, , , ,

Ο άνθρωπος εξαρτάται από το μέλλον των εντόμων, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Το μέλλον του ανθρώπου και εκείνο των εντόμων είναι συνυφασμένα, λένε οι επιστήμονες.

Ο άνθρωπος εξαρτάται από το μέλλον των εντόμων, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Το μέλλον του ανθρώπου και εκείνο των εντόμων είναι συνυφασμένα, λένε οι επιστήμονες και υποδεικνύουν τις τεράστιες μειώσεις πληθυσμών που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένες περιοχές. Η προειδοποίηση έχει συσταθεί από 25 ειδικούς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι και υπενθυμίζουν ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τα 5.5 εκατομμύρια είδη που υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι υπάρχουν. Όμως, είναι αρκετές οι γνώσεις μας για να αντιληφθεί η επιστημονική κοινότητα ότι χρειάζεται να υπάρξει άμεση δράση, καθώς η αναμονή για καλύτερα δεδομένα θα αύξανε τον κίνδυνο για μια μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Αυτές ποικίλουν από μεγαλύτερα φυσικά καταφύγια και μείωση των βλαβερών φυτοφαρμάκων μέχρι ατομική δράση όπως το να μην κουρεύουμε το γρασίδι και να αφήνουμε ξύλα στους κήπους μας. Ανέφεραν επίσης ότι τα ασπόνδυλα δεν πρέπει να αγνοούνται από τις προσπάθειες των οικολόγων, οι οποίοι τείνουν να εστιάζουν σε θηλαστικά και πουλιά.

Advertisements

Η προειδοποίηση αυτή έχει δημοσιευτεί σε δύο επιστημονικά κείμενα στο περιοδικό Biological Conservation. «Η τρέχουσα κρίση εξαφάνισης (των εντόμων) είναι βαθιά ανησυχητική. Κι όμως, αυτό που γνωρίζουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου», γράφουν οι επιστήμονες. «Γνωρίζουμε αρκετά για να δράσουμε άμεσα. Υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις – μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε».

«Οι μειώσεις των πληθυσμών των εντόμων οδηγούν στην απώλεια των βασικών, αναντικατάστατων υπηρεσιών στην ανθρωπότητα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για σχεδόν όλες τις μειώσεις και τις εξαφανίσεις που υφίστανται». Αυτές έχουν μέχρι σήμερα παρατηρηθεί στη Γερμανία, το Πουέρτο Ρίκο και αλλού.  Η πρώτη παγκόσμια επιστημονική έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο, ανέφερε ότι οι μεγάλες μειώσεις απείλησαν να προκαλέσουν «μια καταστροφική κατάρρευση των οικοσυστημάτων».

Τα έντομα επικονιάζουν τα τρία τέταρτα της σοδειάς, και μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε μεγάλες απώλειες τέτοιων σοδειάς σε όλη τη Βρετανία. Η έκθεση σημειώνει ότι μόνο το 1/5 των ειδών του κόσμου έχει ονομαστεί. Πολλά είδη μειώνονται, πιθανότατα η πλειονότητα, ενώ συνολικά φαίνεται ότι η τάση είναι για μεγαλύτερη μείωση. Υπάρχουν βέβαια και κάποια είδη που ωφελούνται, για παράδειγμα οι ακρίδες που σαρώνουν την ανατολική Αφρική τώρα.

Πηγές

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006320719317823?via%3Dihub#bb0910

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006320719317793?via%3Dihub#bb0135

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα
Διεθνής Ημέρα Ελέγχου Υδάτων: Όταν το πόσιμο νερό γίνεται ζητούμενο
Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν επαναστατικό τζελ που αναγεννά καμένες εκτάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε