, ,

Το στίγμα και οι διακρίσεις λόγω βάρους επηρεάζουν σοβαρά την υγεία και την ευημερία

Επειδή οι διακρίσεις λόγω βάρους μπορούν να περιορίσουν τις ευκαιρίες στη ζωή, θεωρούνται ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς και ζήτημα υγείας.

Το στίγμα και οι διακρίσεις λόγω βάρους επηρεάζουν σοβαρά την υγεία και την ευημερία

Η προκατάληψη βάρους είναι μια ομάδα αρνητικών στάσεων και κρίσεων για τα άτομα με παχυσαρκία και μεγαλύτερο σωματικό βάρος. Ορισμένοι ειδικοί περιλαμβάνουν επίσης άτομα με διαταραγμένη διατροφή και πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Η προκατάληψη βάρους βασίζεται σε εσφαλμένες πεποιθήσεις όπως:

– Οι άνθρωποι παίρνουν βάρος επειδή δεν έχουν αρκετή αυτοπειθαρχία.

Advertisment

– Οι άνθρωποι έχουν υπερβολικό βάρος επειδή δεν εργάζονται σκληρά ή είναι τεμπέληδες.

– Οι άνθρωποι πρέπει να κατηγορήσουν μόνο τον εαυτό τους αν έχουν παχυσαρκία.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί συχνά να είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης υγείας, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακούσια αύξηση του σωματικού βάρους. Η διάκριση λόγω βάρους είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ενεργεί με βάση την προκατάληψη του βάρους. Εν ολίγοις, πρόκειται για τη διαφορετική μεταχείριση των ανθρώπων με βάση το σωματικό τους βάρος. Επειδή οι διακρίσεις λόγω βάρους μπορούν να περιορίσουν τις ευκαιρίες σας, θεωρούνται ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς και ζήτημα υγείας.

Advertisment

Πόσο συχνή είναι;

Η προκατάληψη του βάρους είναι διάχυτη. Τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν καθοριστικά στη διάδοσή της, και η προκατάληψη βάρους μπορεί να εντοπιστεί σε σχολεία, χώρους εργασίας, ακόμη και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Ενώ πολλοί άλλοι τύποι προκατάληψης και διακρίσεων βελτιώνονται σιγά σιγά, οι διακρίσεις λόγω βάρους έχουν χειροτερέψει, όχι βελτιωθεί, λένε οι ερευνητές.

Διακρίσεις λόγω βάρους στο χώρο εργασίας

Όταν σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά στην εργασία σας λόγω του βάρους σας, αυτό μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα με παχυσαρκία έχουν 37 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας, ενώ τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία είχαν 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν διακρίσεις λόγω βάρους στην εργασία τους. Τα παραδείγματα προκατάληψης λόγω βάρους στον εργασιακό χώρο περιλαμβάνουν:

– να μην προσλαμβάνονται για ορισμένες θέσεις

– λήψη πιο αρνητικών αξιολογήσεων απόδοσης

– να γίνονται αποδέκτες υποτιμητικών σχολίων

– να κερδίζουν λιγότερα χρήματα για να κάνουν την ίδια ή παρόμοια εργασία με άλλους

– να μην μπορείτε να εξελιχθείτε στον εργασιακό χώρο με τον ίδιο ρυθμό όπως οι συνάδελφοί σας.

Για πολλούς ανθρώπους, οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις λόγω βάρους σημαίνουν ότι η εργασία δεν είναι ασφαλής χώρος γι’ αυτούς. Το περιβάλλον μπορεί να είναι ακόμη και εχθρικό.

Διακρίσεις λόγω βάρους στις υπηρεσίες υγείας

Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας έχουν εκπαιδευτεί να βλέπουν το βάρος σας ως ένδειξη για συνολικής υγεία. Οι συζητήσεις σχετικά με την απώλεια βάρους έχουν θεωρηθεί μέρος της συνήθους φροντίδας. Όσο καλοπροαίρετα και αν ήταν αυτά τα μέτρα, το αποτέλεσμα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται στιγματισμένοι στα πλαίσια της υγειονομικής περίθαλψης. Οι νεότερες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν μια διαφορετική προοπτική. Έρευνα από το 2017 που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά την έμφαση στη σωματική δραστηριότητα για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Ποιες είναι οι συνέπειες των διακρίσεων λόγω βάρους

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η άδικη μεταχείριση με βάση το βάρος συνδέεται με ορισμένες πολύ πραγματικές συνέπειες για την υγεία. Τα άτομα μπορεί να:

Αποφεύγουν επίσκεψη σε γιατρό, ακόμη και όταν χρειάζονται περίθαλψη

Οι άνθρωποι μερικές φορές αισθάνονται ότι οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας τους αντιμετωπίζουν άδικα λόγω του βάρους τους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, τα άτομα που ήταν υπέρβαρα αισθάνονταν ότι το στίγμα του βάρους είχε επηρεάσει το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζονταν και πόση συναισθηματική στήριξη λάμβαναν από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Αν νομίζετε ότι θα αντιμετωπίσετε προκατάληψη ή διακρίσεις, μπορεί να αποφύγετε να πάτε στο γιατρό, ακόμη και αν πραγματικά χρειάζεστε περίθαλψη. Με αυτόν τον τρόπο, το στίγμα του βάρους μπορεί να επηρεάσει την πρόσβασή σας σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.

Μην λαμβάνουν ποιοτική περίθαλψη όταν πηγαίνουν στο γιατρό

Σε ορισμένα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, οι ασθενείς λαμβάνουν κατώτερη φροντίδα, όταν έχουν παχυσαρκία. Ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας μιλά με λιγότερη ενσυναίσθηση και να αφιερώνει λιγότερο χρόνο για να σας εκπαιδεύσει σχετικά με τις συνθήκες υγείας. Σε μια ερευνητική ανασκόπηση που καλύπτει 17 χρόνια και 21 διαφορετικές μελέτες, τα άτομα με παχυσαρκία δήλωσαν ότι τους είχαν αντιμετωπίσει με περιφρόνηση και ασέβεια στις υπηρεσίες υγείας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι οι γιατροί τους συχνά απέδιδαν το βάρος τους ως αιτία των συμπτωμάτων τους, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα που ανέφεραν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η περιφρόνηση σήμαινε ότι οι άνθρωποι δεν έλαβαν σωστή διάγνωση παρά μόνο πολύ αργότερα. Εάν αισθάνεστε ότι δεν λαμβάνετε τη φροντίδα που χρειάζεστε, ίσως πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε άλλο επαγγελματία υγείας.

Αναπτύσσουν ορισμένους ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται στιγματισμένοι λόγω του βάρους τους τείνουν να τρώνε με μεγαλύτερη άνεση ως αποτέλεσμα. Ο στιγματισμός του βάρους έχει επίσης συνδεθεί με κρίσεις υπερφαγίας και κατανάλωση περισσότερων έτοιμων τροφίμων. Τα επεξεργασμένα έτοιμα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως: καρκίνο, διαβήτη, γαστρεντερικές παθήσεις, κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις.

Εμφανίσουν βλαβερές συνέπειες από το μακροχρόνιο στρες

Το άγχος είναι αναπόφευκτο – και, στην πραγματικότητα, λίγο άγχος εδώ και εκεί μπορεί να είναι στην πραγματικότητα καλό πράγμα. Αλλά το άγχος που διαρκεί πολύ καιρό είναι εξίσου κακό για το σώμα σας όσο και για το μυαλό σας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν διακρίσεις λόγω βάρους έχουν διπλάσιο κίνδυνο υψηλού αλλοστατικού φορτίου. Το αλλοστατικό φορτίο είναι ο ιατρικός όρος για τη συσσώρευση αρνητικών επιπτώσεων από το χρόνιο στρες. Οι άνθρωποι με υψηλό αλλοστατικό φορτίο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλούς τύπους προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο του μαστού, διαταραχές της διάθεσης και ασθένειες των δοντιών και των ούλων.

Μπορεί να εσωτερικεύουν την προκατάληψη

Οι αρνητικές ιδέες σχετικά με το βάρος μπορεί να εισχωρήσουν στην αυτοαντίληψή σας με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές αναφέρονται σε αυτό το πρόβλημα ως εσωτερικευμένη προκατάληψη βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 40% των ατόμων με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία έχουν εσωτερικεύσει την προκατάληψη του βάρους, με αποτέλεσμα να υποτιμούν τον εαυτό τους. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την εσωτερικευμένη προκατάληψη με θέματα ψυχικής υγείας, όπως: κατάθλιψη, άγχος, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, αρνητική εικόνα του σώματος.

Μπορεί να γυμνάζονται λιγότερο

Μια μελέτη του 2017 με τη συμμετοχή σχεδόν 5.500 συμμετεχόντων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν βιώσει διακρίσεις ως προς το βάρος ήταν περίπου 30% λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε σωματική δραστηριότητα μία φορά την εβδομάδα, ανεξάρτητα από τον πραγματικό ΔΜΣ τους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το στίγμα βάρους συνδέεται με την αποφυγή του γυμναστηρίου και των ομαδικών ασκήσεων σε περιβάλλοντα.

Ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν στρατηγικές αντιμετώπισης που τους επιτρέπουν να ασκούνται χωρίς να βρίσκονται σε ομαδικά περιβάλλοντα όπου τους έχουν συμβεί τραυματικά στιγματιστικά γεγονότα. Για παράδειγμα, η άσκηση στο σπίτι μπορεί να είναι ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, όπου υπάρχει μικρότερος κίνδυνος να γίνουν στόχος διακρίσεων. Αυτές οι στρατηγικές είναι σημαντικές, δεδομένου ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία.

Αυξημένο κίνδυνο χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής

Πόσο επιζήμιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βίωσης διακρίσεων λόγω βάρους; Ερευνητές σε μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το να ζεις με το στίγμα του βάρους μπορεί να είναι πιο επιβλαβές από την παχυσαρκία.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τη διάρκεια ζωής των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη Health and Retirement Study και στη μελέτη Midlife in the United States Study. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βίωναν καθημερινές διακρίσεις με βάση το βάρος τους είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη χρονική περίοδο που μελετούσαν. Ο κίνδυνος αυτός ήταν ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες, όπως ο ΔΜΣ του ατόμου ή η χρήση καπνού.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν αντιμετωπίζετε διακρίσεις που σχετίζονται με το βάρος σας, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να αναγνωρίσετε είναι ότι δεν φταίτε εσείς. Όπως ισχύει και για άλλες μορφές διακρίσεων, το πρόβλημα έγκειται σε εκείνους που αντιμετωπίζουν άδικα τους άλλους. Επιστήμονες και θεωρητικοί τονίζουν ότι είναι απαραίτητη μια κοινωνική αλλαγή από πάνω προς τα κάτω.

Είτε αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε αυτή την κοινωνική αλλαγή είτε όχι, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να εντοπίσετε και να αλλάξετε τις προκαταλήψεις που μπορεί να έχουν παρεισφρήσει στην αυτοαντίληψή σας με την πάροδο του χρόνου. Σε μια μελέτη του 2019 που διερεύνησε τις εσωτερικευμένες προκαταλήψεις, τα άτομα που βίωσαν διακρίσεις λόγω βάρους βρήκαν χρήσιμες τις ακόλουθες στρατηγικές:

– Δημιουργήστε μια αντι-ιστορία. Μπορείτε να διορθώσετε ή να αντικαταστήσετε την ιστορία που λέτε στον εαυτό σας σχετικά με το βάρος και τις προκαταλήψεις για το βάρος. Ορισμένοι πολιτισμοί μεταδίδουν «κύριες αφηγήσεις» για τα άτομα με παχυσαρκία. Μια τέτοια αφήγηση είναι ότι τα άτομα με παχυσαρκία δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα. Κάποιος με χρόνια πάθηση μπορεί να αντικαταστήσει αυτή τη λανθασμένη αφήγηση εστιάζοντας αντ’ αυτού στο ταξίδι της υγείας του. Οι άνθρωποι που ξαναγράφουν ιστορίες σχετικά με το βάρος τους λένε ότι αυτό τους βοήθησε να «αποκαταστήσουν την ταυτότητά τους» και να «αναδιαμορφώσουν τη ζωή τους ώστε να δημιουργήσουν έναν πιο υγιή εαυτό».

– Αναζητήστε ένα υποστηρικτικό μέρος για να μοιραστείτε την ιστορία σας. Ορισμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη μπόρεσαν να ανταλλάξουν ιστορίες και να μοιραστούν φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα που συνδέονται με τις αναμνήσεις. Το μοίρασμα επέτρεψε στους ανθρώπους να βρουν νόημα στις εμπειρίες τους και να μάθουν από αυτά που είχαν περάσει οι άλλοι. Αναζητήστε ομάδες στήριξης, είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά, όπου μπορείτε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους που είχαν παρόμοιες εμπειρίες.

– Αναγνωρίστε και αντισταθείτε στα στιγματιστικά μηνύματα. Τα στερεότυπα των μέσων ενημέρωσης και τα μηνύματα δημόσιας υγείας γύρω από το βάρος συχνά περιέχουν προκατάληψη. Τα μηνύματα που ντροπιάζουν ή κατηγορούν δεν είναι υγιή. Μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε, να εντοπίζετε και να αντιστέκεστε σε αυτά τα μηνύματα. Μπορείτε να αναδιαμορφώσετε τα επιζήμια μηνύματα με τρόπους που είναι πιο ευγενικοί και αληθινοί. Ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή που έχει εμπειρία στη βοήθεια ατόμων που έχουν παχυσαρκία.

Πηγή: www.healthline.com/health/obesity/weight-discrimination

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση