,

Πώς γίνεται το Πεκίνο να φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς χιόνι…

Μέχρι το 2050, μόνο 10 από τους προηγούμενους 19 χώρους διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών θα μπορούν να φιλοξενούν χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες.

Πώς γίνεται το Πεκίνο να φιλοξενεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς χιόνι

Στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο διαγωνίζονται 91 χώρες σε αθλήματα στο χιόνι και τον πάγο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι τεχνητά κατασκευασμένα.

Όπως σε πολλά μέρη του κόσμου, το περασμένο έτος ήταν το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κίνα, με μέση θερμοκρασία που ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου. Κατά συνέπεια, οι χιονοπτώσεις ήταν ελάχιστες στο έθνος της Ανατολικής Ασίας, γεγονός που οδήγησε σε ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της φιλοξενίας του μεγαλύτερου χειμερινού αθλητικού θεάματος στον κόσμο.

Advertisment

Αντ’ αυτού, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων κατέφυγαν στη δημιουργία ψεύτικου χιονιού για τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Yanqing. 290 κανόνια χιονιού εκτοξεύουν χιόνι όλο το εικοσιτετράωρο από τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να προετοιμαστούν για τους Αγώνες.

«Με λυπεί το γεγονός ότι χρειαζόμαστε τόσο πολύ τεχνητό χιόνι για να διατηρήσουμε τα χειμερινά αθλήματα», λέει ο Taylor Gold από την ομάδα snowboard των ΗΠΑ. Παρόλο που η πίστα halfpipe είναι συνήθως φτιαγμένη από τεχνητό χιόνι, χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουν να το εκτοξεύσουν. Αυτές οι θερμοκρασίες έρχονται όλο και πιο αργά μέσα στη χρονιά».

Θα γίνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες παρελθόν;

Οι ειδικοί λένε ότι μέχρι το 2050, μόνο 10 από τις προηγούμενες 19 χειμερινές ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα έχουν κλίματα που θα είναι βιώσιμα για τη φιλοξενία αθλημάτων χιονιού. «Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν αυτές οι ψυχρές, ορεινές περιοχές είναι η αύξηση της θερμοκρασίας», λέει η Tessa Garte, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο-Μπόλντερ. «Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις προφανώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και για την τοπική οικονομία, το τοπικό κλίμα και τον τοπικό καιρό».

Advertisment

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λέει ότι θα υποχρεώσει τους μελλοντικούς οικοδεσπότες να έχουν ορισμένους θετικούς δείκτες ως προς το κλίμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να απομακρύνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από ό,τι εκπέμπουν. Οι Αγώνες του Πεκίνου, εν τω μεταξύ, υποτίθεται ότι είναι εντελώς κλιματικά ουδέτεροι. Όλες οι εγκαταστάσεις αναμένεται να τροφοδοτούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ τα τέσσερα παγοδρόμια χρησιμοποιούν πράσινη τεχνολογία CO2 για την ψύξη.

Αλλά οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι οι Αγώνες θα απαιτήσουν σχεδόν 890.000 κυβικά μέτρα νερού για να δημιουργήσουν αρκετό τεχνητό χιόνι για τη διοργάνωση. Είναι κάτι που ο Taylor Gold θυμάται πολύ καλά από το Σότσι του 2014. «Ψέκασαν κάποια χημικά στο halfpipe για να προσπαθήσουν να το κάνουν να διατηρηθεί, αλλά αν πάτε πίσω και παρακολουθήσετε εκείνο το γεγονός, είναι σαφές ότι είχε πολύ ζέστη. Δεν ήταν καθόλου ιδανικό για snowboard», λέει ο Gold.

Ο Αμερικανός σνόουμπορντερ είναι πλέον μέλος της Protect Our Winters, μιας περιβαλλοντικής ομάδας που καθοδηγείται από αθλητές και έχει ως στόχο την προστασία των φυσικών τοπίων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως πολλοί λάτρεις των χειμερινών σπορ, ανησυχεί για τις επιπτώσεις της μείωσης των χιονοπτώσεων σε όλο τον κόσμο.

«Υπάρχουν χρονιές που θα πάμε στην Ευρώπη και θα έχουμε τόνους χιόνι και θα είναι υπέροχα, και κάποιες άλλες που θα έρθουμε και θα είναι ξερά – εκτός από εκεί που έχουν εκτοξεύσει τεχνητό χιόνι», λέει ο Ολυμπιονίκης. «Το να προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα σε ατομικό επίπεδο είναι σπουδαίο, αλλά στο τέλος της ημέρας, χρειαζόμαστε πραγματικά συστημική αλλαγή για να έχουμε τον αντίκτυπο που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε αυτά τα μέρη».

Πηγή:

www.euronews.com/green/2022/02/03/how-is-beijing-hosting-the-winter-olympics-with-no-snow

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)
Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που γιγαντώνει η κλιματική κρίση
Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση