Ζαγόρι: Κατατέθηκε η υποψηφιότητα για να αναγνωριστεί ως Πολιτιστικό τοπίο της UNESCO

Το Ζαγόρι αποτελεί την πρώτη ελληνική υποψηφιότητα πολιτιστικού τοπίου στο Κέντρο Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ζαγόρι: Κατατέθηκε η υποψηφιότητα για να αναγνωριστεί ως Πολιτιστικό τοπίο της UNESCO

Το Ζαγόρι αποτελεί την πρώτη ελληνική υποψηφιότητα πολιτιστικού τοπίου στο Κέντρο Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Στην ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς περιοχή της Ηπείρου με την εντυπωσιακή γεωλογία και τους δύο εθνικούς δρυμούς υπάρχουν 46 οικισμοί τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια τα οποία είναι διασκορπισμένα στους πρόποδες της Πίνδου.

Η υποψηφιότητα του Ζαγορίου κατατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η σύνταξη του φακέλου ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου με βάσει τις επιχειρησιακές οδηγίες της Σύμβασης της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Advertisements

Για να ολοκληρωθεί ο φάκελος συνεργάστηκαν επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων όπως αρχαιολόγοι, ιστορικοί, δασολόγοι, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, εθνολόγοι.

Ο ογκώδης φάκελος υποψηφιότητας με την ιστορική αρχαιολογική και επιστημονική τεκμηρίωση, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια που αναδεικνύουν την ξεχωριστή οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου.

Πιο συγκεκριμένα περιέχει εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Στον φάκελο περιλαμβάνονται ακόμη κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορία της περιοχής και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του 17ου και 18ου αιώνα, καθώς επίσης και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά που δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, όπως επίσης και στα μνημεία όλων των εποχών.

Ακόμη αναφορές γίνονται και στις παραδόσεις, στα ήθη και στα έθιμα της περιοχής.

Το επόμενο βήμα τώρα είναι η αξιολόγηση του φακέλου από το συμβουλευτικό όργανο του διεθνούς οργανισμού- ICOMOS, International Council of Monuments and Sites- ενώ η απόφαση της ένταξης ή μη της υποψηφιότητας του Ζαγορίου θα ληφθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού.

Να σημειώσουμε ότι ο χαρακτηρισμός-τίτλος Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονoμιάς της UNESCO απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονταi σε παγκόσμιο επίπεδο για την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική ή περιβαλλοντική σημασία τους.

Η διαχείρισή των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς γίνεται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία απαρτίζεται από 21 κράτη-εταίρους-μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα- εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των κρατών-εταίρων για μια καθορισμένη περίοδο.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς η χώρα μας θα βρίσκεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στον πυρήνα των αποφάσεων σχετικά με το ποια πολιτιστικά αγαθά τα εγγραφούν ή όχι στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Οι φυσικοί μας θεραπευτές
Το Δώρο του Σκοπού και το Λάθος της Ανώτερης Δύναμης
Το «κρυμμένο πρόβλημα» με τα όρια στην σχέση γονέα και ενηλίκων παιδιών

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε