,

Οι εκπληκτικά θεραπευτικές επιδράσεις της βύθισης σε κρύο νερό

Έχουν αναφερθεί βελτιώσεις στη διάθεση ως απόκριση στη βύθιση σε κρύο νερό όπως συμβαίνει στη χειμερινή κολύμβηση.

Οι εκπληκτικά θεραπευτικές επιδράσεις της βύθισης σε κρύο νερό

Το 2015, ένας 14χρονος Ιταλός έφηβος ονόματι Μιχαήλ πήδαγε σε ένα κρύο κανάλι στο Μιλάνο μαζί με φίλους του, όταν το πόδι του παγιδεύτηκε σε υποβρύχια συντρίμμια και δεν κατάφερε να βγει στην επιφάνεια. Οι διασώστες δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να τον εντοπίσουν στα θολά νερά, αλλά μέχρι να απελευθερωθεί, ήταν βυθισμένος για 42 λεπτά. Δεν είχε διακριτό σφυγμό και φαινόταν νεκρός. Ωστόσο, η επείγουσα ιατρική παρέμβαση έσωσε τη ζωή του και μετά από ένα μήνα, ξύπνησε στο νοσοκομείο τόσο σε εγρήγορση όσο και με επικοινωνιακή ικανότητα, ικανός να συνομιλεί με τους γονείς του και να ρωτά για την αγαπημένη του αθλητική ομάδα.

Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ο 22 μηνών Gardell Martin από το Mifflinburg της Πενσυλβάνια επέζησε για τουλάχιστον 30 λεπτά από τη βύθιση σε νερό με θερμοκρασία 34 βαθμούς Κελσίου, αφού έπεσε σε ένα παγωμένο ρυάκι ενώ έπαιζε με τα αδέλφια του νωρίς το βράδυ. Παρασύρθηκε από το ρεύμα και τελικά πιάστηκε από ένα κλαδί σε απόσταση σχεδόν μισό χιλιόμετρο παρακάτω. Το νήπιο δεν είχε σφυγμό και δεν ανέπνεε τη στιγμή που ένας γείτονας το ανέσυρε από το νερό. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση γινόταν συνεχώς για 1 ώρα και 41 λεπτά μέχρι να εντοπιστεί τελικά σφυγμός.

Advertisment

Εκτιμάται ότι έως και 50 άτομα συνέβαλαν στην απίθανη επιβίωσή του, με ισχυρή ομαδική εργασία και εξαιρετική αφοσίωση. Είναι απίστευτο ότι ανέκτησε τις αισθήσεις του και μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι του με ασφάλεια μέσα σε περίπου 5 ημέρες. Αν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του είδους ατυχήματος μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστούν αργότερα, κατά την επιστροφή του στο σπίτι το νήπιο δεν φαινόταν να υποφέρει από καμία εμφανή νευρολογική βλάβη, εκτός από κάποια προσωρινά προβλήματα ισορροπίας – μιλούσε, έπαιζε και σχετιζόταν με την οικογένειά του ως συνήθως.

Πώς είναι αυτό δυνατόν; Σε συνήθεις περιπτώσεις πνιγμού, η εγκεφαλική βλάβη εμφανίζεται μέσα σε 4-6 λεπτά από την κατάδυση και ο θάνατος επέρχεται μέσα σε περίπου 10-12 λεπτά.

Μια εξήγηση είναι ότι η απώλεια αναπνοής σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιεί την «καταδυτική αντίδραση» των θαλάσσιων θηλαστικών στον άνθρωπο, έναν μηχανισμό επιβίωσης που επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό και μειώνει την ανάγκη για οξυγόνο. Ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται δραματικά και η ροή του αίματος κατευθύνεται μόνο στις πιο βασικές βιολογικές λειτουργίες. Όσο πιο κρύο είναι το νερό και όσο νεότερο είναι το θύμα του πνιγμού, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης και μειωμένης νευρολογικής βλάβης κατά τη διάσωση.

Advertisment

Η ηρεμιστική αντίδραση του οργανισμού στη βύθιση σε κρύο νερό πιθανόν να εξηγεί τη δημοφιλή σκανδιναβική παράδοση της «χειμερινής κολύμβησης», κατά την οποία οι άνθρωποι βυθίζονται τακτικά σε νερό με θερμοκρασία 1-3 βαθμούς Κελσίου, συχνά μεταξύ περιόδων αποκατάστασης στη σάουνα και το υδρομασάζ. Πιστεύεται ότι το σοκ του κρύου νερού απελευθερώνει τόσο ορμόνες του στρες όσο και ενδορφίνες, και πολλοί χειμερινοί κολυμβητές βρίσκουν ότι η πρακτική αυτή είναι ένα ισχυρό φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Οι κλινικές κρυοθεραπείας λειτουργούν με την ίδια αρχή, ακόμη πιο έντονα, αν και με τη χρήση εξαιρετικά ψυχρού αερίου αντί για βύθιση σε νερό. Οι πελάτες στέκονται σε έναν θάλαμο με αέριο άζωτο που ψύχεται στους -128 έως -184 βαθμούς Κελσίου για δύο έως τρία λεπτά. Οι λάτρεις της κρυοθεραπείας αναφέρουν μια ισχυρή απελευθέρωση ενδορφινών, καθώς και την ταχεία κυκλοφορία αίματος πλούσιου σε οξυγόνο σε όλο το σώμα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, η οποία μπορεί να έχει ταχεία επουλωτική επίδραση στους κατεστραμμένους ιστούς. Η κρυοθεραπεία έχει αποδειχθεί σε έρευνες ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους και αυξάνει την αντιλαμβανόμενη ποιότητα ζωής.

Μία από τις δεξιότητες αντιμετώπισης της διαλεκτικής συμπεριφορικής θεραπείας ανοχής στο άγχος της Marsha Linehan περιλαμβάνει τη χρήση κρύου νερού για την επίτευξη φυσιολογικής ηρεμίας. Σημειώνει ότι η βύθιση του προσώπου μας σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και η συγκράτηση της αναπνοής μας για περίπου 30 δευτερόλεπτα μπορεί να προκαλέσει έναν καταρράκτη βιολογικών αντιδράσεων που ρυθμίζουν τα συναισθήματα. Ωστόσο, η χειμερινή κολύμβηση είναι η πιο συμβατική και υγιής μέθοδος για χρήση του κρύου νερού.

Μια άσκηση για τις θεραπευτικές επιδράσεις του κρύου νερού

Σκεφτείτε αν κάποια εκδοχή της «ψυχρής θεραπείας» μπορεί να είναι ευεργετική για εσάς. Εάν βρίσκεστε σε κατάσταση δυσφορίας, η ασφαλής βύθιση του προσώπου σας σε κρύο νερό για μισό λεπτό ή λιγότερο μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Οι πιο τολμηροί άνθρωποι θα μπορούσαν να επιχειρήσουν μια βουτιά σε κρύο νερό ή μια επίσκεψη σε κλινική κρυοθεραπείας. Όμως, προσοχή, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε πριν επιχειρήσετε να κάνετε κάτι από αυτά.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/frame-mind/202203/the-surprisingly-therapeutic-effects-cold-water-immersion

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση