Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη της νηστείας

Μπορεί ορισμένοι να επιλέγουν να νηστεύουν λόγω θρησκευτικής παράδοσης, αλλά τα οφέλη της νηστείας δεν τελειώνουν εδώ.

Ποια είναι τα διατροφικά οφέλη της νηστείας

Μπορεί ορισμένοι άνθρωποι να επιλέγουν να νηστεύουν λόγω θρησκευτικής παράδοσης, αλλά και τόνωσης του θρησκευτικού αισθήματος, αλλά τα οφέλη της νηστείας δεν τελειώνουν εδώ. Η σωστή νηστεία, που περιέχει δηλαδή σωστές ποσότητες και ποικιλία τροφών έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύει την υγεία μας και να αποτοξινώνει τον οργανισμό μας.

Οι στερήσεις που όλοι επικαλούνται δεν χρειάζεται να είναι στην πραγματικότητα στερήσεις. Το διατροφικό μενού μπορεί να είναι πολύ νόστιμο και πλούσιο σε όλα τα ιχνοστοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, απλά χωρίς το κρέας και τα παράγωγά του. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για νηστεία, δεν αναφερόμαστε σε ακραίες περιπτώσεις, ούτε και σε περιορισμό των διατροφικών επιλογών, αλλά για το αντίθετο.

Advertisment

Τα διατροφικά οφέλη της νηστείας

Αποτοξίνωση από το κρέας και περισσότερες φυτικές ίνες

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η αποχή από το κρέας και από άλλα ζωικά παράγωγα μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι απέχοντας από αυτά, μειώνουμε αυτόματα την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, μειώνοντας με τη σειρά του τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και κάποιων μορφών καρκίνου. Άλλωστε, αυτή η απόφαση μας στρέφει αναγκαστικά σε άλλες τροφές που συνήθως αποκλείουμε από τη διατροφή μας.

Περισσότερα αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά

Πολλά από τα λαχανικά και τα φρούτα τα οποία καταναλώνουμε, ειδικά στο μεσογειακό μοντέλο, περιέχουν διάφορα χρήσιμα είδη αντιοξειδωτικών. Τα τελευταία είναι που προστατεύουν τον οργανισμό από την βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών. Και πολλές φορές, υστερούμε σε αντιοξειδωτικά, διότι προτιμάμε την εύκολη λύση του κρέατος και δεν επιλέγουμε λαχανικά, όπως το μπρόκολο και φρούτα όπως τα μήλα, ακόμα και για τα ενδιάμεσα σνακ μας.

Βελτιωμένη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Όταν δεν νηστεύουμε, οι εύκολες επιλογές που έχουμε για να μαγειρέψουμε είναι ζυμαρικά και κρέας. Αυτή η εναλλαγή ανάμεσα στις δύο επιλογές στερεί τις φυτικές ίνες από το έντερο. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους γνωστό: δυσκοιλιότητα. Επιλέγοντας για ένα διάστημα να κάνουμε νηστεία, αναγκαστικά προσθέτουμε στη διατροφή μας διάφορες πηγές φυτικών ινών: φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς. Τα θετικά αποτελέσματα είναι σχεδόν άμεσα.

Advertisment

Υιοθέτηση υγιεινότερων συνηθειών

Αν δοκιμάσετε την υγιεινή εκδοχή της νηστείας για λίγες μέρες, θα νιώσετε, όπως προείπαμε άμεσα, τις αλλαγές στο σώμα σας. Αυτό προκαλεί μια θετική ανατροφοδότηση, η οποία χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε μας βάζει σε ένα υγιεινότερο διατροφικό μενού. Για παράδειγμα, αν συνηθίσουμε να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα ως σνακ, μετά τη νηστεία, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να επιλέγουμε φρούτα αντί για ανθυγιεινά σνακ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση