, ,

Έρευνα: Οι άνδρες θυμούνται εντονότερα τον πόνο από τις γυναίκες

Ίσως να πιστεύουμε ότι οι άντρες αντέχουν περισσότερο τον πόνο σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα...

Έρευνα: Οι άνδρες θυμούνται εντονότερα τον πόνο από τις γυναίκες

Ίσως να πιστεύουμε ότι οι άντρες αντέχουν περισσότερο τον πόνο σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά νέα έρευνα αποκαλύπτει πως είναι πιο αγχωμένοι όσον αφορά στο πώς τον θυμούνται.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology αξιολόγησε πώς τα αρσενικά και τα θηλυκά ποντίκια αντιλαμβάνονταν τον πόνο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και τα αρσενικά ποντίκια θυμούνται προηγούμενες επώδυνες εμπειρίες καθαρά, αλλά ήταν πιο αγχωμένοι και πολύ ευαίσθητοι στον μετέπειτα πόνο όταν επέστρεφαν στην τοποθεσία όπου είχαν βιώσει τον πόνο. Οι γυναίκες και τα θηλυκά ποντίκια, από την άλλη πλευρά, δεν φάνηκε να είναι το ίδιο στρεσαρισμένοι.

Advertisment

Γιατί η μελέτη του πόνου είναι τόσο σημαντική; Οι ερευνητές μπορούν να αποκαλύψουν αν μια ανάμνηση πόνου αποτελεί βασικό παράγοντα του χρόνιου πόνου. Μαθαίνοντας την απάντηση, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν αποτελεσματικότερες θεραπείες γι’ αυτό που προκαλεί την ανάμνηση του πόνου.

Οι άνδρες αγχώνονται περισσότερο όταν θυμούνται τον πόνο

Οι ερευνητές μελέτησαν 41 άνδρες και 38 γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών. Οι συμμετέχοντες μπήκαν σε ένα δωμάτιο όπου τους εφαρμόστηκε έντονη θερμότητα στον πήχη. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τον πόνο σε μια κλίμακα 100 σημείων. Αμέσως μετά, φόρεσαν μια περιχειρίδα πίεσης του αίματος και ασκήθηκαν για 20 λεπτά. Την επόμενη μέρα, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο ίδιο δωμάτιο ή σε διαφορετικό.

Όσοι άντρες μπήκαν στο ίδιο δωμάτιο, αξιολόγησαν υψηλότερα τον πόνο της θερμότητας σε σύγκριση με την προηγούμενη μέρα. Οι γυναίκες όμως όχι. Οι ερευνητές θέλησαν να επιβεβαιώσουν ότι ο πόνος αυξανόταν λόγω των αναμνήσεων του προηγούμενου πόνου, γι’ αυτό και χορήγησαν ένα φάρμακο μπλοκαρίσματος των αναμνήσεων σε εγκεφάλους αρσενικών ποντικιών.

Advertisment

Όταν έτρεξαν το πείραμα, τα ποντίκια δεν έδειξαν σημάδια ανάμνησης του πόνου. Οι ερευνητές θεώρησαν πολύ σημαντικά τα ευρήματα επειδή ενισχύει την ιδέα ότι ο χρόνιος πόνος αποτελεί πρόβλημα αν τον θυμόμαστε.

Η αντίληψη του πόνου

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα φύλα ως προς το πώς θυμούνται τον πόνο. Επίσης, ενισχύει την ιδέα ότι ο χρόνιος πόνος είναι και ένα πρόβλημα μνήμης. Οι γιατροί στο μέλλον θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν την ανάμνηση του πόνο και όχι μόνο τον ίδιο τον πόνο.

Επίσης, οι ερευνητές σχολίασαν τη μοναδικότητα των αποτελεσμάτων: είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι άνδρες ήταν εκείνοι που υπερέβαλλαν στον πόνο, επειδή γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στον πόνο και γενικά αγχώνονται περισσότερο. Οι λόγοι γι’ αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα υποστηρίζεται πως είναι αποτέλεσμα εξέλιξης, αλλά δεν διευκρινίζεται η ακριβής εξήγηση.

Πηγή: www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(18)31496-9_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982218314969%3Fshowall%3Dtrue

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

bruce lipton_hero
Πώς να πάρεις προαγωγή στην εργασία σου | 8 συμβουλές και στρατηγικές από την Career Coach Μαρία Παπάζογλου
Πόσο κοστίζει η ευτυχία; Όχι πολλά, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη
1_composition_life_lifepur_banner_V2(1)_800x800

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση