίνεται γρηγορότερα από τα άλλα, υπάρχει κίνδυνος να είναι εκτός συγχρονισμού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση των ειδών και να οδηγήσει σε απώλεια βιοποικιλότητας εάν δεν μπορούν να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα”, πρόσθεσε αμέσως μετά ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις πρώτες ημερομηνίες ανθοφορίας δέντρων, θάμνων, βοτάνων και ορειβατών σε τοποθεσίες από τα νησιά της Μάγχης έως το Σέτλαντ στη

Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία και ταξινόμησαν τα ευρήματά τους, Η έρευνά τους έδειξε ότι η μέση πρώτη άνθηση είχε προχωρήσει κατά έναν ολόκληρο μήνα, γεγονός που συνδέεται στενά με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση