Τα δελφίνια έχουν ένα μουσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να διατηρούν συμμαχίες

Μάλιστα τα αρσενικά που είχαν τους ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς και ήταν φίλοι με όλα τα μέλη της κοινότητάς τους είχαν τους περισσότερους απογόνους.

Τα δελφίνια έχουν ένα μουσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να διατηρούν συμμαχίες

Τα αρσενικά δελφίνια ενισχύουν την κοινωνική τους ζωή σφυρίζοντας το ένα στο άλλο από απόσταση, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο υψηλός ήχος δηλώνει στους άλλους ότι είναι παρόντες και επιθυμούν να έρθουν σε επαφή. Βοηθά τα θαλάσσια θηλαστικά να διατηρούν βασικούς δεσμούς της κοινότητας, λένε οι επιστήμονες, περιγράφοντας τον πιο σπάνιο τύπο κοινωνικής οργάνωσης στο ζωικό βασίλειο.

Και, τώρα, αναφέρει το Science.org, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτός ο ανδρικός δεσμός έχει μεγάλο εξελικτικό όφελος: Τα δελφίνια με τους ισχυρότερους φιλικούς δεσμούς είναι στην πραγματικότητα πατέρες περισσότερων απογόνων.

Advertisment

Συγκρίνοντας γενετικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από αυτά τα αρσενικά, ένας εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, διαπίστωσε ότι τα αρσενικά που είχαν τους ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς και ήταν φίλοι με όλα τα μέλη της κοινότητάς τους είχαν τους περισσότερους απογόνους.

Η επικεφαλής συγγραφέας Emma Chereskin του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αναφέρει: «Δημιουργώντας ισχυρές συμμαχίες με άλλους, τα αρσενικά μπορούν να επηρεάσουν τη δική τους αναπαραγωγική επιτυχία με τρόπο που δεν θα ήταν εφικτός ως μεμονωμένα άτομα». «Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των στενών κοινωνικών σχέσεων, αυξάνονται και οι απαιτήσεις στον χρόνο και τον χώρο που είναι διαθέσιμοι για τη διατήρηση της σχέσης μέσω της σωματικής επαφής».

«Θέλαμε να μάθουμε πώς διατηρούσαν πολλαπλές σχέσεις συμμαχίας σε μεγάλες ομάδες». Η γλώσσα εξελίχθηκε για να υποστηρίξει τον κοινωνικό δεσμό σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι επίσης γνωστό ότι χρησιμοποιούν τη σωματική επαφή, όπως το απαλό χάιδεμα, για να συνδεθούν με φίλους με ισχυρούς δεσμούς. Η διεθνής ομάδα ανέλυσε δεδομένα εννέα ετών από έναν πληθυσμό δελφινιών στον κόλπο Shark Bay της Δυτικής Αυστραλίας. Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Current Biology, ρίχνουν νέο φως στον τρόπο με τον οποίο ενισχύουν και διατηρούν πολύτιμες συμμαχίες – οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για δεκαετίες

Advertisment

Η κ. Chereskin και η συνάδελφός της παρακολούθησαν ομάδες συνδεδεμένων αρσενικών, καταγράφοντας τη φυσική και ακουστική συμπεριφορά τους. Αυτό τους επέτρεψε να εντοπίσουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους συνδέονταν μεταξύ τους και διαμόρφωσαν έννοιες «ομαδικής συμμετοχής».

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Stephanie King, επίσης από το Μπρίστολ, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι εντός των βασικών συμμαχιών δελφινιών, οι ισχυρά δεμένοι σύμμαχοι επιδίδονταν σε περισσότερες συγγενικές συμπεριφορές επαφής, όπως χάδια και τρίψιμο, ενώ οι ασθενώς δεμένοι σύμμαχοι επιδίδονταν σε περισσότερες ανταλλαγές σφυριγμάτων. Αυτό καταδεικνύει ότι αυτές οι ασθενέστερες, αλλά και πάλι βασικές, κοινωνικές σχέσεις μπορούν να διατηρηθούν με φωνητικές ανταλλαγές».

«Τα ευρήματά μας παρέχουν νέες αποδείξεις ότι οι φωνητικές ανταλλαγές μπορούν να εξυπηρετήσουν μια λειτουργία δεσμού», λέει η Chereskin. «Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι φωνητικές ανταλλαγές μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατο του φυσικού δεσμού, επιτρέποντας στα συμμαχικά αρσενικά δελφίνια να “δένονται από απόσταση».

Τα ρινοδέλφινα, που κατοικούν σε θάλασσες σε όλο τον κόσμο, φημίζονται για την ευφυΐα και τη μίμησή τους. Σε ορισμένες περιοχές, συνεργάζονται επίσης με τους ντόπιους ψαράδες, οδηγώντας τα ψάρια στα δίχτυα τους και τρώγοντας τα ψάρια που ξεφεύγουν.

Έχουν οξεία όραση αλλά χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό για να εξερευνούν και να αναζητούν τη λεία τους όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη. Και επικοινωνούν επίσης μέσω παλλόμενων ήχων, κλικ και γλώσσας του σώματος.

Πηγή: www.goodnewsnetwork.org/male-dolphins-boost-social-lives-whistling-bristol

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση