,

Βανέσα Αρχοντίδου: H Ελληνίδα που κατέκτησε την Ανταρκτική μεταφέροντας μήνυμα για την κλιματική αλλαγή!

Η Ελληνίδα αλπινίστρια που κατάφερε να κατακτήσει και την 7η κορυφή του κόσμου και να ολοκληρώσει με αυτό τον τρόπο τα λεγόμενα 7 Summits!

Βανέσα Αρχοντίδου: H Ελληνίδα που κατέκτησε την Ανταρκτική μεταφέροντας μήνυμα για την κλιματική αλλαγή!

Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι η Ελληνίδα αλπινίστρια που κατάφερε να κατακτήσει και την 7η κορυφή του κόσμου και να ολοκληρώσει με αυτό τον τρόπο τα λεγόμενα 7 Summits, την ανάβαση δηλαδή στις επτά υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του πλανήτη μας.

«Ξεκίνησα δειλά – δειλά πριν από οκτώ χρόνια. Δεν ήταν η δουλειά μου να κάνω ορειβασία, με ώθησε η αγάπη μου για τη φύση και το βουνό. Κάθε χρόνο έβαζα στόχο και μια κορυφή και αυτή η πρόκληση ολοκληρώθηκε με την ανάβαση στην Ανταρκτική», δήλωσε.

Advertisment

Είχε προηγηθεί η ανάβαση στις κορυφές Aconcagua στην Αργεντική (Νότια Αμερική) 6.962μ., Elbrus στη Ρωσία (Ευρώπη) 5.642μ., McKinley/Denali στην Αλάσκα (Β. Αμερική) 6.190μ., Carstensz Pyramid στην Παπούα (Ωκεανία) 4.884μ., Kilimanjaro στην Τανζανία (Αφρική) 5.895μ. και Everest στο Νεπάλ (Ασία) 8.848μ.
Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και γνωρίζει πολύ καλά τις επιπτώσεις που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο περιβάλλον, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη και αντιλαμβάνεται την ανάγκη για μια άμεση κινητοποίηση πριν να είναι πολύ αργά.

Βανέσα Αρχοντίδου: H Ελληνίδα που κατέκτησε την Ανταρκτική μεταφέροντας μήνυμα για την κλιματική αλλαγή!

Έτσι, έχοντας δώσει την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη δράσης κατά της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ανεβαίνοντας στο όρος Βίνσεν στην Ανταρκτική, τήρησε την υπόσχεσή της.

Advertisment

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε:

«Αυτό που θελήσαμε να κάνουμε στην Ανταρκτική, με την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή, στο Βίνσεν, αλλά και με τη διάσχιση με σκι στον Νότιο Πόλο, ήταν να μεταδώσουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, πως πρέπει να δράσουμε τώρα για το κλίμα».

«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το Peer Parliaments, συζητήσεις δηλαδή με άλλους ορειβάτες που συμμετείχαν στην αποστολή. Τα Peer Parliaments μπορούν να γίνουν παντού και από την κουζίνα του σπιτιού μας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με ανθρώπους της δικής μας κοινότητας και να μπορέσουμε να τους ρωτήσουμε το πώς μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να συμβάλουν κι αυτοί, όπως μπορούν, στην καθημερινότητα τους, στην αλλαγή που θα έρθει από εμάς» και συμπλήρωσε: Όλα τα δεδομένα που μαζεύουμε θα τα στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάσει αυτών θα ληφθούν αποφάσεις και πολιτικές».

Βανέσα Αρχοντίδου: H Ελληνίδα που κατέκτησε την Ανταρκτική μεταφέροντας μήνυμα για την κλιματική αλλαγή!

Σχετικά με τα Peer Parliaments, τόνισε ότι στόχος τους είναι να καλέσουμε ανθρώπους από τη γειτονιά μας ή και άλλους και να κάνουμε συζητήσεις πάνω σε θέματα όπως είναι η χρήση των ΜΜΜ και των αυτοκινήτων μας, πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από τα Ι.Χ αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Οι μελλοντικές πολιτικές της Ευρώπης για το κλίμα θα πετύχουν μόνο εάν τις σχεδιάσουμε για ανθρώπους και με ανθρώπους. Ως μέρος του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, σας προσκαλούμε να διοργανώσετε το δικό σας “Ομότιμο Κοινοβούλιο” με έναν μικρό κύκλο φίλων, οικογένειας, γειτόνων ή συναδέλφων και να συζητήσετε βασικά θέματα από την οπτική της καθημερινότητάς σας».

Πληροφορίες για να δημιουργήσετε το δικό σας «Ομότιμο Κοινοβούλιο» θα βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα “bikini body” για να απολαύσεις το καλοκαίρι; Ξανασκέψου το!
Ενδοοικογενειακή βία: 315 συλλήψεις πραγματοποίησε η αστυνομία την εβδομάδα από 13 έως 19 Μαΐου!
Μάθαμε να κοιτάμε το σπίτι μας και να σιωπούμε και κάποιες φορές... κοιτάζοντας το σπίτι μας σιωπούμε
Η ζωή στο Matrix | Το σύμπαν ως προσομοίωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση