«Year Of The Dog»: Το ντοκιμαντέρ για τους άστεγους και τους τετράποδους συντρόφους τους!

Το "Year Of The Dog" τιμά τον δεσμό μεταξύ των σκύλων του δρόμου και των ιδιοκτητών τους, αποκαλύπτοντας μικρές ιστορίες επιβίωσης!

«Year Of The Dog»: Το ντοκιμαντέρ για τους άστεγους και τους τετράποδους συντρόφους τους!

«Η παγκόσμια πανδημία έδειξε πόσο εκτεθειμένοι είναι πραγματικά οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στην κοινωνία μας. Το “Year Of The Dog” τιμά τον δεσμό μεταξύ των σκύλων του δρόμου και των ιδιοκτητών τους, αποκαλύπτοντας μικρές ιστορίες επιβίωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου της μεγαλύτερης δοκιμασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο», διαβάζει κανείς στην περίληψη του ντοκιμαντέρ.

Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι οι άστεγοι συνάνθρωποί μας και τα ζωάκια που τους συντροφεύουν, ενώ ο άνθρωπος που είχε την έμπνευση να πραγματοποιήσει αυτό το έργο, ήταν η μουσικός και μπασίστρια των Primal Scream, Σιμόν Μαρί Μπάτλερ, σε συνεργασία με μια ομάδα εθελοντών, το “Dogs On The Streets”, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που εργάζεται για την υγεία και την ευημερία των αστέγων και των σκύλων τους ενώ παράλληλα τους βοηθά ώστε να φύγουν από τους δρόμους.

Καθώς η Μπάτλερ αναζητούσε να υιοθετήσει ένα σκυλάκι και πήρε συνέντευξη από την ιδρύτρια της ομάδας Μισέλ Κλαρκ, για την ραδιοφωνική εκπομπή της, μπήκαν τα θεμέλια για το γύρισμα του ντοκιμαντέρ.

Σε δήλωσή του, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Paul Sng, είπε: «Οι άνθρωποι μπορεί να χάνουν την ευαισθησία τους σε προβλήματα – είτε πρόκειται για άστεγους είτε για παιδική φτώχεια επειδή βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με πληροφορίες» και πρόσθεσε:

«Ήθελα να βρω έναν τρόπο να αφηγηθώ μια ιστορία για τους άστεγους που πραγματικά θα έκανε τους ανθρώπους να σταματήσουν και να κοιτάξουν. Είμαστε μία χώρα φιλόζωων. Οι άνθρωποι που συναντούσαμε τόσο συχνά έβαζαν την ευημερία του σκύλου πάνω από τη δική τους. Και γι’ αυτούς, το έργο που κάνει η ομάδα Dogs on the Street είναι τεράστιο. Είναι τόσο σημαντικό. Αλλάζει η ζωή».

Σε συνέντευξή της, η Σιμόν Μαρί Μπάτλερ μιλώντας για το ντοκιμαντέρ είπε ότι ήταν μια εμπειρία που τη βοήθησε να διαλύσει τους μύθους και τις παρανοήσεις σχετικά με τους αστέγους και τα σκυλιά που φροντίζουν και τόνισε:

«Αυτά τα σκυλιά έχουν πραγματικά απίστευτη ζωή με ανθρώπους που τα αγαπούν άνευ όρων. Έχουν επίσης πολύ ήρεμη συμπεριφορά. Δεν συνάντησα ούτε έναν σκύλο με προβλήματα συμπεριφοράς ή κάτι παρόμοιο. Ένας σκύλος που είναι με τον ιδιοκτήτη του όλη την ώρα ενώ είναι έξω στους δρόμους έχει μια συνεχή σχέση. Πραγματικά προσέχουν ο ένας τον άλλον».

Σε ό,τι αφορά στο έργο και τη δράση των εθελοντών της ομάδας “Dogs On The Streets” και στην απόφασή της να συνεργαστούν για το ντοκιμαντέρ, η Μπάτλερ είπε: «Αυτό που κάνουν είναι τόσο εκπληκτικό και αισθάνθηκα ότι δεν έχει την προβολή που πρέπει».

Από την πλευρά της, η ιδρύτρια της εθελοντικής ομάδας, Μισέλ Κλαρκ, μιλώντας για το όραμά της είπε:

«Ο απώτερος στόχος μου είναι να στεγαστούν οι άνθρωποι, να τους εξασφαλίσω υποστήριξη ψυχικής υγείας, αλλά και να υπενθυμίσω στα τοπικά συμβούλια ότι οφείλουν να φροντίζουν να στεγάζουν το άτομο και τα υπάρχοντά του. Και αυτό περιλαμβάνει και τα σκυλιά. Τα σκυλιά τους δίνουν ρουτίνα, συνέπεια, λόγο να σηκωθούν, άσκηση, κοινωνικοποίηση, υπευθυνότητα. Τα σκυλιά τους είναι ένας λόγος για να ζουν».

Συγκινητική είναι η ιστορία που αφηγήθηκε ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, για μια άστεγη μητέρα και την κόρη της, που γνώρισε στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Year of the Dog». Ως άστεγες που ήταν, τους προσφέρθηκε κατάλυμα που όμως δεν δεχόταν κατοικίδια, ενώ αυτές είχαν ένα σκύλο. Αυτό που έκαναν ήταν να κοιμούνται εναλλάξ κάθε βράδυ στο δρόμο, για να μην εγκαταλείψουν το σκυλί τους!

Να σημειωθεί ότι, οι εθελοντές της ομάδας “Dogs On The Streets” συνέχισαν το έργο τους και κατά τη διάρκεια των lockdown εξαιτίας της πανδημίας, ενώ τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που είχαν ξεκινήσει πριν την πανδημία, συνεχίστηκαν και αυτά.

«Year Of The Dog»: Το ντοκιμαντέρ για τους άστεγους και τους τετράποδους συντρόφους τους!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε