, ,

“Άγχος υγείας”: Τι είναι και πώς να το διαχειριστούμε εν καιρώ πανδημίας

Η ρεαλιστική κατανόηση των κινδύνων και η σωστή ενημέρωση είναι από τα ισχυρότερα όπλα μας κατά του άγχους υγείας.

Άγχος υγείας: Τι είναι και πώς να το διαχειριστούμε εν καιρώ πανδημίας

Το άγχος υγείας είναι ένα παράξενο τέρας. Όλοι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες με την υγεία μας κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας – πρόκειται για μια αναπόφευκτη λειτουργία της γήρανσης ή το αποτέλεσμα ατυχημάτων. Κάποιοι από εμάς αγχώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για την υγεία τους και για τα συμπτώματα που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι έχουν έντονο άγχος υγείας συχνά εμφανίζουν και άγχος θανάτου, αλλά και έντονη έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Η βίωση και η διαχείριση του άγχους υγείας όμως κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι ένα διαφορετικό τέρας. Σε έναν κόσμο που συνεχώς ασχολείται και φοβάται έναν ιό, το μη ρεαλιστικό μπερδεύεται με το ρεαλιστικό και τα όρια γίνονται δυσδιάκριτα. Η απειλή βρίσκεται παντού γύρω μας και ένα άτομο με έντονο άγχος υγείας μπορεί σε τέτοιες καταστάσεις να αποκλειστεί εντελώς από την κοινωνία, νιώθοντας αβοήθητο.

Advertisment

Παρόλη τη δυσκολία της κατάστασης, υπάρχουν τρόποι ένα άτομο με έντονο άγχος υγείας να αυτοπροστατευθεί με όσα μέσα έχει διαθέσιμα. Καθώς ο ιός θα βρίσκεται για κάποιο καιρό ακόμα ανάμεσά μας, χρειάζεται να προσπαθήσουμε να ξαναγίνουμε λειτουργικοί, αφού η ζωή συνεχίζει και κυλά.

5 τρόποι να διαχειριστούμε το άγχος υγείας εν καιρώ πανδημίας

1. Μαθαίνουμε τα επιστημονικά στοιχεία

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν το άγχος σας αυτό είναι ρεαλιστικό στα πλαίσια στα οποία ζείτε. Ασχέτως όμως και της περιοχής στην οποία ζείτε, άρα και του βαθμού επικινδυνότητας, είναι ζωτικής σημασίας η ξεκάθαρη κατανόηση των κινδύνων, η σωστή πληροφόρηση σχετικά με τη μετάδοση, αλλά και οι επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι προστασίας. Σε καμία περίπτωση να μη βασίζεστε στις αναρτήσεις απλών χρηστών των social media· έχουν την τάση να είναι κάποιες φορές ακραία και συνεπώς να μας πανικοβάλλουν.

2. Προετοιμαζόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε

Ορισμένες φορές, το άγχος υγείας αφορά λιγότερο την ανησυχία για την ίδια μας την κατάσταση και περισσότερο τους ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε ή για το πώς θα διαχειριστούμε τις υποχρεώσεις αν αρρωστήσουμε. «Αναμένετε το καλύτερο και προετοιμαστείτε για το χειρότερο» είναι ένα χρήσιμο μότο και πολλές φορές το άγχος υγείας μειώνεται καθώς λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και πρόληψης με ψυχραιμία και μεθοδικότητα.

Advertisment

3. Κάνουμε συχνά διαλείμματα από τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο

Η γνώση είναι το παν, αλλά σε περιόδους έντονων συνεχών στρεσογόνων καταστάσεων (όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες), ο κορεσμός των μέσων ενημέρωσης είναι αδιάκοπος με αποτέλεσμα φυσικά την έντονη δυσφορία. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως είναι σχεδόν αδύνατο να χάσετε κάποια σημαντική πληροφορία, αν κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από την τηλεόραση και τα social media.

4. Περισπασμός

Δημιουργήστε ένα εύρος δραστηριοτήτων που μπορείτε να απολαύσετε σε στιγμές έντονου στρες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υγιές το να ασχολείστε όλη τη μέρα με την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Μην εγκαταλείπετε την υπόλοιπη ζωή σας επειδή φοβάστε τον ιό, τον εμβολιασμό ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

5. Θυμόμαστε τι μπορούμε να ελέγξουμε

Το άγχος συχνά σχετίζεται με ανησυχία για τις ανεξέλεγκτες και πανικόβλητες προσπάθειες να ελέγξουμε αυτό που δεν μπορούμε εξ ορισμού. Γι’ αυτό επιχειρήστε να διαχωρίσετε τι είναι αυτό που μπορείτε να αλλάξετε ή να προστατεύσετε με τις δυνάμεις σας και τι βρίσκεται εκτός του ελέγχου σας. Όσα δεν μπορούν να αλλάξουν από εμάς δεν έχουν θέση στη σκέψη μας.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/prisons-and-pathos/202104/8-tips-manage-pandemic-related-health-anxiety

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση