, , , ,

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Σχεδόν 200 κρούσματα της μυστηριώδους ηπατικής νόσου

Μετά την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, οι ειδικοί λένε ότι η αιτία παραμένει άγνωστη, αλλά ερευνούν αν μπορεί να εμπλέκεται ένας τύπος αδενοϊού.

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Σχεδόν 200 κρούσματα της μυστηριώδους ηπατικής νόσου

Τα ανεξήγητα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν προκαλέσει αμηχανία και ανησυχία στους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 191 γνωστά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ισραήλ και την Ιαπωνία.

Η είδηση έρχεται μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την έρευνά της για το ξέσπασμα της επιδημίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ανέφεραν ότι η κύρια υπόθεσή τους είναι ότι η λοίμωξη από αδενοϊό συνδέεται με τη μυστηριώδη αύξηση των κρουσμάτων σοβαρής ηπατίτιδας στα παιδιά.

Advertisment

Πόσες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί

Νωρίτερα τον Απρίλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ένα δελτίο σχετικά με την κατάσταση της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η ηλικία των παιδιών που προσβλήθηκαν κυμαινόταν από 1 μήνα έως 16 έτη. Τουλάχιστον 17 από τα παιδιά ήταν τόσο άρρωστα που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, τα παιδιά έτειναν να έχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως εμετό, διάρροια και ναυτία, προτού αναπτύξουν ίκτερο, ο οποίος αποτελεί ένδειξη ηπατικής νόσου. Τουλάχιστον ένα παιδί έχει πεθάνει.

Επίσημοι φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμαναν ότι η μόλυνση από αδενοϊό μπορεί να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδήγησε στην επιδημία ηπατίτιδας. Από τα 111 επιβεβαιωμένα κρούσματα ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, 53 από τα παιδιά εξετάστηκαν για αδενοϊό. 40 από αυτά βρέθηκαν θετικά στην ασθένεια.

Advertisment

«Μπορεί να υπάρχει ένας συμπαράγοντας που κάνει έναν φυσιολογικό αδενοϊό να παράγει μια πιο σοβαρή κλινική εικόνα σε μικρά παιδιά, όπως η αυξημένη ευαισθησία λόγω μειωμένης έκθεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 ή άλλη λοίμωξη, ή μια ακόμη ανεξερεύνητη συν-λοίμωξη ή τοξίνη», έγραψαν οι επιστήμονες.

Επισήμαναν επίσης ότι μπορεί να υπάρχει ένας νέος τύπος αδενοϊού που προκαλεί σοβαρά συμπτώματα. Τα περισσότερα από τα παιδιά που νόσησαν ήταν ηλικίας κάτω των 5 ετών. Παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, δηλαδή φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, πριν αναπτύξουν ίκτερο, που είναι σημάδι ότι το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά.

Ο ΠΟΥ ανέφερε στην προηγούμενη έκθεσή του ότι η υπόθεση του αδενοϊού διερευνάται. «Δεν είναι ακόμη σαφές αν υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας ή αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα κρούσματα ηπατίτιδας που εμφανίζονται με τον αναμενόμενο ρυθμό αλλά δεν ανιχνεύονται. Ενώ ο αδενοϊός είναι μια πιθανή υπόθεση, οι έρευνες συνεχίζονται για τον αιτιολογικό παράγοντα», έγραψαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Οι λοιμώξεις από αδενοϊό είναι πολύ συχνές και συνήθως οδηγούν σε ήπιες ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη και σε υγιή παιδιά δεν εξελίσσονται σε ηπατίτιδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ταυτόχρονη ύπαρξη αδενοϊού με αυτή την ανεξήγητη ηπατίτιδα δεν σημαίνει ότι η ηπατίτιδα προκλήθηκε από τον αδενοϊό», αναφέρει σε επίσημο άρθρο του το healthline, σημειώνοντας ότι ο αδενοϊός έχει συνδεθεί στο παρελθόν με ηπατίτιδα – αφορούσε όμως άτομα που ήταν ήδη ανοσοκατεσταλμένα.

Η λειτουργία του ήπατος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος. Συνήθεις αιτίες φλεγμονής του ήπατος είναι το αλκοόλ, τα φάρμακα, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος όπου εμπλέκεται το βάρος και οι ιοί που επιτίθενται στο ήπαρ. Η ηπατική νόσος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία σε όλο το σώμα. Όταν το ήπαρ δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, μπορεί να αναπτυχθεί κίρρωση και καρκίνος – όταν το ήπαρ φλεγμαίνει, υποφέρει ολόκληρο το σώμα.

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν οξεία ηπατίτιδα μπορούν συχνά να αναρρώσουν. Εάν το ήπαρ ανακάμψει αυτόνομα, τότε δεν πρέπει να αναμένονται μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία. Η εξαίρεση θα ήταν μια οξεία ηπατίτιδα που είναι τόσο σοβαρή ώστε να προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι περιπτώσεις που αναφέρονται τώρα από τον ΠΟΥ είναι περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας που δεν οδηγούν σε χρόνια ηπατική νόσο. Αν και ορισμένες έχουν προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια και έχουν προχωρήσει ακόμη και σε μεταμόσχευση ήπατος και για τις οποίες δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, όπως ένα αντιιικό φάρμακο.

Πρόληψη της μόλυνσης από αδενοϊό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αδενοϊοί μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλα με διάφορους τρόπους:

– Στενή προσωπική επαφή

– Μέσω του αέρα με το βήχα και το φτέρνισμα

– Αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα ή τα μάτια

– Επαφή με κόπρανα, όπως μπορεί να συμβεί κατά την αλλαγή πάνας.

Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι οι αδενοϊοί είναι συχνά ανθεκτικοί στα κοινά απολυμαντικά και μπορούν να παραμείνουν μολυσματικοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε επιφάνειες και αντικείμενα. Τα βασικά βήματα που συνιστούν για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας περιλαμβάνουν το συχνό πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή επαφής με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με άπλυτα χέρια και την αποφυγή στενής επαφής με οποιονδήποτε είναι άρρωστος.

Πηγή:

www.healthline.com/health-news/dozens-of-children-develop-hepatitis-in-europe-and-us-experts-arent-sure-why

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση